28 °C Budapest
Young man using laptop in office. Blogger, writer, journalist or student men working on computer at home. Businessman, work from home, distance education, online learning, studying concept

Kemény időszak vár a magyar családiház-tulajokra: durván fizethet, akinek ilyen tető van a házán

2024. május 5. 19:03

Ismét mozgalmas hét áll mögöttünk: alábbi összefoglalónkban összegyűjtöttük neked a 18. hét legfontosabb, legérdekesebb, na meg legolvasottabb cikkeit a Pénzcentrumról.

Húzós időszak vár a magyar családiház-tulajokra: keményen fizethet, akinek ilyen tető van a feje fölött

Május 1-jével veszi kezdetét a hazai viharszezon, az év azon szakasza, amelyben a legnagyobb eséllyel fordulnak elő különösen heves viharok. Az augusztus 31-ig tartó időszakban évente sok tízezer, egy-egy különösen viharos évben akár a 100 ezret is meghaladó számú viharkár keletkezik a hazai biztosítók adatai alapján. Az alábbiakban bemutatjuk, melyek voltak az elmúlt évek legsúlyosabb viharidőszakai, melyek a leggyakoribb és a legdrágább viharkárok, valamint kitérünk arra is, hogy mit tehetünk ezek megelőzése érdekében.

Áll a bál a május 6-án kezdődő érettségi körül: hihetetlen nagy hibát vétettek a feladatlapokkal

A 2024-es év jelentős újdonságokat hoz az érettségi vizsgákban is. Az új Nemzeti Alaptanterv (NAT) alapján összeállított feladatsorokat kapnak idén a diákok, ami komoly változásokat jelent a vizsgák menetében. Több tantárgy vizsgasora módosul, új témaköröket és feladattípusokat vezetnek be. Összefoglaltuk a végzős diákok számára legfontosabb változásokat és újításokat, valamint a három kötelező érettségi vizsgatárgy -magyar nyelv és irodalom, matematika és történelem- kapcsán külön-külön kikértük szakértők véleményét is. A legnagyobb változás a magyar érettséginél tapasztalható, a Magyartanárok Egyesülete szerint a tantárgy kárára; míg a matematika és történelem tárgyak inkább csak témakörbeli változásokon mentek át. A szakértők arra is kitértek, hogy véleményük szerint mire lehet számítani idén, könnyebb vagy nehezebb lesz-e az idei vizsga, mint az elmúlt években. 

Indulhat a roham a Tescóba, Aldiba: muszáj sietni, évente csak egyszer csinálnak ilyen brutális akciót

Ahogy a nyári napok közelednek, a kiskereskedelmi láncok sorra indítják el nyári akcióikat, amelyek középpontjában ezúttal a kerti bútorok, medencék és egyéb kültéri kellékek állnak. Vannak itt a nagyon olcsó műanyagszékektől kezdve, rengeteg kerti felszerelésen át, igen drága medencékig minden. Mutatjuk a Tesco, az Aldi, az Auchan és a Lidl legjobb ajánlatait erről a hétről.

Érik a rendkívüli nyugdíjkorhatár-emelés: tömegével veszik fel újra a munkát az idős magyarok

2023-ban Magyarországon már 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott. Ez a szám még 2018-ban is alig érte el az 57 ezer főt. A bővülés tehát brutálisan magas. A legtöbben a feldolgozóiparban, a kereskedelemben, az oktatásban és a humánegészségügyben maradnak aktív munkavállalók a nyugdíjazásuk után. Önmagában persze nincs baj azzal, ha valaki a nyugdíjba vonulása után is dolgozna, sőt ezt szakértők is támogatják, viszont ha a maradást kényszer szüli abból semmi jó sem származhat.

Alig ismert szabály miatt fizethetnek a magyar ingatlantulajok: csúnya bírságot kap, aki ezt elfelejti

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nagyon fontos határidő közeleg azoknak, akik 2023-ban ingatlant adtak el. Kevesen gondolnak rá, de ha 5 éven belül vett házat, lakást, nyaralót értékesített valaki tavaly, akkor bizony személyi jövedelemadót is kell fizetni - ennek május 21-e a bevallási határideje. Mutatjuk, milyen szabály vonatkozik az ingatlaneladás után fizetendő SZJA-ra.

Sokkoló belegondolni: tényleg bukhatja 6,5 milliárdját az Ötöslottó rekordnyertese?

Majdnem 8 hete nyerte meg egy szerencsés játékos minden idők legnagyobb Ötöslottó főnyereményét, 6 523 768 955 forintot, de arról egyelőre nincs hír, jelentkezett-e volna bárki a jackpotért. Kerestük a Szerencsejáték Zrt.-t, de egyelőre nem árultak el érdemi információt a milliárdok sorsáról, május végén viszont annyi biztos kiderül, valaki átvette-e a nyereményt. Ha ugyanis senki nem jelentkezik, akkor a pénz az át nem vett nyereménynek minősül, különsorsolásos nyereményjáték útján visszakerül a játékosokhoz, valamint kiegészítheti az Ötöslottó nyereményalapját.

Mi is lemásolhatnánk Európa rezsimennyországát: nevetségesen olcsó az áram, télen is filléres a fűtés

Magyarországon 150 éves hagyománya van a geotermikus energia felhasználásának, de az utóbbi évtizedekben elszaladt mellettünk a világ. Holott hazánkban számos lehetőség lenne a geotermikus energia fűtési felhasználására, csökkentve ezzel a gázfelhasználást. A Pénzcentrum megnézte, hogy megy ez az úttörőnek számító Izlandon, ahol gyakorlatilag végtelenül áll rendelkezésre a geotermikus energia. Így, bár maga az ország magyar szemmel rettenetesen drága, a lakossági áramár mégis töredéke a hazainak, a rezsiszámlák pedig még télen sem ütik meg az embereket, konkrétan magyarként is elfogadnánk őket. Az ország legnagyobb geotermikus erőműve mellett jártunk az egyik legnagyobb szén-dioxid-kivonó állomáson is, a technológia talán a klímaváltozás elleni harc atomfegyvere lehet.

Mi folyik a boltokban? Így fizet többet sok vásárló a kasszánál: alig lehet kiszúrni a különbséget

Két hónapja kötelező bejelentenie a gyártóknak, ha csökkenti a termékek kiszerelését, a boltoknak pedig kötelező figyelmeztetnie erre a zsugorflációra a vásárlókat. A Pénnzcentrum most megvizsgálta, hogy hány termék kiszerelése csökkent március 1-je óta és jellemzően milyen termékeket érint ez. A terméklista alapján pedig mindenki eldöntheti maga, mit érzékel a zsugoflációból.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 14. 19:31
A triplán csavaros ügy középpontjában egy flamingós kép áll. Először mindenki elhitte róla, hogy a m...
Bankmonitor  |  2024. június 14. 13:38
A napokban jelent meg az MNB negyedéves statisztikai jelentés a biztosítási, és ezen belül az életbi...
ChikansPlanet  |  2024. június 14. 13:07
Egyre többet tesz hozzá a gazdaság növekedéséhez a tisztaenergia: a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA...
Holdblog  |  2024. június 14. 08:14
Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem