Ma újra lemerülnek a Hableány roncsaihoz: ekkor húzhatják ki a hajót

Ma újra lemerülnek a Hableány roncsaihoz: ekkor húzhatják ki a hajót

2019. június 3. 09:00

Vasárnap sem tudtak lemerülni a mentőegységek a Hableány roncsaihoz, hétfőn reggel újra próbálkoznak a búvárok. A Duna szombaton ugyan tetőzött Budapestnél, de a vízszint továbbra is magas, a sodrás pedig még mindig igen erős. Közben az ATV-nek megszólalt az a két vízirendőr, akik hajójukkal elsőként érkeztek a hajóbaleset helyszínére. Két embert mentettek ki a folyóból a tragédia éjszakáján.

A szolgálati rádión értesültek a rendőrség tisztjei szerda este arról, hogy embereket kell a vízből menteniük a Margit híd közelében. Ám hogy mi történt pontosan, azt akkor még a vízirendőrök sem tudták. A Viking szállodahajó mellett aztán egyikük meglátta, hogy egy férfi sodródik az árban.

Akkor én idejöttem a hajó hátuljához, megfogtam az embernek a kezét, végigkísértem oda a létrához, hogy lépjen, belelépett, és akkor szólt a Balázs, hogy ott van még egy másik személy, arccal a víznek

- nyilatkozta az ATV Híradónak Virágh István Richárd. A rendőröknek a másodikként kimentett nőt újra is kellett éleszteniük, a férfit szerencsére sérülés nélkül emelték a hajóra.

Azoknak a holttestét azonban, akiknek nem sikerült kiszabadulniuk a hajóból, vélhetően továbbra is a hullámsírban fekvő Hableány őrzi: az erős sodrás miatt ugyais a búvárok négy nappal a tragédia után sem tudták elkezdeni a holttestek kiemelését.

Csúcstechnikát is bevetnek

Hogy még tisztább képet kapjunk a víz alatt lévő hajóról, szombat reggel Norvégiával, Csehországgal és Ausztriával együttműködve két szonár radart és egy víz alatti drónt is bevetettünk. Szerencsére a szonár tudott képeket készíteni a roncsról, de a drónnal kudarcot vallottunk a nagy sodrás miatt. Most azon dolgozunk, hogy a sodrás erősségét mérsékeljük

- mondta Shunkeun Song.  A dél-korai nagykövetség védelmi attaséja elmondta: a tervek szerint hétfőn reggel hét órakor újra megpróbálnak majd lemerülni a hajóroncshoz, ám ez attól is függ, milyenek lesznek a körülmények. A vízügyi főigazgatóság szóvivője szerint a Duna szombaton délben, 588 centiméteren tetőzött. A folyó azóta folyamatosan apad, ezzel együtt pedig a vízhozama is csökken.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szakemberek szerint a merüléshez optimális, a négy méteres vízállást Budapestnél várhatóan a jövő hét második felében éri majd el a Duna vízszintje.

Fotó:MTI/Balogh Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?