20 °C Budapest
Young boy lying in hospital bed looking at camera with sad expression

Szörnyű betegség söpör végig a magyar gyerekek közt: így veheted te is észre, ezek a tünetek

2023. július 19. 16:01

Mitől lett hirtelen ennyi skarlátos beteg Magyarországon? A koronavírus idején alig néhány fertőzött volt, most pedig májusban annyi volt a lejelentett esetek száma, mint már évek óta egyszer sem. Megkérdeztük a szakértőket, hogyan lehet felismerni a betegséget, kikre veszélyes igazán, és tudjuk-e otthon gyógyítani, vagy ez több egy szimpla rossz közérzetnél és orrfújásnál?

Durván megugrott a gyerekekre rendkívül veszélyes skarlátos esetek száma Magyarországon az elmúlt hónapokban. A bakteriális fertőzéssel terjedő betegséget, mint a szakértőktől megtudtuk, a gyerekek valószínűleg azért kapják el nagyobb számban, mert a koronavírus fokozatos eltűnésével, illetve az emiatt elrendelt lezárások megszűnésével sokkal többet vannak közösségben, ezért a fertőzés gyakorisága is sokkal nagyobb. Megijedni szerencsére nem kell: ha időben észrevesszük, akkor nem okoz sem szövődményt, sem kórházi beavatkozást. A népi gyógymódok viszont itt nem érnek semmit.

Hirtelen csapott le

Az NNK által közölt éves adatokból kiderül, hogy 2020-tól jelentősen visszaszorult a skarlátos megbetegedések száma. Azok az intézkedések, amelyeket meghoztak a koronavírus terjedésének meggátlására, mint a szociális távolságtartás, maszkviselés szabályai, illetve a sokszor zárva tartó iskolák, óvodák nem kedveztek más betegségek terjedésének sem. Így alakulhatott, hogy amíg 2019-ben 3739 megbetegedést regisztráltak, addig 2020-ban mindössze 1434-et. 2021-ben még inkább visszaesett a skarlátos esetek száma, 2022 második felében azonban már látható egy felívelés, ami 2023-ban is folytatódott. A pandémia veszélyeinek elmúltával úgy tűnik, visszatért a skarlát.

Mint a Házi Gyermekorvosok Egyesületétől megtudtuk: nem annyira furcsa, hogy a covid eltűnésével, a lezárások feloldásával több lett a skarlátos beteg.

Már-már unalmasnak tűnhet, hogy mennyi mindent vezetünk vissza a COVID-ra, de a lezárások, a maszk viselése más, gyakori kórokozókkal szembeni természetes, közösségi immunizálódást is megakadályozták. Erre volt példa ősszel a kéz-láb-száj fertőzések számának megugrása, tavasszal az influenzások nagyobb száma, majd a Streptococcus betegségek megugrása. Ezek a jelenségek egész Európában megfigyelhetők. Az összes európai nagy gyermekellátó centrum beszámolt a súlyos streptococcus fertőzések számának megugrásáról, mint a tüdőgyulladás vagy a szepszis. Utóbbiak a jéghegy csúcsa. Járóbeteg rendelésen skarlát, torok vagy mandula gyulladás, középfül-, esetleg arcüreg gyulladás formájában találkozunk ezzel a fertőzéssel. A baktérium sajátossága, hogy sokan tünetmentesen hordozzák, és minél több egy közösségben a skarlátra fogékony gyermek vagy felnőtt, annál nagyobb valószínűséggel lesznek betegek, és annál többen lesznek betegek. Ezt láttuk mostanában hazánkban is

- válaszolta az egyesület a Pénzcentrum megkeresésére.

Mit okoz?

Rusvai Miklós virológus szerint a gyerekorvosok szerencsére fel vannak készítve arra, hogy időben elkapják a skarlátot. Baj akkor van, ha a betegség lappang, és nem veszik észre időben, de ez igen ritkán fordul elő.

A skarlát hörghurut- és tüdőgyulladást, mandulagyulladást is okozhat, ez az egyik oka annak, hogy a gyerekek esetében a mandulakivétel mellett döntenek. Ez viszont ritkán történik meg, a házi gyermekorvosok ugyanis fel vannak arra készítve, hogy kiszúrják a skarlátot már az elején, és megkülönböztessék a többi légúti betegségtől és torokbántalomtól

- fogalmazott Rusvai Miklós. Azt is elmondta, amit eddig talán kevesebben tudtak: a betegséget persze nem csak gyerekek kaphatják el.

Kevesen tudják, de a felnőttek épp ugyanúgy ki vannak téve ennek a bakteriális fertőzésnek, ami aztán skarlátot okoz, és bármikor elkaphatják. A különbség abban áll, hogy míg a felnőttek szervezete könnyen legyőzi - legtöbb esetben észre sem veszik - a vírust még ugyanúgy hordozzák, tehát akár ők maguk is átadhatják a gyerekeknek

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- tette hozzá a virológus.

És hogy vehetjük észre?

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete a Pénzcentrumnak azt is elárulta, hogyan vehetjük észre gyermekünkön, ha skarlátot kaphatott el.

Nagyon jellegzetes tünet a grízes tapintatú, kivörösödött bőr, és a kipirult arc száj körüli sápadt háromszöggel. A málnanyelv szintén szembeötlő: a megduzzadt ízlelőbimbók a málna-színű nyelven valóban emlékeztetnek a gyümölcs kinézetére. Mindezt nagyon fájdalmas, haragosvörös torokgyulladás és magas láz kíséri

- fogalmaztak a lapunknak küldött válaszban. Hozzátették - és alaposan alá is húzták - hogy a skarlát nem tartozik azon betegségek közé, amelyet a rendkívül népszerű "otthon ápolással" vagy "népi gyógymódokkal" házilag le lehet győzni.

Senki ne kezelje házilag a skarlátot! Egy hét után "házi kezelésre" is csökkennek a tünetek, de megfelelő ideig adott antibiotikum nélkül nagy a kockázata az életet veszélyeztető szövődményeknek, melyek egy része már nem gyógyítható meg teljesen. Cseppfertőzéssel terjed a betegség, mint annyi más légúti betegség, ezért a védekezés a higiénés szabályok betartásával lehetséges. Beteg gyermek ne menjen közösségbe, tanítsuk meg a gyerekeket, hogy zsebkendőbe tüsszentsenek és köhögjenek, és ha véletlen a tenyerükbe sikerül, azonnal mossanak kezet. Ugyanezt tegyék orrfújás után, és étkezések előtt. Unalomig ismételgetett tanácsok ezek, mégis a nagyobb gyermekek és a felnőttek ezekkel kerülhetik el a hasonló betegségeket

 - tették még hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem