22 °C Budapest
Overhead view of friends dining at table with food in backyard garden

Nagy vállalásokat tettek a dietetikusok: ebben állapodtak meg, sok tízezer magyart érint

2022. október 24. 22:03

Budapesten tartotta éves közgyűlését az Európai Dietetikus Szövetség. A 27 európai tagállam dietetikusi szervezetét magában foglaló federáció ez alkalomból kiadta a Budapest Nyilatkozatot, amelyben leszögezték, hogy mindenkinek joga van a megfelelő táplálkozáshoz. A dietetikusok alapvető szerepét pedig abban látják, hogy e jog érvényesítésében szaktudásukkal támogassanak minden európai polgárt.

27 európai ország dietetikusai tartották Budapesten 33. éves közgyűlésüket, amelyen ezúttal tisztújítás is zajlott. Ennek eredményeképpen továbbra is holland vezetése lesz a federációnak, mert a tagok ismét Annemieke van Ginkel-Res-t választották meg a nemzeti dietetikus tagszervezeteket összefogó Európai Dietetikus Szövetség (EFAD) elnökének a következő négyéves ciklusra.

A helyes étrend a legfontosabb

Az elnökválasztás mellett kiadtak egy ún. Budapest Nyilatkozatot, amelyben a táplálkozáshoz való emberi jogról szóló nemzetközi nyilatkozattal1 egyetértésben hangsúlyozzák, hogy mindenkinek joga van a megfelelő táplálkozáshoz és ahhoz, hogy ne éhezzen. A helyes étrend ugyanis segít megelőzni bizonyos betegségeket, mérsékli azok kockázatát, csökkenti a kórházi tartózkodás idejét, javítja az orvosi kezelés hatékonyságát, valamint az életminőséget. Mindez pedig csökkenti az egészségügyi kiadásokat is. Ugyanakkor az élelemhez jutás bizonytalansága összefüggést mutat a depresszióval, a termelékenység csökkenésével és az egészségügyi ellátás költségeinek növekedésével, ami aránytalanul nagy terhet róhat a gazdaságra és a társadalomra.

A Budapest Nyilatkozatban leszögezik, hogy kizárólag a dietetikusok azok az egészségügyi szakemberek, akik megfelelő szakételemmel rendelkeznek ahhoz, hogy prevenciós céllal vagy a táplálkozással összefüggő rendellenességek kezeléséhez megtervezzék, lefolytassák és kontrollálják a táplálkozásterápiát. Ugyanakkor szerepük túlmutat az egészségügyi ellátáson, a kormányokkal, az iparral, a tudományos élettel való együttműködéssel és a kutatásaik révén általánosan javítják a lakosság táplálkozását.

Szakképzett dietetikusok segítenek

A Budapest Nyilatkozat kiemeli, hogy a táplálkozásterápia költséghatékony befektetés, és a dietetikusok hatékonyabbak és eredményesebbek a táplálkozási tanácsadásban, mint bármely más egészségügyi szakember! Határozottan ajánlják, hogy az egyes országok meglévő egészségügyi rendszerén belül allokáljanak rá erőforrást és mindenkinek biztosítsák a dietetikai ellátást. Hangsúlyozzák azt is, hogy ezzel párhuzamosan a dietetikai ellátást integrálni kell a népegészségügybe is, hiszen fontos, hogy az egészségügyi ellátó rendszeren kívül is legyenek olyan

szakképzett dietetikusok, akikkel együtt lehet működni annak érdekében, hogy hatékony, méltányos és fenntartható változásokat lehessen elérni az élelmezésben és a környezetben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Azért, hogy a lakosság egészségesebb legyen, minden európai polgárnak hozzáférést kell biztosítani a dietetikai ellátáshoz. Az EFAD az európai dietetikusok hangjaként, a nemzeti dietetikus szövetségek és felsőoktatási intézmények képviseletében kijelenti, hogy teljes mértékben elkötelezett a táplálkozás minőségének javítása, a fenntartható táplálkozás előmozdítása és az egészségügyi egyenlőtlenségek visszaszorítása mellett Európa-szerte. Támogatja a regisztrált dietetikusokat, akik pozitívan befolyásolhatják a kliensek, páciensek, a betegek és végső soron a lakosság táplálkozását. Elkötelezett a dietetikusképzés és -kutatás fejlesztése, valamint az egész életen át tartó tanulás és a dietetikai gyakorlat színvonalának emelése mellett, hiszen a dietetikusok dolgozzák ki és hajtják végre a táplálkozási és dietetikai iránymutatásokat és a táplálkozással összefüggő gondozási utakat. Ők járulnak hozzá más egészségügyi szakemberek szakmai fejlődéséhez, akiknek táplálkozási és dietetikai képzésre van szükségük. Az élelmiszertermelés és az élelmezés szorosan összefügg a fenntartható fejlődéssel, ennek előmozdításáért szintén dolgoznak dietetikusok az európai és nemzeti döntéshozókkal és érdekeltekkel együttműködve.

A hazai szakmai szövetségünk számára hatalmas megtiszteltetés, hogy a magyar főváros adott otthont az Európai Dietetikus Szövetség közgyűlésének. Az elnökválasztáson kívül fontos dolgokat mondtunk ki a táplálkozásról, a fenntartható élelmezésről, a szakmánkról és a szerepünkről. A Budapest Nyilatkozat két sarkalatos megállapítása az, hogy mindenkinek joga van a megfelelő táplálékhoz és hogy a dietetikusok a táplálkozással foglalkozó szakemberek. Ez teljesen egybevág a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének hitvallásával

– tette hozzá Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem