Megdöbbentő, hogy sokaknak még bankszámlája sincs...

Pénzcentrum
2008. május 29. 13:00

A tegnapi napon került megrendezésre Brüsszelben egy, a szociális és pénzügyi elszigeteltséget górcső alá vevő konferencia, ahol ismertették az Európai Bizottság megbízásából készült, az alapvető pénzügyi, banki termékekhez való hozzáférést vizsgáló uniós tanulmányt is. Megdöbbentő, hogy a régi tagállamok lakosságában 10-ből 2 fő egyáltalán nem rendelkezik bankszámlával. Nézzük, milyen tényeket fed még fel ez a tanulmány!

Pénzügyileg kirekesztett

A tanulmány napvilágot látása kapcsán, Vladimir Spidla, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és az esélyegyenlőségért felelős biztos kiemelte, hogy a pénzügyi elszigeteltség társadalmi kirekesztettséghez is vezethet, hiszen sok helyen például bankszámla nélkül nem kaphatnak állást.

Az uniós fogalomhasználatban pénzügyi kirekesztettség alatt az a folyamatot értik, amely az egyes ügyfeleknek megnehezíti, vagy megakadályozza azon alapvető pénzügyi termékek és szolgáltatások használatát, vagy igénybe vételét, melyek a szükségleteik kielégítéséhez elengedhetetlenek, illetve szükségesek ahhoz, hogy normális társadalmi életet élhessenek.

Megfelelő hozzáférés

A pénzügyi termékek megfelelőnek számítanak abban az esetben, ha a szolgáltatás jellege, a termék felépítése és költségei nem vezetnek ahhoz, hogy az ügyfél ne férhessen hozzá ahhoz. Alapvető pénzügyi szolgáltatóknak azok a társaságok számítanak, amelyek nem fordítanak kiemelt figyelmet egyetlen társaság irányába sem, míg alternatív szolgáltatók célközönsége valamely piaci rés. Ez utóbbi kategóriába tartoznak azok a szolgáltatók is, akiknek tevékenysége például az amerikai hitelválság kipattanásához is vezetett, vagyis tulajdonképpen az illegalitás határán állnak.

Mihez nem férnek hozzá?

A tanulmányban hozzáférési nehézségek azonosítása során a Világbank által meghatározott négy kulcsterületet vizsgálták:
• banki tranzakciók,
• megtakarítások,
• hitelek,
• biztosítás.

Az első kategóriába sorolható például a munkabér átutalás, a csekkbeváltás, vagy akár a bankszámláról történő fizetés. Persze a kirekesztettségnek is lehetnek fokozatai, így teljes mértékben bankon kívüliek, azok, akik semmilyen kapcsolatban sem állnak bankkal. Valamelyest mértékben kizártak azok, akik ugyan rendelkeznek bankszámlával, azonban ahhoz nem kapcsolódik elektronikus fizetési lehetőség, vagy bankkártya.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A második kategória más kezelést igényel, ugyanis a bankbetéthez való hozzáférés hiány nem vezet közvetlenül szociális problémákhoz, az ok-okozati irány fordított, inkább annak következménye.

A hitelezés kérdése szintén alapvető fontosságú, ugyanis mindez egy eszköz azon termékek és szolgáltatások megvásárlásához, melyek nem férnének bele az egyes háztartások költségvetésébe. Sőt a hitel eszköz a fogyasztás simításához, amellyel védekezni lehet a különböző bevételi sokkok ellen.


Ki lesz kirekesztett?


Mint az a tanulmány adataiból is látszik, országról országra változó, hogy mekkora a pénzügyi kirekesztettség szintje. Általánosságban elmondható, hogy az olyan országokban, mint Hollandia, Dánia, Svédország és Luxemburg, alacsony, ezekben az államokban az életszínvonal is magasabb. Ezzel szemben a pénzügyi kirekesztettség szintje azokban a vizsgált államokban magasabb, amelyekben rendszerváltás zajlott, illetve alacsony a nemzeti össztermék.

Ettől a szinttől azonban független, hogy mely társadalmi csoportokra jellemző inkább a pénzügyi kirekesztettség, hiszen elmondható, hogy általában azokat sújtja mindez a leginkább, akik munkanélküliek, gyermeküket egyedül nevelők, vagy valamely fogyatékosságuk folytán munkaképtelenek. Emellett a kirekesztettségben igen fontos szerepet játszik a képzettségi szint is, illetve az életkor is.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. március 21. 19:51
Izgalmas időket élünk. Tönkrement egy amerikai nagybank, amelyikkel igazából semmi probléma nem volt...
MEDIA1  |  2023. március 21. 17:53
Világszerte rohamléptekkel nő a ChatGPT nevű mesterséges intelligenciás chatrobot népszerűsége, a mé...
Bankmonitor  |  2023. március 21. 17:23
A digitalizációs folyamatok terjedésével aktívan nő a bankkártyás, illetve a mobiltárcás és okoseszk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 21. 15:07
Hétfőn megvettem a második csomag OTP-met 9000-ért, evvel 9831 forint az átlagom. Többet nem akarok...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?