2 °C Budapest
Variety of homemade autumn pies. Apple, pumpkin and pecan. Top down view table scene on a rustic wood background.

8 őszi csemege, ami segít leküzdeni a fertőzéseket: ezzel felturbózhatod az immunrendszered

2021. október 13. 16:41

Hamarosan kezdetét veszi az influenzaszezon és a koronavírus járvány negyedik hulláma sem tetőzött még, az esetszámok egyre nőnek. Az immunrendszerünknek, akár a fertőzések megelőzése, akár a teljeskörű gyógyulás érdekében szüksége van támogatásra: vitaminokra, ásványi anyagokra. Összegyűjtöttünk 8 olyan őszi gyümlcsöt, zöldséget, fűszert, amellyel a leginkább felturbózhatjuk az immunrendszerünket.

A fertőzések elkerülése és továbbadása érdekében továbbra is javasolt a fokozott odafigyelés a higiéniára, kézfertőtlenítés, maszkhasználat, valamint az oltás felvétele annak érdekében, hogy ne betegedjen meg az ember súlyosan, ne kerüljön kórházba. Ez nem csak a koronavírusra, hanem az influenzára ugyanúgy vonatkozik. Nem szabad azonban a vírusok elleni védekezés közepette megfeledkezni a saját szervezetünk védelmi rendeszerének, az immunrendszernek a szerepéről. Ne csak külsőleg tegyük meg a szükséges lépéseket, hanem fogyasszunk vitaminokban, ásványianyagokban gazdag ételeket ezzel megerősítve a saját szervezetünket

Ősszel az ember hajlamosabb megfeledkezni a napi zöldség-gyümölcs bevitelről, illetve a nyárinál kevésbé változatos kínálat elkedvetleníthet. Pedig éppen ősszel terem rengeteg olyan csemege, amely a szervezetünk számára nálkülözhetetlen vitaminokkal, ásványi anyagokkal van tele. Ezekből gyűjtöttünk most össze nyolcat a HuffPost cikke alapján:

1. Sütőtök

A hazánkban téli töknek is nevezett tökfélék nem csak őszi dekorációnak kiválók, illetve finomak sütve, hanem még az immundrendszerre is jó hatással vannak. Magyarországon a nagydobosi és  kiszombori óriástököt, illetve a pézsmatököt termesztik, amit neveznek még kanadai sütőtöknek vagy sonkatöknek is. A sütőtök C- és A-vitaminban gazdag, gyakran fogyasztják sütve, krémlevesként, smoothiekhoz és sütemény alapanyagként is. A C-vitamin antioxidáns, amely segít felvenni a harcot a kórokozókkal, és az A-vitamin elősegíti az immunrendszer normál működését. Egy bögrényi sütőtök tartalmazza a napi ajánlott A-vitamin bevitel 200 százalékát.

2. Főzőtök

A sütőtök után a főzőtökről sem feledkezhetünk meg, amely gyakorlatilag gyűjtőfogalom: azokat a fajtákat nevezzük így, melyeket főképp főzve fogyasztunk (pl. spárgatök, cukkini, csillagtök). A főzőtököt elsősorban nem a tápanyagok, vitaminok miatt érdemes fogyasztani, mert a sütőtök azokból jóval többet tartalmaz. A rengeteg rost azonban, amely benne található, jót tesz az emésztőrendszernek. Ehhez járul hozzá magas szerves só tartalma is, amely hozzájárul az emésztőnedvek képződéséhez, így serkenti a hasnyálmirigy és a máj működését, ezzel hatásosan véd a krónikus fáradtság ellen. Ez pedig nem jön rosszul az őszi-téli időszakban.

Ásványianyag-tartalma (nátrium, szelén, mangán, réz és cink) elősegíti a kalcium csontokba történő beépülését, magas szöveti-víz tartalma pedig kiváló folyadékforrás. Amíg tart a tökszezon érdemes minél többet fogyasztani belőle.

3. Karfiol

Nem a legnépszerűbb zöldségünk, azonban az utóbbi években kezdik újra felfedezni magának a gasztronómia. Már nemcsak savanyúságként találkozunk vele, kedvelt köretté vált a "karfiolrizs", krémlevesekbe is sokszor teszik, és rakott formában is népszerű. Ha valamiért idegenkedik is tőle valaki - mert például gyermekkorában nem szerette - érdemes vele tenni újra egy próbát. Ősszel különösen fontos C-vitamin forrás, még akkor is, ha fagyasztva tárolják.

4. Kelbimbó

A másik nagy mumus a karfiol (és a brokkoli) mellett a kelbimbó, azonban egy nagyon hasznos növényről van szó, amely kiváló C-vitamin, B6-vitamin, rost és kálium forrás. Rengetegféleképpen elkészíthető, sütve, zöldség- és húslevesbe főzve, rakott formában és rántva is. Jó hír, hogy C-vitamin tartalmát jórészt megtartja mélyhűtés és főzés után is. Aki nagyon idegenkedik a kelmbimbó erős káposztaszagától, ízétől, az első fagyos napok után szedett zöldséget érdemes vennie, főznie, mert akkor ez a karakteres "aroma" már nem jellemző.

5. Alma

Annyira kézenfekvő, hogy gyakran megfeledkezik az ember az almáról, ami remek rost és C-vitamin forrás, és tartalmaz még kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, valamint A- és B-vitaminokat. Aki megteheti, fogyassza nyersen, a héjával együtt, hiszen az tartalmazza a legtöbb vitamint.A tavalyi magas almaárak talán leszoktatták a magyarokat az almafogyasztásról, és már nem jut annyiszor eszünkbe, viszont azóta az árak mérséklődtek, ezért érdemes újra rendszeresen fogyasztani a gyümölcsöt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A felhasználása is rendkívül változatos: nyersen, ivóléként, gyümölcslevesben, salátában, kompótként, befőttként, lekvárként is fogyasztják. A gyümölcsös szószok alapja lehet húsok mellé, és rengeteg sütemény alapanyaga. Az egyik legegészségesebb nassolnivaló a házi almachips.

7. Körte

A körte nemcsak remek C-vitamin forrás, hanem pektint is tartalmaz, amely táplálja az egészséget szolgáló bélbaktériumokat. A fertőzések elleni küzdelemben a bélflórának is nagy szerepe van, a körtében található pektin így járul hozzá az immunrendszer erősítéséhez.

7. Gyömbér

Nemcsak szárított, őrölt formában fűszerként gondolunk már a gyömbérre, hanem a nyers gyökeret is egyre többen használják sütéshez, főzéshez. A teában szeletelt gyömbér klasszikus népi gyógyír megfázásra, és jellemzően az ázsiai konyha húslevesei sem képzelhetők el gyömbér nélkül. A világon használják hányinger elmulasztására, emésztőrendszeri panaszok enyhítésére is, viszont a gyömbér antioxidáns tulajdonságokkal is bír, és rákbetegségeknél is jótékonyan segíti a szervezetet. Nincsenek még egyértelmű klinikai bizonyítékok, hogy a náthával hogyan veszi fel a küzdelmet, viszont rengeteg ország népi gyógyászatában alkalmazzák megfázás esetén.

8. Méz

Nem véletlen ajánlják a mézes teát a betegeknek. Nemcsak tápláló - hiszen legalább fele részt glükóz és fruktóz, és más cukrok keveréke -, hanem antioxidánsokat, enzimeket is tartalmaz, amelyek segítenek a betegséggel küzdő szervezetnek. Viszont nem csak betegen érdemes fogyasztani: aki rendszeresen eszik mézet, annak nem kell aggódnia a megfelelő kalcium, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium és cink bevitel miatt.A méznek gyulladásgátló, baktériumölő hatása is van, segíti a gyorsabb sebgyógyulást.

Leggyakrabban a mézet édesítésre használják, remek kombinációt alkot citrusokkal, gyömbérrel, zöld teával, illetve hozzá lehet adni a reggeli zabkásához is. Érdemes az őszi időszakban sűrűbben fogyasztani, mint általában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem