14 °C Budapest

Védettségi igazolás: ennyibe kerül kiváltani, ha tünetmentes fertőzött voltál

2021. február 11. 12:56

Bevezetik a védettésget igazoló okmányt Magyarországok, de még nem tudni, milyen jogosultságokat kapnak a birtokosok. Az okmányt azok kaphatják meg, akiknek már mindkét adag oltást beadták, vagy gyógyultnak minősítették őket az orvosok. Van egy harmadik eset is: Gulyás Gergely bejelentése alapján azok a magyarok is kiválthatják az igazolást, akiken tünetek nélkül ment át a koronavírus. Ezt egy laboratóriumi antigén-teszttel szükséges bizonyítani, amit az igénylőnek kell kfizetnie. A Pénzcentrum megnézte, mennyibe kerül, ha valaki így szeretne védettségi igazoláshoz jutni.

A szerdai kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, hogy a kormány döntése értelmében bevezetik a védettséget igazoló okmányt Magyarországon. A miniszter elmondta, egyelőre nem tisztázott, hogy milyen jogosultságaik lesznek azoknak, akik igazolni tudják, hogy védettek a koronavírussal szemben, de ez a rendszer is elősegítheti a nyitást. Ismertette, az igazolást három esetben igényelheti valaki:

  • ha megkapta mindkét adag COVID-vakcináját, és kialakult nála a védettéség,
  • ha igazoltan kigyógyult a betegségből,
  • illetve abban az esetben, ha az illető igazolni tudja, hogy tünetmentesen átesett a fertőzésen.

Utóbbi esetben Gulyás Gergely szerint az igénylőnek saját költségén kell beszereznie a laboratóriumi igazolást arról, hogy valóban vannak COVID-antitestek a szervezetében. A kancelláriaminiszter szavaiból nem derült ki, hogy ezen felül egyéb költségekkel kell-e majd számolnia a tünetmentes igénylőnek, annyit tudni, hogy az így kiadott igazolás 4 hónapig lesz érvényes. Egyelőre arról sem tudni, hogy a korábban elvégzett vizsgálatok eredményeit elfogadják-e, és ha igen, akkor visszamenőleg meddig.

A védettségi igazolás bevezetésével vélhetően meg fog ugrani az igény a vérvételes antigén-tesztekre a magánszolgáltatóknál. Ahogy a neve is mutatja, ennél a vizsgálatnál vért vesznek, majd a laboratóriumban megnézik, hogy vannak-e COVID-antitestek a vérünkben, átestünk-e tünetmentesen a betegségen. Ha igen, akkor kaphatunk igazolást, és a vele járó - egyelőre ismeretlen - jogosultságok is érvényesek lesznek ránk.

De mennyibe is kerül ez? A legtöbb hazai, teszteléssel foglalkozó magánlaborban végeznek levett vérből történő antitest-kimutatást is, amelynek eredménye átlagosan 48-72 órán belül derül ki. Rövid keresés után kiderült, hogy

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

nagyjából 13-15 ezer forintot kell fizetni a vizsgálatért, és a szakvéleményért.

Amennyiben egyéb költségek nem lesznek, ennyibe fog kerülni tehát a védettségi igazolás annak, aki tünetmentesen átvészelte a koronavírust. Mivel a legtöbb esetben nem tudni, kin ment át tünetek nélkül a COVID, mindenkinek érdemes lehet teszteltetni, akinek a környezetében volt fertőzött az elmúlt hónapokban - illetve akkor sem árthat elmenni, ha korábban enyhébb influenzás tüneteink votak, de nem végeztek tesztet.

Magyarországon mindeddig több mint 381 ezer főnél mutatták ki a fertőzést, de a szakemberek szerint a valós megbetegedések száma akár ennek tízszerese is lehet - többségük tünet nélkül, vagy enyhe tünetekkel vészelhette át a betegséget.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem