22 °C Budapest

Ijesztő baleset a nyaraláson: de az fájt igazán, ami utána jött

2015. szeptember 1. 05:50

Tengeri sünbe léptél? Megcsípett a medúza? Begyulladt a füled? Ellopták a fényképeződet? Simán százezres, sőt, milliós költség is lehet valamilyen baleset, betegség, lopáskár a nyaraláson. A Pénzcentrum biztosítókat kérdezett az idei nyár tapasztalatairól: nem volt könnyű a szezon, az biztos. 

Felmérések szerint a magyarok 27 százaléka nyaralt külföldön idén, az utasok fele repülővel utazott. A legtöbben közeli úti célt választottak:

Ausztria, Olaszország és Horvátország vezetik 2014-2015 legnépszerűbb üdülőhelyeinek listáját,

szorosan nyomukban Szlovákiával, Görögországgal, az Egyesült Királysággal, Franciaországgal, Németországgal, Romániával és Csehországgal. A távoli desztinációk között az Egyesült Államok, az Egyesült Arab Emirátusok és Kanada szerepel az első három helyen - derül ki az Emirates légitársaság kutatásából.

580 forint/ nap

Úgy tűnik, hogy egyre tudatosabbak vagyunk az utasbiztosításoknál, sokan tisztában vannak azzal, hogy kis összegű befizetésért cserébe egy esetleges baleset során hatalmas anyagi kiadásoktól kímélhetik meg magukat.

A Netrisk.hu júniusi adatai szerint az év első öt hónapjában naponta egy főre átlagosan 580 forintért kötöttek utasbiztosítást az utazók. Az utazási irodákban gyakran már hónapokkal az indulást megelőzően lekötik az utazásokat, és esetleg a biztosításokat is megkötik melléjük. Az interneten azonban (kihasználva az eszköz rugalmasságát) az utasbiztosítások 80 százalékát az utazás előtti három napon belül intézzük el.

Tengeri sünök és medúzák

A Groupama Biztosító is úgy látja, hogy az emberek egyre tudatosabbak az utasbiztosítás terén, azonban még mindig sokan gondolják azt, hogy érdemes spórolni az utasbiztosítás költségein. Ez azért is nagyon veszélyes, mert

egy utazás során nem tudunk minden egyes váratlan helyzetre felkészülni.

A Groupama a Pénzcentrumot arról tájékoztatta, hogy tapasztalataik szerint az egy hetes nyaralások alatt leggyakrabban

  • gyomorrontás,
  • seb ellátás,
  • szemproblémák
  • és fogászati ellátások történnek.

Olaszországban ezen kívül elég gyakori a medúza csípés, ahogy Görögországban és Horvátországban a tengeri sünbe lépés.

Aki beteg, hazajönne

Az Aegonnál az augusztus volt a legkiemelkedőbb hónap, idén közel négyszer annyian kötöttek utasbiztosítást náluk, mint tavaly.

A szezonban sokszor visszatérő eset volt

a gyermekek fül- és szemgyulladása,

ezek nem nagy összegű kifizetések, de természetesen messze meghaladják egy átlagos utasbiztosítás díját, ami a nyári szezonban átlagosan 11 ezer forint volt.

Ilyenkor nem a kezelés költségének megtérülése jelenti az "igazi" segítséget, hanem a szervezés, a nyelvi segítség, és a gyors reakció.

Voltak komoly káreseteik is, amelyeknél ismét bebizonyosodott, hogy a sérült, beteg ügyfelek haza akarnak jönni, amint lehet.

Bodor Máté, az Aegon utasbiztosítási termékmanagere az idei nyár tapasztalatait összegezve kiemelte, hogy nagy hangsúlyt fektetnek az öregedő magyarországi gépjárműpark fedezetére, lehet náluk akár 15 éves autót is biztosítani az utazás tartamára. Ez szükségjavítást és adott esetben trélerezést jelent. Rengetegen választották ezt a kiegészítőt, különösen a környező országokba utazók. Természetesen a technikai eszközöket is biztosítják, amelyek már minden ember zsebében ott lapulnak (telefon, táblagép, fényképezőgép, laptop).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Megduplázódott a halálesetek száma

Az EUB viszont úgy tapasztalta, hogy az utazók harmada - azaz még mindig kevesen - köt biztosítást. Az ügyfelek azonban egyre nyitottabbak, érdeklődőbbek a speciális szolgáltatásokat nyújtó, célzott biztosítások iránt (pl. Tengerpart utasbiztosítás), bár végül sokszor mégis az ár alapján döntenek.

Akik viszont nem kötnek, baj esetén hatalmas költségekkel találhatják szembe magukat.

A hazaszállítás lehet az egyik legmagasabb költség, hiszen arra nem terjed ki az Európai Egészségbiztosítási Kártya sem, még ha a kórházi ellátást fedezi is.

Például egy zakynthos-i motorbaleset után, amelyben a vezető könnyebb bokasérülést szenvedett, az utasnak műtétet igénylő sípcsontsérülése volt, mentőrepülős szállításra volt szükség, amelynek költsége megközelítette az 5 millió forintot.

Az EUB-től megtudtuk azt is, hogy korábbi évekhez képest jelentős változás, hogy

megduplázódott az utazáskor bekövetkező halálesetek száma.

Az ügyfelek a biztosító tudomása szerint egészségesek voltak, mégis számos eset vezethető vissza szívbetegségre. Egy ilyen haláleset nemcsak óriási lelki, de anyagi terheket róhat a családra, hiszen akár több millió forint lehet a hazaszállítás költsége.

Az ilyen esetek ellenére is még, sokan tévesen azt gondolják, az utasbiztosítás csak egy felesleges plusz kiadás. Azonban külföldön jellemzően már egy kisebb orvosi beavatkozás is százezres nagyságrendű lehet, egy súlyosabb balesetnél pedig a mentés, a kórházba szállítás, a kezelés és a hazaszállítás költségei elérhetik a több millió forintot is, biztosítással azonban mentesülhetünk ezen költségek alól.

Tudatosabban választunk

Az idei évben az elmúlt év adataihoz képest kismértékű emelkedést tapasztalunk az utasbiztosítási kötések adataiban. A korábbi évekhez hasonlóan idén is a nyári hónapokban az utasbiztosítási termékek közül a legnépszerűbb az általános utazási célokat szolgáló Útitárs utasbiztosítás. A megkötött szerződések több mint 90 százalékát általános utazási célra kötötték. Lényegesen alacsonyabb azon ügyfelek száma, akik aktív sportolással, valamilyen extrém sporttevékenységgel töltötték a nyári kikapcsolódásukat

 - válaszolta megkeresésünkre Kádár Péter, az Allianz Hungária életbiztosítási igazgatója.

Az utasbiztosítási szerződések többségét az Allianz online értékesíti. Az Allianz tapasztalatai alapján tehát az ügyfelek egyre tudatosabban választják ki utasbiztosítási csomagjukat, jellemzően a szolgáltatások minősége és összetétele is fontos, nő azoknak a száma, akik az ár-érték alapján döntenek.

Tapasztalataik alapján a nyaralások alkalmával általában kisebb sérülések és betegségek jellemzőek - úgy, mint törések, zúzódások, medúzacsípés, vagy gyomorrontás - mégis előfordulhat, hogy olyan sajnálatos súlyos baleset történik, vagy betegség következtében olyan ellátás indokolt, mely esetben például a kórházi ellátás számlája, vagy akár

egy helikopteres kórházba szállítás költsége milliókba kerülhet.

Kádár Péter hozzátette: az egyes ellátások költsége országonként is eltérő lehet: a tengeren túli országok esetében például különösen magas az egészségügyi ellátás költsége így az úti cél választásától függően is tanácsos az utasbiztosítási terméket kiválasztani.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 21. 16:41
Az önkormányzat vezetésében részt vevő DK elhatárolódik a polgármester döntésétől.
MNB Intézet  |  2023. szeptember 21. 10:10
Világszerte egyre élesebb verseny tapasztalható a felsőoktatási intézmények között a hallgatókért. E...
Holdblog  |  2023. szeptember 21. 06:46
A magas infláció és ennek következményeként megugró kamatok alapvetően új környezetet teremtettek a...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 19. 10:24
A kormány január elsejétől beszántja a CSOK-ot és a hozzá kapcsolódó egyéb kedvezményeket, kizárólag...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 21. csütörtök
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM