17 °C Budapest
Lake Cave of Tapolca, Hungary.

Kevesen ismerik ezeket a magyar gyógybarlangokat: ezért keresik fel a betegek ezeket a helyeket

2022. július 14. 08:16

Kevesen tudják, de a gyógyhatású klímán alapuló barlangterápia is javulást hozhat a légzőszervi megbetegedésekre. Az anyagok a légutakba jutva gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatásúak. Hazánkban öt minősített gyógybarlang is található, melyek különböző szolgáltatásokat kínálnak - aminek el is kérik az árát.

A minősített gyógybarlangokban folyó kezelés (speleoterápia) speciális klímaterápiának minősül. A barlangi mikroklíma függ az adott földrajzi hely évi középhőmérsékletétől, a barlang mélységétől, szellőzöttségétől, vizeinek hőmérsékletétől és mennyiségétől. A levegő összetétele a barlang földtani adottságain, a barlangi légáramlás mértékén és a barlang vízellátottságán is múlik: általában nagyfokú tisztaság magas relatív páratartalom, kedvező kémiai összetétel, a benne lévő a párakondenzátum kedvező kémiai összetétele, állandó hőmérséklet, valamint nagy öntisztulási képesség jellemzi - írja a HelloVidék.

A por-, csíra- és allergénmentesség, a légzőközpont aktivitását fokozó magas CO2 tartalom, valamint a gyulladáscsökkentő Ca, Mg, I ionok jelenléte miatt a gyógybarlangok levegőjére mindenekelőtt a légúti megbetegedésekben szenvedők tartanak igényt. A barlangi klíma hathatóssága – megfelelő terápiával kiegészítve – messze meghaladja a magashegyi szanatóriumok hatásfokát is.

Hazánkban öt minősített gyógybarlang is található: az Abaligeti-barlang, a lillafüredi István-barlang, Budapesten a Szemlő-hegyi-barlang, Tapolcán a városi kórház gyógybarlangja, valamint Jósvafőn a Béke-barlang.

A teljes cikk arról, hogy milyen szolgáltatásokat kínálnak a hazai gyógybarlangok és hogy mennyibe kerül a belépő a HelloVidék oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm