patient helped during dialysis session in hospitalpatient helped during dialysis session in hospitalpatient helped during dialysis session in hospitalpatient helped during dialysis session in hospital

Nagy bajban vannak ezek a betegek ma Magyarországon: hosszú éveket tölthetnek várólistán

2023. december 5. 20:40

3,5 évet kell várni átlagosan egy új vesére Magyarországon, legrosszabb esetben akár 7 évet is - derült ki az RTL riportjából. Az Országos Vérellátó Szolgálat adatai szerint jelenleg több mint 1200-an várnak transzplantációra, melyből a legtöbben - több mint ezren - veseátültetésre. Májtranszplantációra 100-an, szívre 80-an, tüdőre pedig 10-en várakoznak. Kevés a donor, ezért a várólisták nőnek és a várólistás vesebetegek vannak a legrosszabb helyzetben.

"Minden évben több beteget teszünk transzplantációs várólistára, mint ahány beteget leveszünk" – mondta Dr. Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója a Híradónak, hozzátéve: a számok mindig változnak, de egy átlagos napon nagyjából 1200 várnak műtétre és körülbelül 450 új beteg kerül évente a várólistára.

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége szerint két területen kellene fejlődni: az egyik az élődonoros beavatkozások számának növelése. „Ebben nagyon nagy lehetőség rejlik. A másik a szervátültetettek utógondozása. Sajnos az utógondozás az nincs még a megfelelő helyén” – mondta el Berente Judit, a szövetség elnöke. A szakember szerint a nem megfelelő utógondozás fő oka az, hogy az orvosok többsége és a szakszemélyzet is túlságosan leterhelt.

Pozitív fejlemények a magyarországi transzplantációk terén

Visszatér a Covid előtti szintre a hazai transzplantációs aktivitás - közölte az Astellas Pharma Kft., mely december 1-jén sajtótájékoztatót tartott a Semmelweis Egyetem és az Országos Vérellátó Szolgálat támogatásával. Nő az élő vesedonáció jelentősége és hamarosan indulhat az inkompatibilisdonor-program is.

Összefoglalva a legfontosabb eredményeket arról számoltak be, hogy 60 éve végezték el az első hazai szervátültetést, 40 éve az első májtranszplantációt, és 10 éve Eurotransplant-tag Magyarország. Hazánkban jelenleg négy városban, hét centrumban végeznek ötféle szervátültetést. Azt a következtetés vonták le, hogy növelni kell a jobb szervtúlélést biztosító élő donoros vesetranszplantációk arányát – ehhez a jogszabályi és az orvosszakmai feltételek is adottak, valamint hogy az orvos-beteg kommunikáció fejlesztése rendkívül fontos: együttműködési problémák miatt vész el a beültetett donorvesék harmada.

A koronavírus-járvány időszaka hazánkban is visszavetette a szervátültetések számát, de az idei eredmények már kifejezetten biztatóak – hangzott el a hétfői sajtóbeszélgetésen, ahol a szakemberek az eredmények bemutatása mellett a hosszabb szervmegtartást biztosító élő donoros vesetranszplantáció elterjesztésének szükségességére is felhívták a figyelmet. A beültetett szervek élettartama növelhető a terápiakövetés fejlesztése révén is: a transzplantált vesék több mint egyharmadát az orvosi és életmódtanácsok be nem tartása miatt veszítik el a páciensek. Hamarosan még több beteg juthat életmentő szervekhez az olyan újdonságoknak köszönhetően, mint a keresztdonációs és az inkompatibilisdonor-program elindulása. A pontosabb beavatkozások és a hosszabb szervtúlélés érdekében a Semmelweis Egyetemen már 3D technológiát is használnak a műtétek tervezésére.

A 12 000. hazai szervtranszplantációt – egy veseátültetést – 2023. május 10-én végezték el a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Intézetének Transzplantációs Tanszékén. A 12 000 transzplantáció között volt 9626 veseátültetés, 1277 májátültetés, 772 szívátültetés, 196 hasnyálmirigy-átültetés (általában vesével kombináltan) és 129 tüdőátültetés. A programok fejlődésére utal, hogy

az első ezer átültetés 30 év alatt, míg az utolsó ezer kevesebb mint 3 év alatt történt.

Magyarországon 2022-ben, a négy egyetemi városban működő hét szervtranszplantációs központban összesen 369 szervátültetés történt: 313 esetben elhunyt donorból és 56 esetben élő donorból eltávolított szervvel. Idén december 1-jéig 246 vese-, 62 máj-, 48 szív- és 10 tüdőátültetést végeztek itthon a 9 kombinált vese- és hasnyálmirigy-transzplantáció mellett.

A szervátültetés a legmagasabb progresszivitási szintű ellátás; a betegek kiválasztásával, majd felkészítésével indul a folyamat, a rendkívül komplex beavatkozást követően pedig az utógondozás, valamint az utánkövetés kezdődik. A Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikáját, illetve a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikát az Eurotransplant-tagországok kiemelkedően teljesítő centrumai között tartják számon. Idén a szívátültetések számát tekintve a második, a vesetranszplantációk számát figyelembe véve a hatodik, a májtranszplantációk száma szerint a hetedik helyen áll

– foglalta össze az október 31-i állapotot tükröző idei számokat prof. dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója.

Nemzetközi összefogás a betegekért

2023-ban érdemes megemlíteni még egy kerek évfordulót: hazánk 10 éve csatlakozott az Eurotransplanthoz, amely a legnagyobb európai szervallokációs szervezet. Az OVSz tájékoztatása szerint az elmúlt évtizedben 929 donorszerv érkezett külföldről magyar betegek részére, ami a 3958 (elhunyt donoros) hazai szervátültetés 23%-a.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az Eurotransplant önmagában növeli az akut betegek szervhezjutási esélyét, többen és gyorsabban kaphatnak új szervet, ezeknek a többsége külföldről érkezik. Az Eurotransplant kinyitotta a lehetőségek ablakát; sokatmondó szám, hogy 39%-kal több beteget tudunk várólistára helyezni, és sokkal több donor között tudunk egyezőséget keresni

– hangsúlyozta dr. Mihály Sándor, az OVSz transzplantációs igazgatója. Az elmúlt két évtizedben, a Covid-járvány okozta átmeneti hullámvölgyből kilépve számottevően javult a szervhez jutás lehetősége hazánkban a technikai háttér és a szervezés esetében egyaránt - közölték.

A beavatkozások számának további növelése előtt álló két legmarkánsabb akadályt a donorjelentés, illetve az élő donoros felajánlás jelenti, pedig a szakértők ezúttal is hangsúlyozták, hogy egészségi és nemzetgazdasági szempontból is egyértelműen az élő donor a legjobb megoldás.

 

Prof. dr. Szijártó Attila, a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika (StéG) igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a pandémia időszakában harmadával csökkent az agyhalottakból származó szervbeültetések száma, az élő donoros transzplantációk ugyanakkor arányukban és számukban is növekedtek.

Az elhunytakból származó átültetésre alkalmas szervek száma korlátozott: sokkal többen várakoznak a műtétre, mint ahány megfelelő szerv rendelkezésre áll. A várólisták sokszor igen hosszúak, ugyanakkor a várólista akkor teljesítheti funkcióját – hogy minden donorszervhez alkalmas recipienst lehessen találni –, ha azon nagyszámú beteg található. Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz) adatai szerint a transzplantált betegek várakozási ideje a májátültetés esetén volt a legrövidebb: 0,75 év. Tüdő- és szívátültetésre átlagosan 0,96 és 1,61 évig várakoztak. Kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetés esetén 2,64 év, a vesetranszplantációnál pedig 3,82 év volt az átlagos várakozási idő.

A szervátültetésre szoruló páciensek közül legtöbben új vesére várnak, hazánkban is a legnagyobb számban vesetranszplantációt végeznek. A vese páros szerv, és egyetlen egészséges vesével is teljes értékű életet lehet élni, ezért világszerte egyre nagyobb szerep jut az élő donoros vesefelajánlásnak. A hazai szabályozás két esetben is lehetőséget ad arra, hogy az egyik vesénket felajánljuk rászoruló rokonunknak, barátunknak. A legegyszerűbb eset az, ha a donor a szervátültetésre váró beteggel közeli vérrokonságban áll, azaz például szülője, gyermeke, testvére.

Lehetőség van donációra az egymással szoros érzelmi kapcsolatban állók között is, például házastársak, élettársak, közeli barátok között. Ekkor a donor és a beteg együttes kérelmét a kórház etikai bizottsága vizsgálja meg. Az etikai bizottság akkor engedélyezi a szervkivételt, ha meggyőződött arról, hogy a donor és a beteg között valóban fennáll a szoros érzelmi kapcsolat, és az adományozás megtévesztés, ellenérték nélkül és önkéntesen történik.

Az időzíthető műtét előtt lehetőség van a donor részletes egészségügyi vizsgálatára, és általában jobb állapotú szervek kerülnek átadásra. A szakorvos kiemelte azt is, hogy míg az elhunyt donorból származó beültetett vese átlagos túlélési ideje 8-9 év, addig ez az idő jelentősen, akár 15-20 évre is nőhet, ha a szerv élő donortól származik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm