Bankolásban lassan felzárkózunk a nyugat-európai szintre

Pénzcentrum
2008. június 25. 05:55

Csak az alapszolgáltatásokat vesszük igénybe Az elmúlt években rengeteget fejlődött a hazai pénzügyi szolgáltatások köre és színvonala, nem csak a termékek számát, de az igénybevételük módját tekintve is. Az igazi fejldősést azonban az jelentené, ha fel tudnánk zárkózni a nyugat-európai szintre, amihez természetesen pénzügyi kultúrára is szükség van. A Roland Berger stratégiai tanácsadó cég által készített, a bankok lakossági üzletágait összehasonlító tanulmányban megkísérelték összehasonlítani 37 európai pénzintézet működését. A bankokat négy régióból, Észak-Európából, Nyugat-Európából, Kelet-Közép-Európából és a FÁK országokból válogatták össze.

A magyar bankok közül az OTP Bank, az UniCredit Bank valamint az Erste Bank szerepelt a vizsgálatban, esetükben is kizárólag a lakossági üzletág költség- és bevételstruktúrájára, valamint stratégiai és operatív működésére vonatkozott a vizsgálat.

Az alapvető különbséget az egyes régiók között természetesen a piaci fejlettség mértéke határozza meg, hiszen fejlett piacok esetében nem várható már akkora növekedés, mint a pénzügyi szolgáltatások terén most kibontakozó és gyorsan fejlődő piacokon.

Az egyik leglátványosabb különbség a fiókhálózat bővülésében figyelhető meg. Míg Észak-Európában a fiókok száma csökkent 2002-2006 között, addig térségünkben több mint 4 százalékkal növekedett, a FÁK államokat képviselő Oroszországban és Ukrajnában azonban még ennél is jelentősebb volt az értékesítési hálózat bővülése.


Ugyanakkor némileg árnyalja a keleti térség fejlődését, hogy az ügyfelek nem rendelkeznek még magas pénzügyi kultúrával, többek között ennek is köszönhető, hogy az alap szolgáltatásokon (folyószámla vezetés, betétgyűjtés) kívül igen kevés plusz szolgáltatást veszünk igénybe. Nyugat-Európában ehhez képest egy átlagos ügyfél több, mint öt banki termékkel rendelkezik.

A termékértékesítésnek természetesen már számos más csatornája is van a fiókokon kívül, a honlapon keresztül a telefonon keresztüli értékesítésig, sőt újabban már az ATM hálózatot ez irányban bővítik (lásd hazánkban az OTP automatákon igénybe vehető szerencsejátékokat).

Nálunk a legmagasabb a bankárok bónusza

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Némileg eltérő képet mutat a régiók között a fiókhálózati értékesítés és az alternatív csatornák súlya is. A kelet-európai bankok jellemzően nagyobb tranzakciós forgalmat bonyolítanak le bankfiókon valamint a honlapokon / interneten keresztül, ugyanakkor az ATM-ek multifunkcionalitása jelentősen elmarad a nyugat-európaiakéhoz képest. Meglepő módon az orosz és ukrán bankok körében az utóbbi csatorna igen felkapott.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 11. 18:10
Augusztustól Szalai Enik a Yettel Magyarország Zrt. hr vezérigazgató-helyettese.
Holdblog  |  2022. augusztus 11. 12:24
Az AMTD Digital kínai fintech vállalat július 15-én IPO-zott a New York-i tzsdén, 7,8 dolláros árfol...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 11. 10:35
Bár továbbra is vannak viták a jegybanki szerepvállalás indokoltságát illeten, a 2020-as évek elejér...
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?