2 °C Budapest

Féltik női ügyfeleiket a biztosítók

Pénzcentrum
2012. október 4. 13:32

Bár a gender-direktíva célja, hogy ne diszkriminálják a biztosítók a nemeket, éppen ennek ellenkezőjét fogja okozni a december 21-e után kötött biztosítási szerződésekre - hívták fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) csütörtöki sajtótájékoztatóján. A nők díjarányosan jóval kevesebb szolgáltatást kapnak majd, mint a férfiak, és akár az is előfordulhat, hogy az EU-n kívüli biztosítók a nők, az EU biztosítói pedig a férfiak szolgáltatójává válnak. A gender-direktíva összességében a biztosítások drágulását okozhatja, hiszen kezdetben tapogatózó árazást folytatnak majd a biztosítók.

Az európai jogalkotás a diszkriminációmentességet kívánta kiterjeszteni egy 2004-es irányelvvel a biztosítási piacra is - mondta Lencsés Katalin, a MABISZ életbiztosítási tagozatának vezetője a szervezet csütörtöki sajtótájékoztatóján.. Az általános diszkriminációtiltás alól azonban mentességet (opt-out) kaptak a biztosítók a tagállamok szabad döntésétől függően. A tagországok eltérő átvételi gyakorlata problémákat szült, az irányelv 2012-es felülvizsgálatára azonban a biztosítók nyugodtan készülhettek. Egészen addig, amíg 2010-ben az ún. Test-Achats bírósági per Belgiumban közbe nem szólt. Bár az európai életbiztosítási szakma (ebben a szegmensben egyetlen országban sem alkalmazták az egységes díjazást nők és férfiak számára) komoly érvrendszerrel rendelkezett ez ellen, 2011. március 1-jén a biztosítók számára kedvezőtlen döntést hozott az Európai Bíróság. Eszerint 2012. december 21-e után egyáltalán nem alkalmazhatnak a biztosítók eltérő díjszabást férfiak és nők esetében. Lencsés Katalin önellentmondásként jellemezte, hogy a biztosítók belső kockázatkezelési gyakorlatában továbbra is megkülönböztethetők a nők és a férfiak, a díjakra azonban ez a jövőben már nem vonatkozik. A szakember a változások egyik tanulságaként azt mondta, a biztosítási szakma képtelen volt a közérthető nyelven folytatott lobbi tevékenységre.

Az új rendszer fog diszkriminálni

Éles a szituáció, hiszen a férfiak és a nők halálozási valószínűsége között egyre nagyobb a különbség: előzőeké duplája, triplája is lehet utóbbinak - hívta fel a figyelmet Paál Zoltán, a MABISZ életbiztosítási tagozatának elnöke. A halálozási valószínűség mellett az egyes betegségtípusokban is jelentős különbség van a két nem között. A jelenségnek genetikai, életmódbeli okai is léteznek. A magasabb kockázat magasabb díjakat indokolt tehát eddig, az átlagárazást alkalmazó új rendszer azonban méltánytalan lehet - vélte Paál Zoltán. Példaként felhozta: az Oxera adatai szerint például Németországban a nemek szerinti árazással a férfiak a befizetett díj 94%-át, a nők 89%-át kapják vissza biztosítási szolgáltatással. Az új rendszerben viszont a férfiak a befizetett díj 103%-át, a nők 67%-át kaphatják vissza. Paál szerint tehát nem a régi, hanem az új rendszer diszkriminálja igazán a nőket. Egy másik példaként a következőt említette a szakember: mióta Belgiumban bevezették az uniszex kgfb-árazást, a fiatal férfiaknál 3-4%-os díjcsökkenés, a fiatal nőknél 7-17%-os díjemelkedést okozott az áttérés. További negatív következmény lehet, hogy a nem EU-országból érkező biztosítók továbbra is folytathatnak diszkriminatív árazást, így ad absurdum egy svájci biztosítónál csak nők, egy EU-snál csak férfiak fognak biztosítást kötni. (A járadékbiztosítások esetében ellenkező előjelű a folyamat, ez azonban Közép- és Kelet-Európában nem jellemző termék). Minél jobban eltalálják a biztosítók a pontos kockázatát egy célcsoportnak, annál jobban áraznak, és annál nagyobb a verseny. Ez most csorbulni fog, a verseny korlátozódik - mondta Paál. A biztosítóknak arról is dönteniük kell, a tartalékolásban is alkalmazkodnak-e a biztosítók az új rendszerhez. Egyébként idén már több biztosító is bevezetett uniszex díjszabású termékeket, a teljes átállás azonban csak decemberben következhet be.

A különbségtétel nem egyenlő a diszkriminációval

Banyár József, a PSZÁF elnöki főtanácsadója szerint már a kezdetektől világos volt, hogy "butaság" a nemek közötti eltérő árazás tiltása a biztosítási szakmában. A hadseregekben tiltott egyes társadalmi csoportok (rasszok, vallások stb.) hátrányos megkülönböztetése, a rokkantakra és az idősekre vonatkozóan viszont értelmetlen lenne a megkülönböztetés tiltása. Van tehát különbség értelmes különbségtétel és diszkrimináció között. A biztosítási szakmában a nemek közötti eltérések figyelembe vétele az előbbihez tartozik. Banyár József eldönthető kérdésként említette a fekete és fehér ügyfelek eltérő kezelését az amerikai biztosítási gyakorlatban: jogos-e differenciálni, tudván, hogy a rasszok halandósági táblájában komoly különbségek tapasztalhatók? A PSZÁF szakembere szerint számos területen felszámolható és felszámolandó a társadalmi különbségtétel, a biztosítások területén azonban ez nem visz előre. Damoklész kardjaként lebeg a biztosítók felett a nemi diszkrimináció tilalmának kiterjesztés a kor szerinti megkülönböztetés tilalma is, amelyre szintén tettek már javaslatot az EU-ban. Ez azonban már az életbiztosítások végét jelentené, enélkül ugyanis már nem lehetne végezni a szakmát - figyelmeztetett Banyár József. A gender-direktíva összességében a biztosítások drágulását okozhatja, hiszen kezdetben tapogatózó árazást folytatnak majd a biztosítók, a szerződések száma pedig várhatóan csökken.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. december 8. 19:07
Az egyik tanácsadást kérő ügyfél most kötött egy nyugdíjbiztosítást, a kérdés a szokásos volt, nem v...
MEDIA1  |  2022. december 8. 15:03
A Media1 megtudta, hogy még idén decemberben megújul a 90.9 Jazzy Rádió, és ezentúl egyszerűbb néven...
Holdblog  |  2022. december 8. 12:04
Mely nemzet képviselteti magát a legnagyobb létszámban a foci-világbajnokságon? Másként fogalmazva;...
MNB Intézet  |  2022. december 8. 11:10
A FIFA által rendezett futball-világbajnokság a világ második legnépszerűbb sporteseménye, több mint...
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?