8 °C Budapest

Egyre többen kötnek online életbiztosítást

Pénzcentrum
2009. február 10. 08:55

A válság akár növelheti is a kockázati életbiztosítások keresletét A CLB Független Biztosítási Alkusz másfél éve, elsőként indított Magyarországon online életbiztosítási kalkulátort. A fogyasztói szokások fokozatos változását jelzi, hogy 2007-hez képest a tavalyi évben megduplázódott azok száma, akik a biztositastipp.hu oldalon kötötték meg életbiztosításukat. Az alkuszcég ebben az évben - a gazdasági válság hatására - a kockázati életbiztosítások iránt növekvő érdeklődésre számít.

Az online üzleti modell fokozatosan betör a kizárólag személyesen eladható biztosítási termékekkel azonosított életbiztosítási piacra is. Igaz, elsősorban a megtakarítási részt nem tartalmazó konstrukciók - kockázati és hitelfedezeti ügyletek számíthatnak érdeklődésre ezen a csatornán: a CLB online értékesített életbiztosításainak 80 százalékát tették ki ezek a módozatok.

Bravik Attila, a CLB ügyviteli igazgatója szerint a gazdasági válság mélyülése éppen ezeknek a konstrukcióknak a népszerűségét növelheti: "Nem csupán a családfenntartóra kötött életbiztosítás jelentősége nő meg, de a hitelfelvétel lehetőségeinek szigorodása a korábbinál nagyobb körben követelheti meg hitelfedezeti vagy kockázati életbiztosítások megkötését is. Új jelenségként tapasztaljuk, hogy sokan az elsősorban megtakarítás-orientált unit-linked biztosításuk mellé - annak korlátozott kockázati eleme miatt - kötnek egy önálló kockázati életbiztosítást is."

Jelentős eltérések az egyes módozatok között
Noha a személyes kapcsolat során több a lehetőség az ügyfél igényeinek személyes felmérésére, az online közvetítésnek nagy előnye, hogy az azonnali díjszámítás több biztosító termékét is összehasonlíthatóvá teszi. Az alábbi táblázatban a biztositastipp.hu adatbázisa alapján hasonlítunk össze néhány kockázati életbiztosítást. Az adatok 10 millió forintos biztosítási összeggel rendelkező, 10 éves futamidejű konstrukciók éves díjait mutatják csekkes, féléves díjfizetés esetén, 50 éves ügyfelek számára:

Már a fenti néhány adatból is több érdekes következtetés vonható le:
• Az egyes módozatok díjában akár közel négyszeres különbségek is lehetnek
• A nemek várható élettartamának eltérése akár két és félszeres díjakat jelenthet a férfiak rovására
• Egyes biztosítások az életmódból fakadó kockázatokat is figyelembe veszik: férfiak esetében például az egészséges életmód akár kevesebb mint felére csökkentheti a fizetendő díjtételt

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Fontos megjegyezni, hogy a fenti díjarányok nem általánosíthatók: az egyes célcsoportok esetében más és más biztosítók ajánlatai válnak a kedvezőbbé. Emellett a módozathoz kapcsolódó szolgáltatástartalmak között is jelentős eltérések lehetnek, ezért azokat szintén érdemes áttanulmányozni a biztosítás kiválasztása előtt. Minderre ma már egy jól strukturált adatbázis egyszerű lehetőséget nyújt.

Jövőbeli kilátások
"A vásárlási szokások rohamos változása, az Internet általános térnyerése az élet legkülönbözőbb területein az eddig kizárólag személyes kapcsolatokra épülő tranzakciókat is egyre inkább a világhálóra tereli." ad előrejelzést Bravik Attila. "Mindennek eredményeképpen a nem-életághoz tartozó biztosítástípusokhoz (például a gépjármű-biztosításokhoz) hasonlóan a következő években főként az egyszerűbb, standard életbiztosítások területén számíthatunk az árverseny éleződésére."

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm