19 °C Budapest

Erre figyelj, ha összetört az autód + video

Pénzcentrum
2011. november 27. 13:12

Szerencsés esetben az idei kötelező kampányban minden autós talált magának kedvező biztosítást. Ennek birtokában nagyobb biztonságban autózhatunk. De mit kell tennünk akkor, ha mégis baj történik?

Károkozásnál nagyon fontos, hogy a baleseti bejelentőt, közismertebb nevén a kék-sárga ynomtatványt pontosan és részletesen töltsük ki - ajánlja Szombat Tamás, a Magyar Biztosítók Szövetsége Gépjármű tagozatának elnöke. Rendőrt hívni alap esetben nem szükséges. Ám ha személyi sérülés történt, vagy ha harmadik féllnek is keletkezett kára ( például megsérült a jelzőlámpa, összetört a közlekedési tábla stb.) arról mindenképpen értesíteni kell a rendőrséget.

Abban az esetben is érdemes lehet bevonni a hatóságokat, ha a felelősség elismerésével kapcsolatban nem jutunk dűlőre. Itt érdemes kiemelni, hogy a rendőri intézkedés minden esetben eljárást von maga után, ami jókora plusz költséget jelent a vétkes félnek. Azt sem árt tudni, hogy amennyiben értesítettük a hatóságot, mindenképp meg kell várni a helyszínelőket, s ez akár hosszú órákig is eltarthat.

 

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

 

A bejelentő helyes kitöltése a lelke az egész folyamatnak, ugyanis, ha rosszul töltjük ki, akkor nem sok jóra (és pénzre) számíthatunk a biztosító részéről. Nagyon fontos például tisztázni, hogy ki a baleset okozója, illetve ki a vétlen károsult. Szintén elengedhetetlen, hogy mindkét jármű vezetője az aláírásával igazolja a kitöltött betéti lapon szereplő adatok valódiságát, s ne feledkezzünk meg az esetleges tanúk nevének és lakcímének feltüntetéséről se. Ezt követően az érintettek a bejelentő egy példányát vegyék magukhoz.

A baleseti bejelentőlappal mind a károsultnak, mind a károkozónak jelentkeznie kell a saját biztosítójánál. A károkozónak 5 nap áll a rendelkezésére, hogy a felelősségbiztosítását gondozó társaságnál bejelentése a káreseményt. Ha van Casco kötvényed, saját károd ezen keresztül térítik meg. A károsult személynek 30 napja van arra, hogy a károkozó biztosítójánál a saját kárigényét bejelentse. A károkozást a baleseti bejelentő lap személyes leadásával, vagy elektronikus (telefax, e-mail) és postai úton történő megküldésével jelenthetjük biztosítónk felé. Ha a károkozó külföldi állampolgár volt, a kárt a Mabisz bármelyik tagbiztosítójánál bejelentheted. Ebben az esetben fontos feljegyezni a károkozó külföldi felelősségbiztosítójának nevét, a birtokában lévő zöldkártya számát és érvényességi idejét is.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 15. 13:19
Még csak fél napja érhető el, máris több mint 132 ezren nézték meg azt a Facebook Live-on, élőben su...
Holdblog  |  2022. május 15. 07:01
Nézték már, hogy mennyire hasonlít a részvénypiacok viselkedése az elmúlt tíz évben a II. világhábor...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 15. 16:30