27 °C Budapest
Ennyi civil autóra szerelt kamerákat a rendőrség: mutatjuk, kikre kell figyelni

Ennyi civil autóra szerelt kamerákat a rendőrség: mutatjuk, kikre kell figyelni

2020. augusztus 15. 07:00

Több mint 40 jelzés nélküli civil autóval vadászik a pofátlan sofőrökre a rendőrség. A Pénzcentrumnak az ORFK elárulta azt is, miképpen kell eljárnia annak, aki autós kamerával rögzít szabálytalanságot, balesetet. A feljelentésnek több buktatója is van, mutatjuk, milyen kritériumoknak kell megfelelniük.

Az utóbbi hetekben már alaposan körbejártuk az autós kamerákat, egy jogász és a biztosítók is elmondták, mit érdemes tudni a magyarok által egyre kedveltebb kütyükből. Most az Országos Rendőr-főkapitányságnak tettünk fel kérdéseket a menetrögzítőkről.

A Pénzcentrumnak küldözz válaszukból kiderült, hogy a rendőrség a lefolytatott eljárásoknál nem tarja nyilván azt, hogy a jogsértés milyen módon jutott az eljáró szerv tudomására, így azt sem tudják megmondani, hogy az utóbbi időben hány felvétel miatt indult eljárás.

Mint írták, aki valamilyen szabálysértést, balesetet rögzít a kamerájával, az észlelt jogsértés miatt bármely rendőri szervnél személyesen szóban, illetve írásban (azaz postai úton, vagy e-papír igénybevételével elektronikus úton a https://epapir.gov.hu/ oldalon) kezdeményezhet eljárást.

Az ORFK arra is figyelmeztetett, hogy a feljelentés kötelező tartalmi elemeit a vonatkozó jogszabályok határozzák meg:

amelyek a feljelentett cselekmény helyének és idejének, továbbá az elkövetés körülményeinek a leírása, a bizonyítási eszközök megjelölése, továbbá az eljárás alá vont személy ismert személyi adatainak megadása. A felvételek okirati bizonyítéknak tekinthetők, amelyeket csatolni kell a feljelentéshez. A hatóságnak a felelősség kétséget kizáró bizonyításához széleskörű tényállás-tisztázási tevékenységet kell végeznie, ezért szükséges lehet a jogsértést észlelő személy tanúvallomása is, amelyhez elengedhetetlen a feljelentő személyének az ismerete

- írták. A jogsértésről készült képfelvétel az eljárásban felhasználható, ugyanakkor ezzel összefüggésben az alábbiak nem hagyhatók figyelmen kívül:

Abban a tekintetben, hogy az adott jogsértés miatt eljárás indítható-e, illetve szankció alkalmazható-e, meghatározó jelentősége van a jogsértés elkövetése helyének és idejének. A jogsértés helyének azért van meghatározó jelentősége, mert ez alapján ítélhető meg, hogy az adott helyen mik voltak a közlekedési szabályok. E nélkül nem állapítható meg, hogy a felvételen látható magatartás jogsértő-e. Annak, hogy a felvételen látható magatartást hol tanúsították azért is jelentősége van, mert a magyar szabálysértési és közigazgatási hatóságok kizárólag a belföldön elkövetett jogsértés miatt járhatnak el.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ezen túlmenően szükséges ismerni a jogsértés elkövetésének időpontját is. Ennek azért van jelentősége, mert egy jogsértés miatt eljárni és szankciót alkalmazni kizárólag akkor lehetséges, ha a jogsértés nem évült el. Ezért elengedhetetlen, hogy a felvételkészítés fenti körülményeit az eljáró hatóság tisztázza. Hiába látszik ugyanis a felvételen egy időpont, azonban azt a használó állítja be, tehát önmaga a felvétel alapján kétséget kizáró módon nem igazolható a jogsértés időpontja, melynek az esetleges elévülés szempontjából meghatározó jelentősége van.

Mindezekből következően a jelzett körülményekre vonatkozóan további bizonyítékokat kell beszereznie az eljáró szabálysértési, illetve közigazgatási hatóságnak. Ezen körülményekre és okokra visszavezethetően, ahhoz, hogy a felvételt a hatóság bizonyítékként értékelje szükséges a készítőjének tanúként történő meghallgatása, ahol jegyzőkönyvbe nyilatkozik a képkészítés körülményeiről.

- írta az ORFK sajtóügyelete. Hozzáteték, hogy a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 78. paragrafusa értelmében a szabálysértési eljárás feljelentés, vagy a szabálysértési hatóság vagy a bíróság hivatali hatáskörében szerzett tudomása, illetve a helyszíni bírság kiszabására jogosult szerv vagy személy általi észlelés alapján indul meg.

Tanítják a pofátlanokat

A rendőrség rendre közzé teszi az aktuális civil autós ellenőrzésekről készült felvételeket. A Pofátlan(tan)ítási akciónak keresztelt művelet kapcsán is küldtünk kérdéseket az ORFK-nak. Válaszukból kiderült, hogy nem lehet pontosan megmondani, hogy jelenleg hány autóval vadásznak a pofátlanokra: az Országos Rendőr-főkapitányság az ilyen típusú közúti ellenőrzések végrehajtása érdekében 40 darab szolgálati jelleg nélküli járművet szerzett be és adott át a területi szerveknek. Azonban ezen túlmenően más, nem rendőri jellegű járműveket is alkalmaznak a közúti ellenőrzések végrehajtásában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 25. 08:54
Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint a sajtószabadság kerületi elesését jelentené, h...
Holdblog  |  2022. június 25. 06:57
(Archívumunkból 2017)   Vicces vagy szomorú, de a brit (magánkézben lévő) vezetékes víz szolgáltató...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?