7 °C Budapest

Ide menekülnek a magyar családok a járvány elől: megjelentek a COVID-vándorok

2020. október 15. 14:45

A budapesti családosok vagy családot tervezők főleg az agglomerációban, a vidéki városok lakói pedig jellemzően a környező kisebb településeken kerestek maguknak új otthont 2020 első kilenc hónapjában. Az OTP Ingatlanpont értékesítőinek összegzéséből az is kiderül, hogy a koronavírus-járvány és a tavaszi karantén felgyorsította az elvándorlást.

A városi lakások iránti kereslet visszaesett, mert az érdeklődők egy kisebb lakás áráért már egy viszonylag jó műszaki állapotú családi házat is tudnak venni a környéken- ez volt a legjellemzőbb válasz, amit az OTP Ingatlanpont országos hálózatának 54 tagja adott a körükben végzett, a családos és családot tervező ügyfelek ingatlanvásárlási szokásait vizsgáló, nem reprezentatív kérdőíves felmérésben. Legyen szó Budapestről vagy az ország bármelyik nagyvárosáról.

Budapesti és agglomerációs helyzetkép a családi házak piacán

A felmérés adatai alapján a családosok Budapesten (ahol a 2020 első félévében eladott lakóingatlanok összesített átlagára a NAV tranzakciós adatai szerint a 670 ezer forintot közelítette, míg az átlagos ingatlanméret 50 négyzetméter volt) elsősorban a XVIII-XIX. kerületben, valamint Dél-Pesten keresték a legtöbb egyszintes, újépítésű családi házat. Az ezekben a körzetekben értékesített újházak átlagos ára 40 és 50 millió forint, átlagos mérete pedig 60-80 négyzetméter között volt. Ez gyakorlatilag megegyezik a délkeleti agglomerációs övezethez tartozóVecsésen, Üllőn és Gyálon rögzített adatokkal. Ennél a háztípusnál a vásárlók harmada vett igénybe lakáshitelt.

Az árak mozgása követi az emberek mozgását a fővárosi agglomerációban.  Miközben Budapesten már valamelyest lassul a drágulás, az elmúlt időszakban mindössze egyetlen közeli városban, Visegrádon regisztráltak enyhe, az alacsony tranzakciószám miatt hibahatáron belüli árcsökkenést, miközben 14 agglomerációs városban a 25 százalékot is meghaladta az áremelkedés mértéke 2018 és 2019 között

- mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Használt, egyszintes házak iránt Budakalászon, Szentendrén, Pomázon és Ürömön 40-50 millió forintosátlagárral és 60-80 négyzetméter közötti méret után volt nagy az érdeklődés. A hitelfelvételt igénylők aránya ebben a szegmensben már magasabb, 40 százalékos volt.

Többszintes, 50-60 négyzetméteres használt családi, valamint iker- és sorházat 30-40 millió forintért a legtöbb családos vásárló a XVII. kerületben, Gyálon, valamint Szentendrén keresett. Egy árkategóriával feljebb, 40 és 50 millió forint között Szentendrén, Leányfalun, Tahitótfaluban, valamint a Szentendrei-szigeten a 100-120 négyzetméteres limiten belül kerestek, míg Budakalászon, Ürömön és Pomázon a 60-80 négyzetméteres házak a népszerűek. Az idei adatok alapján a legolcsóbban a dél-pesti körzetben és a hozzá kapcsolódó agglomerációban lehet vásárolni, ahol 25-30 millióért keresik a 80-100 négyzetméteres ingatlanokat ebben a típusban. Lakáshitelt a családok 43 százaléka igényelt ennél a háztípusnál.

Vidékről még vidékebbre

A családos és a családalapításra készülő vásárlók körében vidéken is érvényesül a Budapesten tapasztalt tendencia: a városokból a környező kisebb településekre tolódott át a forgalom. Szegedet a kétarcúság jellemzi. Az OTP Ingatlanpont felmérése szerint a fiatalabb ügyfelek a városi panelt szívesen cserélik falusi "Kádár-kockára", kertes házra, elsősorban a gyerekek jobb életkörülményei miatt. Az idősebb, saját házban élő generáció tagjainak viszont egyre nagyobb teher a kertgondozás, ezért ők inkább a kisebb méretű városi lakásokat, garzonokat keresik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legnépszerűbbek a város 20 kilométeres körzetében fekvő települések, ahol a családosok, illetve családot tervezők jellemzően 16-20 millió forintért keresnek 100-120 négyzetméter közötti házakat. Szegeden pedig az idei évben eladott lakóingatlanok átlagárához (347 ezer Ft/nm) és méretéhez (56 nm) viszonyítva a családosok valamivel nagyobb és olcsóbb - 60-80 négyzetméter, 16-20 millió forint értékű -használt lakások iránt érdeklődnek. A helyi ingatlanpiac sajátossága, hogy az eladásra kínált ingatlanok között viszonylag sok a falusi turizmus céljaira alkalmas, apartmanhotellé alakítható épület, de ezek a magas (40 és 150 millió forint közötti) ár miatt nehezen kelnek el. Zalaegerszegen főleg a 20-25 millió forintos árkategóriában keresik a családok a 80-100 négyzetméteres használt házakat.

Pécsett a kertvárosi övezetekben épült használt, egyszintes, 60-100 négyzetméteres családi házak a legnépszerűbbek, az árak 10-25 millió forint között mozognak. A használt lakások megtorpanó piacán a 15-20 millió forintos sávban található - az első félévben eladott ingatlanok nagyságához hasonlóan - 50-60 négyzetméteres ingatlanok a leginkább keresettek a családosok körében. A Pécs környékén található kisebb települések, Kozármisleny, Pogány, Hosszúhetény, Egerág, Újpetre, Pécsudvard forgalmát az OTP Ingatlanpont értékesítőinek tapasztalata alapján a falusi CSOK pörgeti. A 100-120 négyzetméteres családi házak 20-25 millió forintért, a használt, 80-100 négyzetméteres lakások 10-15 millió forintért cserélnek gazdát.

Békéscsabán jellemzően két árkategóriában, az olcsóbb 10 és 15, illetve a városi átlagárat követő 25-30 millió forintos sávban keresik a 100-120 négyzetméteres használt családi házakat. A debreceni agglomerációban, ahol az átlag négyzetméterár a megyeszékhelyek között a legmagasabb, inkább a környező településeken, Hajdúböszörményben, Vámospércsen és Hajdúnánáson élénkült a kereslet, elsősorban a 10-25 millió forintért elérhető, 50-80 négyzetméteres használt ingatlanokat viszik a vásárlók. Kecskemétről, ahol az átlagos négyzetméterár meghaladja a 400 ezer forintot szinte özönlenek a családosoka tanyákra vagy a periférián lévő nagy kertes házakba, sokan önellátásra berendezkedve.

Az OTP Ingatlanpont helyi értékesítői arról számoltak be, hogy többen önerő nélkül vagy nagyon minimális önerővel próbálnak vásárolni, ezért a hitelfelvételi szigorítások alaposan megrostálják a vevőket. A városban és környékén a 60-80 négyzetméteres, 15-30 millió forintos házakra van komoly kereslet, a használt lakásoknál a 10-15 millió forintos sávban található 60-80 négyzetméteres ingatlanok a legnépszerűbbek. Miskolc környékén idén Martintelep és Szirma volt a legkedveltebb családos vásárlói célpont, ahol jellemzően 15-20 millió forintért kerestek 80-100 négyzetméteres lakóingatlanokat. Salgótarjánban, Gyöngyösön és Pápán egységesen azt tapasztalták az OTP Ingatlanpont értékesítői, hogy főleg a falusi CSOK mozgatja a környék kisebb településeinek piacát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem