11 °C Budapest
Göd, 2020. január 28.A gödi Samsung SDI gyár 2020. január 28-án. A gyár a koronavírus terjedése miatt munkába állás elõtt karanténba helyezi és orvosi vizsgálat alá vonja Kínából érkezõ alkalmazottjait, bár a céget érintõen semmilyen járványügyi intézkedés nincs. A karanténon kívül fokozott fertõtlenítést vezettek be a közös helyiségekben, és a folyékony szappan mellett alkoholos kézfertõtlenítõket is kihelyeztek. A vírus okozta járvány valószínûleg egy vuhani piacon indult tavaly decemberben. A ragály halottainak száma Kínában meghaladta a 100-at, a biztosan a kórtól fertõzött tüdõgyulladásos betegek száma pedig a 4500-at.MTI/Mónus Márton

Súlyos, mennyi magzatkárosító oldószert bocsát ki a gödi Samsung-gyár: veszélyes nehézfémeket is találtak

2024. február 21. 09:42

A Samsung SDI gödi akkumulátorgyára 2019 és 2022 között 88 tonna magzatkárosító oldószert bocsátott ki. A gyárban emellett a kibocsátott nehézfémek is komoly problémát okoznak. 

A Samsung SDI gödi akkumulátorgyára 2019 és 2022 között 88 tonna oldószert bocsátott ki. Az Átlátszó szerint a súlyos szennyezést az elektróda-gyártás során használt mérgező szerves oldószer, az N-metil-2-pirrolidon (NMP) okozta. Az anyag belégzése elsősorban terhes nőkre jelent veszélyt, vetélést is okozhat. A legnagyobb szennyezés 2021-ben történt, akkor több mint 81 tonna oldószert bocsátott ki a gyár.

A lap szerint a Samsung mérései azt mutatták, a kibocsátása nem haladta meg az előírt határértéket. Ennek azonban az az oka, hogy nem a jogszabályban előírt határértéket alkalmazták.

A gyárban emellett a kibocsátott nehézfémek is komoly problémát okoznak. A 2023 júniusi mérések alapján a nikkel mennyisége 250-szer volt nagyobb a megengedettnél, ami miatt a kormányhivatal tavaly kétszer is 10 millió forintos bírságot szabott ki a gyárra. Eredetileg nagyobb összegeket állapítottak meg, a munkavédelmi törvény azonban 10 millióban maximálja a kiszabható bírságokat - a kormány március 1-től szigorítja a jogszabályt, és 100 millió forintra emeli a felső határt.

Címlapkép: Mónus Márton, MTI/MTVA 

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm