7 °C Budapest
Mi a COPD nevű betegség? Mik a COPD tünetei, mennyi a várható élettartam?

Mi a COPD nevű betegség? Mik a COPD tünetei, mennyi a várható élettartam?

2023. április 1. 12:03

A COPD betegség az egyik leggyakoribb veszélyes tüdőbetegség, ami a tüdő szerkezetének visszafordíthatatlan károsodásával jár. Járjunk utána, mi az a COPD betegség, mi a COPD jelentése, és mik lehetnek a COPD tünetei, avagy mi jellemző a COPD-re. Milyen esélyei vannak a továbbiakban azoknak a személyeknek, akiket a COPD betegséggel diagnosztizálnak, mennyi a COPD várható élettartam?

Cikkünkben a COPD nevű krónikus betegséggel kapcsolatos tudnivalókról tájékoztatjuk olvasóinkat, ami jelenleg is az egyik leggyakoribb halálok a világon. Járjunk utána, hogy mi az a COPD betegség, mik a COPD tünetei, mitől alakul ki a COPD, és hogy mi jellemző a COPD-re. Mennyi ideje van hátra egy COPD s nek, azaz mennyi a COPD várható élettartam? Mit érdemes tudnunk a COPD gyakorisága kapcsán, a COPD hány éves korban jelent valós kockázatot? Hogyan történik a COPD diagnosztizálása és a COPD kezelése, gyógyítható-e a COPD?

Mi a COPD jelentése?

A COPD kifejezés egy mozaikszó, a COPD jelentése: krónikus obstruktív légúti betegség. A COPD egy olyan betegségcsoportot jelöl, ami az alsó légutak, azaz a tüdő légútjainak tartós beszűkülésével jár. A COPD betegség két további fő csoportra osztható, ezek a bronchitis (idült hörgőgyulladás, a tüdő nyálkahártyája gyulladt, amitől a csillószőrök megbénulnak) és az emphysema (tüdőtágulás, azaz a tüdő gyulladása miatt a léghólyagocskák pusztulásnak, összeolvadásnak indulnak, a légzőfelület csökken).

A COPD betegség előfordulása jelentős, mind a mai napig a COPD az egyik leggyakoribb halálok a világon, különösen az olyan elöregedő társadalmakban, mint Magyarországon. A COPD betegség tüneteit gyakran összekeverik az ahhoz hasonló módon, légszomjjal jelentkező asztmával, azonban a COPD tünetei kapcsán érdemes tudnunk, hogy a COPD okozta légszomj fizikai terhelésre jelentkezik – minél előrehaladottabb a betegség, annál kisebb terhelés is kiválthatja a COPD-s panaszokat.

A COPD okai: mitől alakul ki a COPD?

A COPD előfordulása

A COPD 40 éves kor előtt kifejezetten ritka betegség, ám a felnőttkor derekán, amennyiben tartós dohányzók vagyunk, már egyre nagyobb kockázatot jelent (a dohányzók 15%-ánál jelentkezik a COPD valamilyen formában). A COPD a lakosság 4-7%-át érinti, súlyos formája a betegek 0,5%-ánál alakul ki. Az orvosok nem győzik elégszer hangsúlyozni, hogy az életkor előrehaladtával egészségügyi állapotunkon már igenis észrevehető romlást okozhatnak rossz szokásaink, éppen ezért nagyon fontos, hogy - már fiatalon is – füstmentesen éljünk, táplálkozzunk egészségesen és fordítsunk energiát a testmozgásra is.

Mik a COPD tünetei?

Nézzük, mik a COPD tünetei, hogyan különböztethető meg a COPD betegség az asztmától! Elsősorban a – sokszor hasonló – tünetek más módon jelentkeznek: míg az asztma rohamokban jelentkezik (gyerekeknél gyakoribb, az életkor előrehaladtával kevésbé jelentős), belélegezhető gyógyszerrel küzdhetünk ellene, és a betegség megfelelő karbantartása mellett a tüdő akár teljesen normális működést is produkálhat, addig a COPD kapcsán sajnos ez nem fordulhat elő. A COPD esetében a tüdőállomány tartós és maradandó pusztulása áll fenn, a COPD tünetei minden terheléses esetnél jelentkeznek. A COPD tünetei leggyakrabban a következő panaszokkal jelentkeznek:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • nehézlégzés, légszomj, zihálás;
  • krákogás;
  • spasztikus légzés, azaz érdes, húzós légzés;
  • gyakori, el nem múló köhögési inger, ami eleinte reggel jelentkezik, a későbbiekben egész nap fennáll;
  • fokozott nyáktermelés a tüdőben, ami gyakori, fehér színű (nem fertőzés okozta) köpetürítéssel jár;
  • szorító mellkasi érzés;
  • fellángolás formájában jelentkező légúti gyulladás;
  • gyakori légúti fertőzések.

A COPD diagnosztizálása: mikor forduljunk orvoshoz?

Amennyiben dohányosok vagyunk és tartósan észleljük magunkon a fentiekben leírt tünetegyüttest, mindenképpen jelentkezzünk házorvosunknál. A COPD kivizsgálása ma már számos úton lehetséges – ilyen a légzésfunkciós vizsgálat, a vérgázanalízis, a köpetvizsgálat, a mellkasröntgen és a CT is.

A COPD kezelése: gyógyítható a COPD?

A COPD betegség nem gyógyítható, a már meglévő tüdő szöveti, szerkezeti károsodását nem lehet visszafordítani – A COPD kezelése leginkább a COPD tüneteinek mérséklésén alapszanak, illetve a COPD kezelése során a szakemberek igyekeznek megállítani a tüdő állapotának további romlását, a COPD mérséklését célozzák meg elsősorban. A COPD kezelése – a betegség jellegétől függően, ugyanis a COPD egy betegségcsoport összefoglaló megnevezése – törtéhet antibiotikumterápiával (bakteriális, gyulladásos tünetek ellen), oxigénterápiával, inhalációs szteroidokkal, súlyos esetekben műtéti beavatkozás, transzplantáció is szükséges lehet.

Mennyi a várható élettartam COPD esetén?

A COPD kivizsgálása során a tüdőgyógyász meghatározza, hogy a COPD melyik stádiumában jár (1-től 4-ig), azaz mekkora légzéskapacitás-vesztést okozott a COPD betegség. A COPD súlyosságától függően meghatározzák a beteg kezelését, azonban nagyon fontos, hogy a COPD-vel diagnosztizált beteg azonnal abbahagyja a dohányzást és változtasson az életmódján – amennyiben mindent megteszünk, hogy életmódunkat az egészséges mederbe tereljük, jól mérhető légzésjavulás érhető el és növelhetjük a várható élettartamunkat is.

A COPD várható élettartam nagyban függ a betegség stádiumától, illetve attól, hogy a COPD milyen formában érinti a beteget és milyen egyéb más betegségei állnak fenn a COPD mellett (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség). A várható élettartam COPD esetén sokkal jobb kilátásokkal kecsegtet, ha a COPD diagnosztizálása korai stádiumban megtörtént és ha a beteg valóban arra törekszik, hogy elejét vegye a tüdőbetegség további romlásának.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem