4 °C Budapest

Családi házban laksz? Ettől durván megcsappanhat a családi kassza

2019. február 17. 09:00

A téli hónapokban január végéig több mint 9 ezer autóbiztosításokhoz (kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás és casco) köthető kárbejelentés érkezett, ami stagnálást jelent éves szinten. A lakásbiztosítási kárbejelentések száma pedig 20 százalékkal, 3624 darabra csökkent - derül ki a K&H Biztosító összesítéséből. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításos eseményeknél az átlagos kárösszeg meghaladta a 360 ezer forintot. Egy friss kutatás arra is rámutatott, hogy a magyar autósok négyötöde nem tartja be a sebességkorlátokat, a hivatalos statisztika alapján pedig a személyi sérüléssel járó balesetek 30 százalékáért a gyorshajtás a felelős. 

Ezen a télen - novembertől január végéig - összesen 3624 lakásbiztosítási káreseményt jelentettek a K&H Biztosító ügyfelei, ez közel 20 százalékos csökkenést jelent éves összevetésben. Bár a 2019-es év szelesebb időjárással indult, a kárbejelentések csökkenése elsorban azzal magyarázható, hogy 2017 végén több lakáskár következett be, mint 2018 utolsó heteiben - közölte a biztosító, amely összesítette a téli hónapok lakásbiztosítási és kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási eseményeit.

A leggyakoribb káresemény a kerti csapok elfagyásához köthető és főként az ország leghidegebb részei, például a nógrádi települések közül Zabar és Szécsény voltak érintettek. A szakértők ezzel kapcsolatban kiemelték, hogy a kerti csapoknál bekövetkezett fagykárnál lényeges, hogy csak abban az esetben fizet a biztosító, ha a lakók megtették a szükséges intézkedéseket, például szigetelték a vízaknát és a csöveket. A kerti csapokra a nyaralótulajdonosoknak is figyelnie kell, mert náluk is veszélyt jelenthet a fagy.

Halálos utak

A biztosító összegzésből kiderül, hogy 2018. november eleje és 2019. január vége között összesen több mint 9 ezer kötelező gépjármű-felelősségbiztosításhoz (kgfb) és cascóhoz köthető kárt jelentettek be az autósok, ami stagnálást jelent az egy évvel korábbi három hónapos időszakhoz képest. A kgfb-s baleseteknél az átlagos kárösszeg meghaladta a 367 ezer forintot, a cascós károknál pedig több mint 400 ezer forintot tett ki.

A kutatásából az is kiderül, hogy a magyar autósok leginkább a telefonhasználatra és a sebességkorlátozásra vonatkozó szabályokat hágják át, a sofőrök 84 és 78 százaléka nem tartja be ezeket. Az előzésre vonatkozó szabályokat az autósok 64 százaléka, a kanyarodásra vonatkozóakat pedig 46 százalékuk hagyja figyelmen kívül. A hivatalos rendőrségi adatok szerint a múlt év első tizenegy hónapjában 15 594 személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt, ez pedig közel 4 százalékos növekedésnek felel meg. A balesetek 30 százaléka a gyorshajtásra vezethető vissza, 25 százalékukért az elsőbbségi szabályok megszegése felelt, a balesetek 17 százalékánál pedig a kanyarodási szabályokat nem tartották be az autósok.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 19:55
Garázdaság mellett immáron még egy tényállás miatt folyik büntetőeljárás a Telex és a Gulyáságyú Méd...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem