8 °C Budapest
Hungarian Forint as a background

Jövőre sem lassít a horrordrágulás: durván elszállhat az élelmiszerek ára Magyarországon

2022. december 22. 12:43

Távolról sincs vége az inflációnak, a legjobb forgatókönyv szerint is erőteljesebb drágulás jön 2023-ban éves szinten, mint idén. Ráadásul az élelmiszerárak 2022-höz képest tovább emelkednek - ezzel számol a Magyart Nemzeti Bank a most kiadott inflációs jelentésében.

Jövőre is velünk fog maradni a horrorinfláció, ezzel számol a Magyar Nemzeti Bank a most kiadott Inflációs jelentésében. Jövőre ugyanis még erőteljesebb drágulás jön, ráadásul az élelmiszerárak is az idei árakhoz képest tovább emelkednek. A magyar élelmiszeriparban akkora bajok vannak a jegybank szerint, hogy az sem nagyon fogná vissza a drágulást, ha az energiaárak nem nőnének tovább.

A 20 százalékot is megközelítheti jövőre az infláció – nem egy-egy szerencsétlenebb hónapban, hanem éves átlagban. A legjobb esetben az év végére annyira lecsökken majd az áremelkedés üteme, hogy a teljes 2023-as átlagot lehúzza 15 százalékra-  a Magyar Nemzeti Bank a most kiadott Inflációs jelentés alapján.

Az előrejelzés szerint jövőre átlagosan akár 42 százalékkal lesznek drágábbak az élelmiszerek*, mint idén, míg az energia 39, az üzemanyagok pedig 21 százalékkal lehetnek drágábbak jövőre. Egyedül az ipar és a szolgáltató szektor drágulásában várható lassulás.

Amióta a KSH 1985-ben elkezdte a mostani bontás szerint vezetni az inflációt, ekkora élelmiszer-drágulást még soha nem mért, 1990-ben is csak 35,2, 1995-ben 31,1 százalékos volt az éves adat.

A jegybank három havonta teszi közzé ezt a kiadványát, és így most érdemes összehasonlítani a szeptemberi előrejelzéssel, ami alapján:

  • az éves infláció 2023-ban 15 és 19,5 százalék között lesz szerintük – az előző előrejelzésben még 11,5-14 százalék közötti drágulást vártak,
  • a GDP a legjobb esetben 1,5 százalékkal nőhet, a legrosszabb forgatókönyv szerint 0,5 százalékkal (ez megegyezik azzal, amit három hónapja írtak),
  • a foglalkoztatottság a legjobb forgatókönyv szerint is stagnálni fog, a rosszabb esetben 0,4 százalékponttal csökken – szeptemberben még a 0,3 százalékpontos növekedés és ugyanekkora csökkenés között mindent lehetségesnek tartottak,
  • a reáljövedelem pedig biztosan esni fog, 0,6 és 1,6 százalék között, ez már jobb, mint az a 2,7-3,7 százalékos esés, mint amit három hónapja vártak.

Bár nagy elbocsájtásokra nem kell számítani, és a béremelések is nagyobbak lesznek, mint amit korábban vártak, de ez sovány vigasz, hiszen az inflációra adott legjobb forgatókönyv is durvább, mint ami szeptemberben még a legrosszabb jóslat volt.

A drágulás üteme az év közepétől lassulhat jelentősen, de már valamikor 2023 első hónapjaiban túl lehetünk az inflációs csúcson. Ennek az MNB szerint három fő oka van:

  • mivel idén a második félévben szálltak el igazán csúnyán az árak, 2023 közepétől a bázishatás már visszafogja az inflációt,
  • a globális hatások is segítenek,
  • és aminek a legkevésbé örülhetünk: az is lassítja a drágulást, hogy a belső kereslet csökken, azaz már nem nagyon tudnak hova emelni az árakon, mert nem marad, aki még ennél is drágábban vásárolna.

A télen mindenesetre még a mostani, 22,5 százalékosnál is nagyobb lehet az infláció az MNB szerint. Ennek a fő oka az, hogy a termelői árak tovább nőnek. Sok más országban most már csökken az infláció, leginkább azért, mert az energiaárak világszinten már nem annyira nőnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2023-ban emellett várhatóan tovább emelkedik néhány különadó, és a dohány jövedéki adója is, amely szintén növeli még az inflációt. Azt az MNB is elismeri, hogy a népegészségügyi termékadó júliusi emelése is begyűrűzött az inflációba.

A munkaerőpiacot azonban várhatóan nem fogja megrázni a válság, és bár egyes szektorokban lehetnek fennakadások, és létszámleépítések, azonban az MNB szerint tömeges munkahelyvesztés nem várható. Ami az ipart illeti, ott sincs akkora baj, hiszen a járműgyártás jó teljesítménye mellett az MNB azt emelte ki, hogy az ázsiai cégek miatt az akkumulátorgyártás felfutott, ennek is köszönhető az, hogy 2022-ben még 4,5-5 százalék között lehet a GDP-növekedés.

Azonban a 15 százalék fölötti infláció mellett elért 0,5-1,5 százalékos GDP-növekedés is azt jelenti, hogy borzasztóan nehéz éve van a magyar gazdaságnak.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem