Fatal crash site

Autósok, figyelem! Egyre veszélyesebbek az ország halálútjai, ezért történik most rengeteg baleset

2024. április 18. 13:00

Megint folyamatosan növekszik a halálos balesetek száma szerte Európában. A koronavírus kitörésének évében a forgalommal együtt a balesetek száma is meredeken bezuhant, utána azonban megint emelkedni kezdett, és tavalyelőtt már újra kezdte megközelíteni az előző évekét. Hazánk az Eurostat összesítése szerint "előkelő" helyet foglal el a listán, de vajon hol van a legtöbb baleset?

Éveken át tartó, egyre komolyabb mértékű csökkenés után immár három éve megint egyre több a baleset a közutakon - erre világít rá az Eurostat legfrissebb adatsora, melyben 2022-ig szedték össze a halálos baleseteket. A lista szerint a legtöbb baleset - egymillió lakosra vetítve - Franciaországban van, de "előkelő" helyen van még Németország és Olaszország is.

Magyarország különösen nem áll jól az európai országok összevetésében, a lista első felében vagyunk ebben az összevetésben. Hogy áll a többi európai ország, hol van több és kevesebb baleset, mint hazánkban, és melyek itthon a legveszélyesebb utak?

Egyre több a baleset

2022-ben a közúti balesetek több mint 20 ezer ember életét követelték az  EU-ban, ez az előző évhez képest négy száallékos emelkedést jelent az előző évhez, 2021-hez képest. Egyben ez a második év volt zsinórban, mikor emelkedett ez a szám 2020 óta. Ekkor a koronavírus miatt a forgalomban és így természetesen a balesetek számában is egy jelentős visszaesés volt tapasztalható.

A másik grafikonon azt mutatjuk meg, mennyi halálos baleset jut egymillió lakosra az EU országaiban. A legkevesebb Luxemburgban, míg a legtöbb ilyen baleset Franciaországban történik - utóbbi országban egymillió lakosra vetítve 3 260 volt ez a szám, ami rendkívül magas. Magyarországon ez az arány 537.

Nyilván nincs olyan ország a világon, ahol nulla lenne a halálos közúti balesetek száma, de Magyarország, mint a statisztikákból láthattuk, nem áll annyira jól ebben a tekintetben. A 2023-as év negyedik negyedévében a közúti közlekedési balesetek száma 4,5%-kal növekedett, míg a balesetek során megsérült vagy életüket vesztett személyek száma 2,7%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Ebben az időszakban 3749 baleset történt, amelyek során 5003 személy sérült meg, ebből 145 halálos kimenetelű volt. Az ittas vezetők által okozott balesetek száma 13%-kal csökkent.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az év folyamán összesen 14 452 baleset regisztráltak, ami 2%-kal kevesebb, mint a 2022-es évben volt, és a balesetek következtében elhunyt vagy megsérült személyek száma is 4,3%-kal csökkent. Kiderült az is, hogy az ittas vezetés mellett az év utolsó negyedében leginkább a figyelmetlenségek vezettek balesetekhez.

A tavalyi utolsó negyedévben csökkent a gyorshajtás következtében történt halálos balesetek száma, viszont jócskán megszaporodott azon tragédiák száma, amelyek szabálytalan irányváltás, haladás, kanyarodás miatt történtek. Emellett a KSH szerint nőtt az elsőbbség meg nem adása és a szabálytalan előzés miatt történt halálos esetek száma is. Részletesebben ebben a cikkünkben foglalkoztunk az okokkal, és néztük meg vármegyékre lebontva is a balesetek számát:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm