33 °C Budapest
Döntött a kormány: bevezetik a védettséget igazoló okmányt Magyarországon

Döntött a kormány: bevezetik a védettséget igazoló okmányt Magyarországon

2021. február 11. 10:59

Szerdán ismét ülésezett a kormány, Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón számolt be a fejleményekről. Bejelentette: érkezik a védettséget igazoló okmány. Több mint kétmillióan regisztráltak már az oltásra, optimista forgatókönyv szerint ennyi embert március végéig be lehet oltani, de legkésőbb április végére mindenki megkaphatja a vakcinát, aki regisztrál - ismertette a miniszter.

A következetes szabályok melletti védekezésnek köszönhetően sikerült megfékezni a második hullámot, ám az adatok egy ideje nem mutatnak csökkenést, miközben Európában már a harmadik hullám zajlik. A brit mutáns is megjelent Magyarországon, ezért áll fent a betegek számának növekedése - mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón.

A miniszter közölte: a mai napon át fogja lépni a 300 ezret a beoltottak száma. A várt vakcinaszállítmányok ismeretében a jövő héten folytatni fogják a legidősebbek és a krónikus betegek oltását, illetve visszatérnek azokba a szociális intézményekbe, ahol korábban el kellett halasztani az oltást.

Az EU-s vakcinabeszerzésből majdnem 10 millió embert tudnánk beoltani, de mivel lassan érkeznek a vakcinák, megállapodtak az oroszokkal, akik 1 millió embernek elég vakcinát küldenek, februárban 200 ezer adagot. Jövő héten pedig félmillió adag kínai vakcina érkezik majd Magyarországra. Az NNK még vizsgálni fogja a kínai vakcinát, ezt követően kezdődhet a Sinopharm  oltóanyagánakfelhasználás.

További vakcinagyárakkal is tárgyalnak, nyugatról és keletről is próbálnak vakcinákat szerezni - tette hozzá Gulyás.

Védettésget igazoló okmányt vezet be a magyar állam

- jelentette be a miniszter ilyet az kaphat, aki megkapta a második oltást, illetve azok is megkapják az okmányt, aki felgyógyult a vírusból - itt az érvényesség kezdete a kórházi elbocsátás napja, vagy a legelső negatív PCR-teszt időpontja, vagy pedig az első pozitív tesztet követő 10. nap.

A harmadik lehetőség az, ha valaki laborvizsgálattal igazolni tudja, hogy tünetmentesen átesett a fertőzésen - ebben az esetben 4 hónapig lesz érvényes az okmány. Ebben az esetben az igénylőnek saját költségén kell beszerezni a laboratóriumi igazolást arról, hogy van COVID-antitest a szervezetében.

Még nem született döntés arról, hogy a védettséget igazolni tudók milyen jogosultságokat kapnak majd, de remélhetőleg ez a rendszer is megkönnyíti majd a nyitást

- tette hozzá Gulyás Gergely.

Jövő héten indul online konzultáció a nyitsáról, az élet újraindításáról, ez a vakcinainfo.gov.hu oldalon lesz majd elérhető, ismertette Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Átlépte a kétmilliót az oltásból regisztráltak száma - ismertette Gulyás Gergely, aki szerint ez később akár 4 millió is lehet. Optimista forgatókönyv szerint március végéig kétmillió embert be fognak tudni oltani a kancelláriaminiszter szerint, reálisan inkább április végére kaphatja majd meg mindenki a vakcinát, aki regisztrált.

A konzultáció eredményét és a menet közben érkező járványügyi adatokat kell majd figyelembe venni akkor, amikor a kormány február végén, nagyjából két hét múlva dönt a korlátozásokról

- vázolta Gulyás Gergely. A legtovább egész Európában a határátlépések korlátozása maradhat fent, de aki be van oltva, annak nem kell karanténba vonulnia, tette hozzá.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Látunk esélyt arra, hogy bizonyos korlátozásokon már márciusban lehessen lazítani, ez két dologtól függ majd: a konzultáció eredményétől és a következő két-három hét járványadaiatól

- felelte egy másik kérdésre.

Kérdésre válaszolva Gulyás közölte, a kínai vakcinából az egy embernek elegendő mennyiségű oltóanyag 10 ezer forint felett van. Korábban Szijjártó Péter külügyminiszter az ATV híradójának megerősítette, hogy az orosz Szputnyik V vakcinából a két dózis kevesebb, mint 6000 forintba kerül.

A 60 évnél idősebbek beoltása után kezdődik a kormánytagok beoltása - mondta egy másik kérdésre.

Folyamatban van egy fogyasztóvédemi vizsgálat a Nemzeti Oltóközpont ellen, ők úgy fogadtak el előlegeket, hogy az oltóanyag nem áll rendelkezésre, és a miniszter tudomása szerint nem is tudtak még vakcinát vásárolni. Gulyás Gergely azt javasolja mindenkinek, hogy regisztráljon, akkor az államon keresztül hamarabb vagy biztonságosabban részesülhet oltásból.

Uniós források, bértámogatások

Az EU-s helyreállítási alapból Magyarország mintegy 1500 milliárd forintot a felsőoktatásra fordít majd, ez lesz a gazdaságújraindítási akcióterv második ütemének középpontjában áprilistól - mondta a miniszter. Emellett a kormány nagy összeget szán a gazdaság modernizációjára és az agrárium reformjára. 

A bértámogatások kifizetését felgyorsította a kormány, az igényelt 40 milliárdnyi támogatásból 36 milliárdot eddig megítéltek a kormányhivatalok, ebből 35,5 milliárdot tegnapig ki is fizettek.

Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?