Ezt minden gyermeket vállaló anyának tudnia kell: sok pénz maradhat így a családoknál

Ezt minden gyermeket vállaló anyának tudnia kell: sok pénz maradhat így a családoknál

2019. július 13. 14:32

A Fiatal Családosok Klubja évről-évre eseményeket, aktivitásokat, játékokat szervez a családokat érintő jeles napok köré. Az anyák napja, az apák napja és természetesen a nagymamák világnapja is ugyanannyira fontos és jelentős ünnep, melyről nem szabad megfeledkeznünk. A FICSAK idén is szeretné felhívni a figyelmet erre a napra és a nagymamák szerepének jelentőségére a család életében. 

A nagymamák világnapja alkalmat ad arra, hogy kicsit arról beszéljünk, hogy mind az édesanyák, mind az édesapák életében milyen jelentős szerepe van a nagyszülőknek. A segítségnyújtás, a mindennapok teendőiben való részvétel mellett, a lelki segítség is sokat adhat hozzá ahhoz, hogy jó szülők lehessünk.

A mi nagyinknak immár 7 unokája van, akiket a legnagyobb szeretettel vesz körbe. Öt gyermekem mellett húgom és öcsém kisfia is bármikor számíthat rá és gondoskodó szeretetére. Nagyink mellett természetesen csodás édesapám erős támaszként áll. Mindig nagycsaládra és sok gyermekre vágytam és azt gondolom, hogy ahhoz hogy több gyermeket vállaljak, elengedhetetlen bátorítás volt az ő személyük, szeretetük 

- mondta Király Nóra, a FICSAK alapítója. Fiatal Családosok Klubja “Szeretünk, Nagyi" játékos felhívás célja, hogy megmutassák, milyen fontosak ők, a nagyszülők, nagymamák is, gyermekeink életében! A játékban azokat a pillanatokat és gondolatokat gyűjtik össze a családoktól, amik a nagymamákkal kapcsolatosak.

Gyors kisokos: ki jogosult nagyszülői gyedre?

A FICSAK évek óta ünnepli a nagymamák világnapját, valamint több olyan felhívást is közzé tette, mely az ő szerepükre hívja fel a figyelmet. Fontos tudni, hogy a nagyszülői gyed akkor jár, ha a gyereket a szülők nevelik, és a nagyszülő csak napközben felügyeli a gyereket, emellett a szülőnek nyilatkoznia kell arról, hogy egyetért a gyed nagyszülő általi igénybe vételével. A nagyszülői gyedet 2020. január 1-től lehet kérni, és legfeljebb két évig, ikreknél pedig három évig folyósítják. Ha több unoka van, aki után gyedre lehet menni, akkor is csak egyetlen nagyszülő élhet a lehetőséggel. Ha viszont több különböző várandóságból származó gyerekre felügyel a nagymama vagy a nagypapa, akkor gyerekenként állapítják meg a gyedet.

A jogszabály-tervezet a szülő jogán a biztosított nagyszülő is jogosulttá válhat gyermekgondozási díjra, ha

  • a nagyszülő a gyermek (vagyis az unoka) születését megelőzően legalább 365 napon át biztosított volt,
  • a gyermek közös háztartásban élő mindkét szülője, egyedülálló szülő esetében pedig a gyermeket gondozó szülő dolgozik,
  • a gyermeket a szülő saját háztartásában neveli, és onnan a gyermek csak átmeneti jelleggel, napközbeni időszakra kerül a nagyszülőhöz,
  • a gyermek mindkét szülője, egyedülálló szülő esetében pedig a gyermeket gondozó szülő írásban nyilatkozik arról, hogy egyetért a gyed nagyszülő általi igénybevételével - ezt a nyilatkozatot több gyermek esetében is csak egy és ugyanazon nagyszülő vonatkozásában lehet megadni.

Nem jár a nagyszülői gyed akkor, ha

  • a nagyszülő dolgozik (és nem marad otthon a gyermekkel), kivéve, ha a keresőtevékenységet otthonában végzi,
  • ha a gyermeket bölcsődében vagy más napközbeni ellátást biztosító intézményben helyezik el,
  • ha a nagyszülő öregségi nyugdíjat, özvegyi nyugdíjat, szolgálati járandóságot, korhatár előtti ellátást, táncművészeti életjáradékot, átmeneti bányászjáradékot, megváltozott munkaképességű személyek ellátását, vagy ápolási díjat kap,
  • ha a szülő gyedre való jogosultsága megszűnik.

A nagyszülői gyed összegét a nagyszülő fizetése alapján állapítják meg. A gyermekgondozási díj összege a naptári napi alap 70 százaléka, de legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 22:12
Nyolcvanegy éves korában meghalt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művés...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25