27 °C Budapest
The Euro is the common currency for the European Union (introduced 1 January 1999,with notes and coins coming into circulation on 1 January 2002).The symbol is based on the Greek letter epsilon.The parrallel lines signify its stability as a currency.

Inflációs satuban Európa: utoljára 2008-ban volt ilyen, eljött a drasztikus lépések ideje

2022. június 24. 13:03

Májusban 8 százalék fölé emelkedett az infláció az eurózónában - hasonlóra a valutaövezet létrehozása óta nem volt példa. Így az Európai Központi Bank (EKB) is kénytelen lesz feladni eddigi óvatos hozzáállását; már be is jelentették a júliusi kamatemelést, ami viszont komoly pánikot hozott a kötvénypiacon.

Évekig azt mondhattuk, hogy az EKB csak lohol a versenytársak után, a legtovább az eurózóna jegybankja tekintette átmenetinek az inflációs nyomást. Ennek megfelelően a mínusz 0,5 százalékos irányadó kamat is a legalacsonyabb a fejlett jegybankok körében. (A Fed például már márciusban elkezdte a szigorítást a monetáris kondíciókon.) Persze jól érthető ez az óvatosság. Miközben az EKB-nak az infláció ellen kellene harcolnia, ezzel egyidejűleg a déli államok kötvény hozamát is szinten kellene tartania, és a kettő együtt szinte lehetetlen - emlékeztetnek az Aegon Alapkezelő szakértői.

Májusban már az eurózónában is 8,1 százalékra emelkedett az infláció, ami mellett már az EKB sem mehetett el szó nélkül. Így a korábban vártnál előbb, már júliusban elindulhat a kontinensen is a kamatemelés, a legutóbbi ülésen a kormányzótanács gyakorlatilag előre „bemondta” a 25 bázispontos szigorítást. Sőt, kilátásba helyezték, hogy ha a középtávú inflációs kilátások nem változnak, akkor szeptemberben nagyobb tempóra kapcsolhatnak.

Persze ez még mindig elmarad a Fed 50-75 bázispontos tempójától, azonban véglegesen kijelenthető, hogy egy hosszú, több mint tíz évig tartó időszak zárul le a világgazdaságban, hiszen az eurózónában a 2008-as pénzügyi válság óta nem emelkedtek a kamatok. Így utolsóként, de az eurózóna jegybankjának is reagálnia kell a magas inflációs időszakra.

Felbolyduló piacok

A jegybankok infláció elleni egyre erősebb küzdelmének persze lehetnek nemkívánatos következményei is, éppen a legutóbbi EKB-kommunikáció és meglepően magas amerikai inflációs statisztika után indult el komoly eladási hullám a kötvénypiacon. A hirtelen megugró hozamokra pedig szerdán már reagálnia is kellett az EKB-nak, mely megnyugtatta a befektetőket, hogy rugalmasan kezeli majd az eszközvásárlási program lezárását, illetve egy új eszközt készít, amivel csökkenthető az európai hozamok széttartása.

Látszik tehát, mennyire vékony jégen járnak most a világ jegybankjai, akár egy-egy döntés is heves piaci reakciókat tud kiváltani. Egyre erősebbek ugyanis a félelmek azzal kapcsolatban, hogy a vártnál erősebb kamatemelési tempó akár globális recesszióhoz is vezethet, ez hajtja felfelé a hozamokat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A másik piaci reakció pedig már most kézzelfogható, hiszen a dollár az év eleje óta 8 százalékkal erősödött az euróval szemben a két jegybank kamatpolitikájának széttartása miatt.

Mindezekből következik, hogy befektetői szempontból a jelenlegi környezet erősen kihívásokkal terhelt, fokozott óvatosságot érdemes szem előtt tartani, hiszen néhány nap, vagy akár óra alatt is jöhetnek nagyon heves kilengések egy-egy hír vagy esemény kapcsán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 6. 11:38
Miért sznik meg az Érd TV lineáris adása és miért választották inkább azt, hogy a YouTube-ra gyártan...
Kasza Elliott-tal  |  2022. augusztus 6. 07:00
Elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizet részvényekrl, sorba is rendeztem ket gyorsan, itt...
Holdblog  |  2022. augusztus 6. 06:56
Volt már amerikai steaktérkép és európai strandverseny, most mutatjuk, sörgyártásban mely nemzetek a...
FudgElliott  |  2022. augusztus 5. 17:36
Mivel mindenkit a rezsi kérdés foglalkoztat, gondoltam ránézek a holland gáz tzsdére, milyen fázisáb...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 7. vasárnap
Ibolya
31. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08