9 °C Budapest

Ennyi civil autóra szerelt kamerákat a rendőrség: mutatjuk, kikre kell figyelni

2020. augusztus 15. 07:00

Több mint 40 jelzés nélküli civil autóval vadászik a pofátlan sofőrökre a rendőrség. A Pénzcentrumnak az ORFK elárulta azt is, miképpen kell eljárnia annak, aki autós kamerával rögzít szabálytalanságot, balesetet. A feljelentésnek több buktatója is van, mutatjuk, milyen kritériumoknak kell megfelelniük.

Az utóbbi hetekben már alaposan körbejártuk az autós kamerákat, egy jogász és a biztosítók is elmondták, mit érdemes tudni a magyarok által egyre kedveltebb kütyükből. Most az Országos Rendőr-főkapitányságnak tettünk fel kérdéseket a menetrögzítőkről.

A Pénzcentrumnak küldözz válaszukból kiderült, hogy a rendőrség a lefolytatott eljárásoknál nem tarja nyilván azt, hogy a jogsértés milyen módon jutott az eljáró szerv tudomására, így azt sem tudják megmondani, hogy az utóbbi időben hány felvétel miatt indult eljárás.

Mint írták, aki valamilyen szabálysértést, balesetet rögzít a kamerájával, az észlelt jogsértés miatt bármely rendőri szervnél személyesen szóban, illetve írásban (azaz postai úton, vagy e-papír igénybevételével elektronikus úton a https://epapir.gov.hu/ oldalon) kezdeményezhet eljárást.

Az ORFK arra is figyelmeztetett, hogy a feljelentés kötelező tartalmi elemeit a vonatkozó jogszabályok határozzák meg:

amelyek a feljelentett cselekmény helyének és idejének, továbbá az elkövetés körülményeinek a leírása, a bizonyítási eszközök megjelölése, továbbá az eljárás alá vont személy ismert személyi adatainak megadása. A felvételek okirati bizonyítéknak tekinthetők, amelyeket csatolni kell a feljelentéshez. A hatóságnak a felelősség kétséget kizáró bizonyításához széleskörű tényállás-tisztázási tevékenységet kell végeznie, ezért szükséges lehet a jogsértést észlelő személy tanúvallomása is, amelyhez elengedhetetlen a feljelentő személyének az ismerete

- írták. A jogsértésről készült képfelvétel az eljárásban felhasználható, ugyanakkor ezzel összefüggésben az alábbiak nem hagyhatók figyelmen kívül:

Abban a tekintetben, hogy az adott jogsértés miatt eljárás indítható-e, illetve szankció alkalmazható-e, meghatározó jelentősége van a jogsértés elkövetése helyének és idejének. A jogsértés helyének azért van meghatározó jelentősége, mert ez alapján ítélhető meg, hogy az adott helyen mik voltak a közlekedési szabályok. E nélkül nem állapítható meg, hogy a felvételen látható magatartás jogsértő-e. Annak, hogy a felvételen látható magatartást hol tanúsították azért is jelentősége van, mert a magyar szabálysértési és közigazgatási hatóságok kizárólag a belföldön elkövetett jogsértés miatt járhatnak el.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezen túlmenően szükséges ismerni a jogsértés elkövetésének időpontját is. Ennek azért van jelentősége, mert egy jogsértés miatt eljárni és szankciót alkalmazni kizárólag akkor lehetséges, ha a jogsértés nem évült el. Ezért elengedhetetlen, hogy a felvételkészítés fenti körülményeit az eljáró hatóság tisztázza. Hiába látszik ugyanis a felvételen egy időpont, azonban azt a használó állítja be, tehát önmaga a felvétel alapján kétséget kizáró módon nem igazolható a jogsértés időpontja, melynek az esetleges elévülés szempontjából meghatározó jelentősége van.

Mindezekből következően a jelzett körülményekre vonatkozóan további bizonyítékokat kell beszereznie az eljáró szabálysértési, illetve közigazgatási hatóságnak. Ezen körülményekre és okokra visszavezethetően, ahhoz, hogy a felvételt a hatóság bizonyítékként értékelje szükséges a készítőjének tanúként történő meghallgatása, ahol jegyzőkönyvbe nyilatkozik a képkészítés körülményeiről.

- írta az ORFK sajtóügyelete. Hozzáteték, hogy a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 78. paragrafusa értelmében a szabálysértési eljárás feljelentés, vagy a szabálysértési hatóság vagy a bíróság hivatali hatáskörében szerzett tudomása, illetve a helyszíni bírság kiszabására jogosult szerv vagy személy általi észlelés alapján indul meg.

Tanítják a pofátlanokat

A rendőrség rendre közzé teszi az aktuális civil autós ellenőrzésekről készült felvételeket. A Pofátlan(tan)ítási akciónak keresztelt művelet kapcsán is küldtünk kérdéseket az ORFK-nak. Válaszukból kiderült, hogy nem lehet pontosan megmondani, hogy jelenleg hány autóval vadásznak a pofátlanokra: az Országos Rendőr-főkapitányság az ilyen típusú közúti ellenőrzések végrehajtása érdekében 40 darab szolgálati jelleg nélküli járművet szerzett be és adott át a területi szerveknek. Azonban ezen túlmenően más, nem rendőri jellegű járműveket is alkalmaznak a közúti ellenőrzések végrehajtásában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. február 26. 18:45
Bankkártya nélkül nem érdemes bankszámláról beszélni, ez szükséges a kártyás vásárlásokhoz, illetve...
MEDIA1  |  2024. február 26. 16:09
Varga Zs. András, a Kúria elnöke feloldotta a Kúriai Döntések Bírósági Határozatok című folyóirat fe...
Holdblog  |  2024. február 26. 12:01
Az infláció jelentős aggodalom és vita tárgyát képezi mind közgazdasági, mind pénzügyi körökben (is)...
Buxelliott  |  2024. február 26. 08:41
Az elmúlt két évben óriási infláció volt Magyarországon. Sokan találkoztak azzal a helyzettel, hogy...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem