Vallott a magyar Vodafone: ennyit bukott az ágazat a járvány kitörése óta

MTI
2020. május 11. 21:09

A magyarországi távközlési iparágat is sújtja a koronavírus-járvány miatti válság, az elmaradó bevételek, extra költségek a veszélyhelyzet elrendelése óta eltelt csaknem két hónapban elérték az 5 milliárd forintot - mondta Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország igazgatóságának alelnöke online sajtótájékoztatóján hétfőn Budapesten.

Hozzátette: a turizmus leállása miatt a roaming-bevételek elmaradtak a várttól, a válság által sújtott területeken pedig sok cég mondta vagy függesztette fel az előfizetésé, ahogy a magánszemélyek körében is. A vírus gazdasági hatásait nehéz megbecsülni, extra költséget jelentettek a többlet hálózati beruházások, a különböző lakossági, vállalati kedvezmények is - jegyezte meg.

Kitért arra, hogy március közepétől az egyik legfontosabb feladatuk az ország működése szempontjából kritikus mobil- és vezetékes infrastruktúra megbízható és magas minőségen történő üzemeltetése. Segítették a kormányzati járványügyi analitikát, anonim adatgyűjtéssel. Hálózataikba az utóbbi időben milliárdot meghaladó összeget fektettek be, hogy bírja a hirtelen megnövekedett extrém terhelést. A hálózat stabilitását szolgáló kapacitásbővítéseket folyamatosan végzik - mondta. Megjegyezte, hogy az irodaházaikat azonnal lezárták, és a Vodafone több ezer dolgozója napok alatt át tudott állni az otthoni munkavégzésre, beleértve a call centert.

A UPC-vel mindeközben zajlott az összeolvadás, amely tavaly nyáron kezdődött, így április elsejével a UPC márkanév hivatalosan megszűnt. Az összeolvadással már majdnem 30 százalékos a piaci részesedése van a Vodafone-nak a magyar telekommunikációs szektorban, több mint 3 millió mobilügyféllel, és közel 2 millió szolgáltatási ponton tudnak vezetékes szolgáltatást nyújtani. Az üzleteik fokozatos újranyitását jelenleg tervezik, eleinte csökkentett kapacitásokkal.

Jelezte, hogy a vírushelyzetben március végén zavartalanul lezárult az 5G frekvenciatender: a cég további frekvenciákat szerzett a következő generációs 5G mobilszolgáltatásai számára az NMHH által lebonyolított frekvencia aukción, 38,65 milliárd forint értékben, az iparág pedig közel 130 milliárd forintot fizetett be a költségvetésbe. A megszerzett frekvencia 15 évre, 2035-ig szól, de fennáll a további ötéves meghosszabbítás lehetősége is, 2040-ig. Ismertetése szerint ennek a díja az első 10 évben - mostantól - havi 100 millió forint, 2030-tól ennek a duplája lesz. Közölte: ehhez adódnak a kiépítés költségei, amelyek pár éves távlatban megközelítik a frekvencia vásárlás összegének milliárdjait.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az újonnan vásárolt 3600 MHz frekvencia tartományt már idén áprilistól használhatják, azonban a 700 MHz-es blokkokat csak szeptembertől vehetik igénybe, mivel ezen a frekvencián jelenleg az Antenna Hungária sugároz digitális földfelszíni tévéadást. Ez azt jelenti, hogy az 5G hálózat kiépítése a már nem használatos földfelszíni frekvenciák újrahasznosítására is szolgál - mondta. A két 5G szolgáltatásra alkalmas frekvencia (3,6GHz és 700MHz) lehetővé teszi, hogy a Vodafone Magyarország tovább bővítse a már meglévő kereskedelmi 5G szolgáltatását, ami Budapesten 37 bázisállomásból, valamint a ZalaZONE Járműipari Tesztpályán működő 5G-állomásból áll. A cél az, hogy az ipar, a mezőgazdaság, a szolgáltatási szektor, az egészségügy, a logisztika, a szállítmányozás, a közlekedés, a sport elsőként profitáljanak az új generációs hálózat nyújtotta előnyökből.

Ennek megfelelően az 5G lefedettség is szigetszerű terjeszkedéssel bővülhet és valószínűleg először a nagyobb városokban és ipari parkokban, egyetemeken lesz elérhető Magyarországon - vélekedett Budai J. Gergő, jelezte ugyanakkor: a járványhelyzet miatt minden eddigi terv ezzel kapcsolatban kiszámíthatatlanná vált. A lakossági érdeklődés megvan az 5G-s telefonkészülékek iránt.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem