2 °C Budapest

Kígyózó sorok és pánik - mit ne tegyél, ha becsődöl a bank?

Pénzcentrum
2007. szeptember 26. 05:40

A stabilnak hitt angol bankok alatt rogyadozik a talaj, legalábbis már egyet közülük elért a baj. Nagyon sokan rohannak is a pénzükért, ha nálunk ilyen fordulna elő, jobb, ha tudjuk ezzel többet ártunk magunknak, mint használunk. Hogy miért, azt cikkünkben bemutatjuk.

A pénz pénzt szül - mi van a fekete dobozban?

A tipikus banki ügyfelek általában csupán annyit látnak a bankból, hogy oda pénzt visznek ki és pénzt hoznak be. Hogy mi történik a trezorban, illetve a saját magunk által elhelyezett betéttel, mikor már nem mi ügyelünk arra a párnahuzatban?

Sokaknak ez maga a fekete doboz, mi azonban most igyekszünk felkapcsolni a lámpát, és világosságot teremteni a bankokkal, bankrendszerrel kapcsolatosan.

A bank legalapvetőbb és lecsupaszított definíciója szerint betétet fogad el és hitelt nyújt. Hitelt tehát csak abból a pénzből képes nyújtani, amelyet mi, mint ügyfelek kamat reményében elhelyeznek a hitelintézetnél.

Már ebből is adódik az, hogy ahhoz, hogy a banknak mindez megérje, a hitelekért természetesen a betéti kamatoknál magasabb kamatot fog kérni. Ne szaladjunk azonban ennyire távol a témától, hiszen jelen cikkünk szempontjából most nem is ezen van a hangsúly, hanem azon, hogy amit beteszünk a bankba, az fizikailag nem marad ott.

Makrogazdasági szempontból ezért nagyon fontos vizsgálni a háztartási szektor megtakarításait, hiszen ez a szektor (és természetesen a külföld) hivatott alapértelmezésben finanszírozni a vállalkozói és a kormányzati szektor igényeit, hiszen ez előbbi beruházásait, amelyből majd hozzáadott érték lesz, hitelekből, idegen tőkéből finanszírozza.

Akkor miért is ne álljunk sorba?

A fentebb felvázolt gazdasági és banki működési elvek jobb megértéséhez álljon itt segítségünkre egy leegyszerűsített számpélda. Kezdjük először a gazdasággal!

Tegyük fel, hogy a világ két országból Citromföldből és Óraországból áll. Citromföld kormányzatának adott évi költségvetésének hiánya 230 citrom (hiszen amellett, hogy adót szed be Citromföld lakóitól, transzfereket, azaz egyoldalú átutalásokat is nyújt, egyéb kormányzati kiadások mellett).

Citromföld vállalkozásai a citromtermelés megemelése és hatékonyabb termelése érdekében citromnyomót és hámozót szeretnének üzembe állítani, de erre az adott éves bevételük nem nyújt elég fedezetet. Így aztán citromföld vállalatainak finanszírozási igénye szektorban összesített szinten 120 citromot tesz ki. Eddig mennyi hiány keletkezett? Összesen 350 citrom.

Citromföld lakóinak megtakarítása mindössze 100 citromot tesz ki, ennyit tudnak félretenni jövedelmükből. Következésképpen az Óraországgal, mint külfölddel szemben jelentkező finanszírozási igény 250 citrom lesz.

Nézzük meg most azt, hogy hogyan vesznek részt a gazdasági körforgásban a bankok! Mi történik az Alma bankban elhelyezett 100 almával? A 100 almából húszat a bank félretesz, hogy az állam által előírt kötelező tartalékolási kötelezettségének - erről a későbbiekben még esik szó - eleget tegyen.

Marad tehát 80 almája, amelyet kihitelez a gazdaság szereplőinek, az eredetileg elhelyezett 100 alma 80 egység új almát teremtett. Vagyis az a 100 alma egyáltalán nem marad a bankban, hanem újra a gazdaság vérkeringésébe kerül.

Mi történik tehát ha az ügyfelek, köztük mi is, páni félelmünkben megrohamozzuk a bankot? Az természetszerűleg, működéséből fakadóan egyszerűen nem lesz képes minden ügyfél igényét kielégíteni, hiszen még nem folyt be minden követelése, kihelyezett hitele.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Miért nem fog ez bekövetkezni?

Természetesen számos szabályozási törekvés irányul arra, hogy a bankok ne kerüljenek ilyen helyzetbe. Ennek egyik pillére a bankok számára előírt szavatoló tőke megléte, hiszen a tőke tud felelni a bank vállalat kötelezettségeiért.

A prudenciális felügyelet, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének engedélyezési és folyamatos ellenőrzési tevékenysége biztosítja a problémák kialakulásának megelőzését. A bankok átmeneti likviditási gondjain segítenek emellett az úgynevezett bankközi hitelek is, illetve a jegybank által nyújtott refinanszírozási hitelek.

Emellett pedig a betétesek védelmét szolgálja az Országos Betétbiztosítási Alap is, amely a biztosított betétek hitelintézetenként és személyenként összesen 6 millió forintig kártalanítja a betéteseket, 1 millió forintig 100 százalékig, afölött pedig 10 százalékos önerő mellett.

De mi történt Angliában?

A pánik szeptember idusán pattant ki az angol lakosság körében, ekkor derült ki ugyanis, hogy a Northern Rock elnevezést viselő hitelintézet likviditási gondokkal küzd, amelyen azonban a Bank of England, Anglia jegybankja, mint végső hitelező segíthet, ha már a bankközi piacon nem volt képes az intézmény likviditási gondjainak áthidalására.

Nagyon fontos azonban azt tudni, hogy a banklikviditási és nem inszolvenciának nevezett problémával küzdött. Mi a különbség a kettő között? Az inszolvencia a bank tőkevesztésére utal (emlékezzünk csak a tőkemegfelelési mutatók szerepére), vagyis tartós fizetésképtelenség eset forog fent, míg likviditási problémák esetén csupán átmeneti problémáról van szó.

Hogy miért okozott mégis riadalmat a bejelentés? Az angolok emögött egyértelműen az elavultnak ítélt betétbiztosítási rendszert látják, amely 10 évvel ezelőtt készült, s az egyes határszámok azóta nem kerültek módosításra.

A jelenleg még hatályos rendszer szerint ott 2000 fontig 100 százalékos a kártalanítás, majd 33 000 fontig érvényesül a 10 százalékos önrész, vagyis 90 százalékos kártalanítás jár a 2000 és a 33 000 font közötti részre. Amennyiben inszolvenssé válik a bank, az alábbi táblázatból kiolvasható, hogy milyen veszteséggel kell szembenézniük a betéteseknek, ennek alapján már érthető, miért féltek annyira Angliában.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem