Megdöbbentő, hogy sokaknak még bankszámlája sincs...

Pénzcentrum
2008. május 29. 13:00

A tegnapi napon került megrendezésre Brüsszelben egy, a szociális és pénzügyi elszigeteltséget górcső alá vevő konferencia, ahol ismertették az Európai Bizottság megbízásából készült, az alapvető pénzügyi, banki termékekhez való hozzáférést vizsgáló uniós tanulmányt is. Megdöbbentő, hogy a régi tagállamok lakosságában 10-ből 2 fő egyáltalán nem rendelkezik bankszámlával. Nézzük, milyen tényeket fed még fel ez a tanulmány!

Pénzügyileg kirekesztett

A tanulmány napvilágot látása kapcsán, Vladimir Spidla, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és az esélyegyenlőségért felelős biztos kiemelte, hogy a pénzügyi elszigeteltség társadalmi kirekesztettséghez is vezethet, hiszen sok helyen például bankszámla nélkül nem kaphatnak állást.

Az uniós fogalomhasználatban pénzügyi kirekesztettség alatt az a folyamatot értik, amely az egyes ügyfeleknek megnehezíti, vagy megakadályozza azon alapvető pénzügyi termékek és szolgáltatások használatát, vagy igénybe vételét, melyek a szükségleteik kielégítéséhez elengedhetetlenek, illetve szükségesek ahhoz, hogy normális társadalmi életet élhessenek.

Megfelelő hozzáférés

A pénzügyi termékek megfelelőnek számítanak abban az esetben, ha a szolgáltatás jellege, a termék felépítése és költségei nem vezetnek ahhoz, hogy az ügyfél ne férhessen hozzá ahhoz. Alapvető pénzügyi szolgáltatóknak azok a társaságok számítanak, amelyek nem fordítanak kiemelt figyelmet egyetlen társaság irányába sem, míg alternatív szolgáltatók célközönsége valamely piaci rés. Ez utóbbi kategóriába tartoznak azok a szolgáltatók is, akiknek tevékenysége például az amerikai hitelválság kipattanásához is vezetett, vagyis tulajdonképpen az illegalitás határán állnak.

Mihez nem férnek hozzá?

A tanulmányban hozzáférési nehézségek azonosítása során a Világbank által meghatározott négy kulcsterületet vizsgálták:
• banki tranzakciók,
• megtakarítások,
• hitelek,
• biztosítás.

Az első kategóriába sorolható például a munkabér átutalás, a csekkbeváltás, vagy akár a bankszámláról történő fizetés. Persze a kirekesztettségnek is lehetnek fokozatai, így teljes mértékben bankon kívüliek, azok, akik semmilyen kapcsolatban sem állnak bankkal. Valamelyest mértékben kizártak azok, akik ugyan rendelkeznek bankszámlával, azonban ahhoz nem kapcsolódik elektronikus fizetési lehetőség, vagy bankkártya.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A második kategória más kezelést igényel, ugyanis a bankbetéthez való hozzáférés hiány nem vezet közvetlenül szociális problémákhoz, az ok-okozati irány fordított, inkább annak következménye.

A hitelezés kérdése szintén alapvető fontosságú, ugyanis mindez egy eszköz azon termékek és szolgáltatások megvásárlásához, melyek nem férnének bele az egyes háztartások költségvetésébe. Sőt a hitel eszköz a fogyasztás simításához, amellyel védekezni lehet a különböző bevételi sokkok ellen.


Ki lesz kirekesztett?


Mint az a tanulmány adataiból is látszik, országról országra változó, hogy mekkora a pénzügyi kirekesztettség szintje. Általánosságban elmondható, hogy az olyan országokban, mint Hollandia, Dánia, Svédország és Luxemburg, alacsony, ezekben az államokban az életszínvonal is magasabb. Ezzel szemben a pénzügyi kirekesztettség szintje azokban a vizsgált államokban magasabb, amelyekben rendszerváltás zajlott, illetve alacsony a nemzeti össztermék.

Ettől a szinttől azonban független, hogy mely társadalmi csoportokra jellemző inkább a pénzügyi kirekesztettség, hiszen elmondható, hogy általában azokat sújtja mindez a leginkább, akik munkanélküliek, gyermeküket egyedül nevelők, vagy valamely fogyatékosságuk folytán munkaképtelenek. Emellett a kirekesztettségben igen fontos szerepet játszik a képzettségi szint is, illetve az életkor is.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem