2020. október 20. kedd Vendel

Kevesen használják a karantén appot: miért titkolóznak?


Bár a lehetőség adott a kényelmes és biztonságos távellenőrzésre a hatósági házi karanténba került emberek számára, mégis nagyon kevesen élnek vele. Pedig a Házi Karantén Rendszer alkalmazás lehetne az egyik kulcsa a járvány megfékezésének, hiszen az applikáció segítségével személyes kontaktus nélkül, távolról igazolható a karantén betartása.

Csaknem 28 ezren vannak hatósági házi karanténban, a koronavírus második hulláma napról-napra dönti a rekordokat a megbetegedések és a megfigyelt esetek tekintetében egyaránt. A karantén betartásának ellenőrzése a hatóságok számára személyesen, vagy a Házi Karantén Rendszeren (HKR) keresztül, távolról is megoldható. A COVID-19 tavaszi, első hullámakor az Asura Technologies a kormánnyal együttműködve elkészítette és ingyenesen rendelkezésre bocsátotta a távellenőrzést lehetővé tevő HKR. Az applikáció ingyenes és önkéntes használata a hatóságok munkájának megkönnyítése mellett a hatósági házi karanténban lévők életminőségét is javítja, ehhez mindössze egy okostelefonra és internetkapcsolatra van szükség.

Jelenleg mindössze a karanténban lévők 7 százaléka használja a HKR-t, az arány javításával sokkal több ember karanténban töltött ideje válna kényelmesebbé, egyszerűbbé. További előny, hogy az applikációban elérhető egészségügyi kérdőív (amit az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe küld az applikáció) kitöltőinek adatait bármikor ellenőrizheti a háziorvosa. Az adatokat anonimizálva és aggregálva a HKR képes rövid távú előrejelzést adni, ami alapján az egészségügyi ellátórendszer jobban felkészülhet az esetlegesen várható nagyobb terhelésre. A rendszerből kinyerhető adatok az operatív törzs számára is elérhetők és megkönnyítik a napi döntéshozatalt, ehhez azonban szükség van arra, hogy a felhasználók száma emelkedjen.

Kiss Gy. Máté, az Asura Technologies ügyvezetője szerint "A karanténba kerülők száma és a vírus terjedésének megállítása szempontjából is fontos, hogy betartsuk a maszk viselésére vonatkozó és az általános higiénés szabályokat, illetve a szociális távolságtartást. Fontos, hogy minél többen használják a Házi Karantén Rendszert, és ezzel XXI. századi módon kezelhessük a járványhelyzetet."

A HKR használatához nem szükséges a rendőrségtől engedélyt kérni, a hatósági házi karanténba került emberek önkéntesen dönthetnek úgy, hogy ezt a módszert választják az olykor megterhelő személyes hatósági ellenőrzés helyett. Ehhez csak le kell tölteni az ingyenes alkalmazás androidos vagy iPhone-ra készült verzióját, és be kell regisztrálni. Az alkalmazásról minden információ megtalálható a https://hazikaranten.hu/ oldalon.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.15-10.21
Országos

Lidl

10.15-10.21
Országos

Auchan

10.15-10.21
Országos

Tesco

10.15-10.21
Országos

Spar

10.15-10.21
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó