15 °C Budapest
Lake Cave of Tapolca, Hungary.

Kevesen ismerik ezeket a magyar gyógybarlangokat: ezért keresik fel a betegek ezeket a helyeket

2022. július 14. 08:16

Kevesen tudják, de a gyógyhatású klímán alapuló barlangterápia is javulást hozhat a légzőszervi megbetegedésekre. Az anyagok a légutakba jutva gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatásúak. Hazánkban öt minősített gyógybarlang is található, melyek különböző szolgáltatásokat kínálnak - aminek el is kérik az árát.

A minősített gyógybarlangokban folyó kezelés (speleoterápia) speciális klímaterápiának minősül. A barlangi mikroklíma függ az adott földrajzi hely évi középhőmérsékletétől, a barlang mélységétől, szellőzöttségétől, vizeinek hőmérsékletétől és mennyiségétől. A levegő összetétele a barlang földtani adottságain, a barlangi légáramlás mértékén és a barlang vízellátottságán is múlik: általában nagyfokú tisztaság magas relatív páratartalom, kedvező kémiai összetétel, a benne lévő a párakondenzátum kedvező kémiai összetétele, állandó hőmérséklet, valamint nagy öntisztulási képesség jellemzi - írja a HelloVidék.

A por-, csíra- és allergénmentesség, a légzőközpont aktivitását fokozó magas CO2 tartalom, valamint a gyulladáscsökkentő Ca, Mg, I ionok jelenléte miatt a gyógybarlangok levegőjére mindenekelőtt a légúti megbetegedésekben szenvedők tartanak igényt. A barlangi klíma hathatóssága – megfelelő terápiával kiegészítve – messze meghaladja a magashegyi szanatóriumok hatásfokát is.

Hazánkban öt minősített gyógybarlang is található: az Abaligeti-barlang, a lillafüredi István-barlang, Budapesten a Szemlő-hegyi-barlang, Tapolcán a városi kórház gyógybarlangja, valamint Jósvafőn a Béke-barlang.

A teljes cikk arról, hogy milyen szolgáltatásokat kínálnak a hazai gyógybarlangok és hogy mennyibe kerül a belépő a HelloVidék oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?