8 °C Budapest

Féltik női ügyfeleiket a biztosítók

Pénzcentrum
2012. október 4. 13:32

Bár a gender-direktíva célja, hogy ne diszkriminálják a biztosítók a nemeket, éppen ennek ellenkezőjét fogja okozni a december 21-e után kötött biztosítási szerződésekre - hívták fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) csütörtöki sajtótájékoztatóján. A nők díjarányosan jóval kevesebb szolgáltatást kapnak majd, mint a férfiak, és akár az is előfordulhat, hogy az EU-n kívüli biztosítók a nők, az EU biztosítói pedig a férfiak szolgáltatójává válnak. A gender-direktíva összességében a biztosítások drágulását okozhatja, hiszen kezdetben tapogatózó árazást folytatnak majd a biztosítók.

Az európai jogalkotás a diszkriminációmentességet kívánta kiterjeszteni egy 2004-es irányelvvel a biztosítási piacra is - mondta Lencsés Katalin, a MABISZ életbiztosítási tagozatának vezetője a szervezet csütörtöki sajtótájékoztatóján.. Az általános diszkriminációtiltás alól azonban mentességet (opt-out) kaptak a biztosítók a tagállamok szabad döntésétől függően. A tagországok eltérő átvételi gyakorlata problémákat szült, az irányelv 2012-es felülvizsgálatára azonban a biztosítók nyugodtan készülhettek. Egészen addig, amíg 2010-ben az ún. Test-Achats bírósági per Belgiumban közbe nem szólt. Bár az európai életbiztosítási szakma (ebben a szegmensben egyetlen országban sem alkalmazták az egységes díjazást nők és férfiak számára) komoly érvrendszerrel rendelkezett ez ellen, 2011. március 1-jén a biztosítók számára kedvezőtlen döntést hozott az Európai Bíróság. Eszerint 2012. december 21-e után egyáltalán nem alkalmazhatnak a biztosítók eltérő díjszabást férfiak és nők esetében. Lencsés Katalin önellentmondásként jellemezte, hogy a biztosítók belső kockázatkezelési gyakorlatában továbbra is megkülönböztethetők a nők és a férfiak, a díjakra azonban ez a jövőben már nem vonatkozik. A szakember a változások egyik tanulságaként azt mondta, a biztosítási szakma képtelen volt a közérthető nyelven folytatott lobbi tevékenységre.

Az új rendszer fog diszkriminálni

Éles a szituáció, hiszen a férfiak és a nők halálozási valószínűsége között egyre nagyobb a különbség: előzőeké duplája, triplája is lehet utóbbinak - hívta fel a figyelmet Paál Zoltán, a MABISZ életbiztosítási tagozatának elnöke. A halálozási valószínűség mellett az egyes betegségtípusokban is jelentős különbség van a két nem között. A jelenségnek genetikai, életmódbeli okai is léteznek. A magasabb kockázat magasabb díjakat indokolt tehát eddig, az átlagárazást alkalmazó új rendszer azonban méltánytalan lehet - vélte Paál Zoltán. Példaként felhozta: az Oxera adatai szerint például Németországban a nemek szerinti árazással a férfiak a befizetett díj 94%-át, a nők 89%-át kapják vissza biztosítási szolgáltatással. Az új rendszerben viszont a férfiak a befizetett díj 103%-át, a nők 67%-át kaphatják vissza. Paál szerint tehát nem a régi, hanem az új rendszer diszkriminálja igazán a nőket. Egy másik példaként a következőt említette a szakember: mióta Belgiumban bevezették az uniszex kgfb-árazást, a fiatal férfiaknál 3-4%-os díjcsökkenés, a fiatal nőknél 7-17%-os díjemelkedést okozott az áttérés. További negatív következmény lehet, hogy a nem EU-országból érkező biztosítók továbbra is folytathatnak diszkriminatív árazást, így ad absurdum egy svájci biztosítónál csak nők, egy EU-snál csak férfiak fognak biztosítást kötni. (A járadékbiztosítások esetében ellenkező előjelű a folyamat, ez azonban Közép- és Kelet-Európában nem jellemző termék). Minél jobban eltalálják a biztosítók a pontos kockázatát egy célcsoportnak, annál jobban áraznak, és annál nagyobb a verseny. Ez most csorbulni fog, a verseny korlátozódik - mondta Paál. A biztosítóknak arról is dönteniük kell, a tartalékolásban is alkalmazkodnak-e a biztosítók az új rendszerhez. Egyébként idén már több biztosító is bevezetett uniszex díjszabású termékeket, a teljes átállás azonban csak decemberben következhet be.

A különbségtétel nem egyenlő a diszkriminációval

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Banyár József, a PSZÁF elnöki főtanácsadója szerint már a kezdetektől világos volt, hogy "butaság" a nemek közötti eltérő árazás tiltása a biztosítási szakmában. A hadseregekben tiltott egyes társadalmi csoportok (rasszok, vallások stb.) hátrányos megkülönböztetése, a rokkantakra és az idősekre vonatkozóan viszont értelmetlen lenne a megkülönböztetés tiltása. Van tehát különbség értelmes különbségtétel és diszkrimináció között. A biztosítási szakmában a nemek közötti eltérések figyelembe vétele az előbbihez tartozik. Banyár József eldönthető kérdésként említette a fekete és fehér ügyfelek eltérő kezelését az amerikai biztosítási gyakorlatban: jogos-e differenciálni, tudván, hogy a rasszok halandósági táblájában komoly különbségek tapasztalhatók? A PSZÁF szakembere szerint számos területen felszámolható és felszámolandó a társadalmi különbségtétel, a biztosítások területén azonban ez nem visz előre. Damoklész kardjaként lebeg a biztosítók felett a nemi diszkrimináció tilalmának kiterjesztés a kor szerinti megkülönböztetés tilalma is, amelyre szintén tettek már javaslatot az EU-ban. Ez azonban már az életbiztosítások végét jelentené, enélkül ugyanis már nem lehetne végezni a szakmát - figyelmeztetett Banyár József. A gender-direktíva összességében a biztosítások drágulását okozhatja, hiszen kezdetben tapogatózó árazást folytatnak majd a biztosítók, a szerződések száma pedig várhatóan csökken.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm