Indianapolis - Circa March 2022: Tesla EV electric vehicles on display. Tesla products include electric cars, battery energy storage and solar panels.

Ennyi volt? Úgy tűnik, kukázta az olcsó Teslát Elon Musk

2024. április 6. 20:02

A Tesla visszavonja a régóta várt, megfizethető elektromos autójának terveit, amelynek gyártását a befektetők és a vásárlók egyaránt nagy érdeklődéssel vártak. Ezzel feladják az ambíciót, hogy tömeggyártóvá váljanak, ehelyett az önvezető robotaxik fejlesztésére összpontosít a cég - közölte a Reuters.

Tegnap három, az ügyet ismerő forrás is beszélt arról, hogy a Tesla visszavonja az olcsó autó piacra dobásának tervét. Ez az autó a befektetők szerint kulcsfontosságú lett volna a cég tömeggyártóvá válásában. A Tesla továbbra is dolgozik az önvezető robotaxik fejlesztésén, amely ugyanazon az elven alapult volna, mint a most elvetett jármű.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója korábban azt hirdette, hogy céljuk megfizethető elektromos autókat készíteni. A vállalat 2006-ban tett ígéretet arra vonatkozóan, hogy luxusmodellek után egy olcsóbb családi autó is piacra dobnak. Musk még januárban is megerősítette ezt a szándékot, mondván, hogy 2025 második felében kezdik el gyártani ezt a modellt Texasban.

A Tesla jelenlegi legolcsóbb modellje, a Model 3 körülbelül 39 000 dollárba kerül az Egyesült Államokban. Az elvetett belépőszintű modell ára várhatóan 25 000 dollár körül lett volna. A cég nem reagált a megkeresésekre. Musk viszont cáfolta a jelentést közösségi médián, bár konkrét tévedéseket nem említett. A Tesla részvényei a közelmúltban jelentős ingadozást mutattak: először több mint 6%-ot estek, majd Musk bejegyzése után részben helyreálltak.

A döntés hátterében állhatnak a kínai elektromosjármű-gyártók által támasztott verseny és a robotaxik fejlesztésével járó mérnöki és szabályozási kihívások is. Egy megbeszélésen az alkalmazottak értesültek először arról, hogy Elon Musk minden erőforrást a robotaxik fejlesztésére irányít át.

Egy márciusi vállalati üzenet szerint a projekt lezárását követően arra kérték a mérnököket, hogy dokumentálják tapasztalataikat és ne kommunikáljanak külső beszállítókkal a program megszüntetéséről. Az olcsó autók gyártása minden autógyártónak nehézséget okoz, de a Tesla esetében ez különösen igaz volt, mivel már most is nagy versennyel kell szembenéznie ebben az árkategóriában.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Musk korábban ambiciózus terveket fogalmazott meg: évente 20 millió jármű eladását tűzte ki célul 2030-ra. Az olcsó modell terveinek elvetése felveti annak lehetőségét, hogy ezeket az ambíciókat hogyan valósíthatja meg. A Reuters jelentése szerint néhány elemző továbbra is optimista volt a Tesla jövőbeli növekedését illetően, de ezek az előrejelzések most bizonytalanná váltak.

A Tesla termékstratégiája és robotaxik üzleti modellje továbbra is kérdéseket vet fel. Az önvezető technológia szabályozása szigorú korlátok között mozog mind az Egyesült Államokban, mind Kínában. A cégnek emellett jogi problémákkel is szembe kell néznie vezetéstámogató rendszereivel kapcsolatos balesetek miatt. Ezek mellett vizsgálódások folynak más területeken is, például az akkumulátorkapacitás túlbecslése miatt.

Musk politikai állásfoglalása és cégvezetőtől szokatlan megnyilvánulásai szintén befolyásolták a cég imidzsét és csökkentették a lehetséges vevőkört. A Tesla részvényei jelentős csökkenést mutattak egy év alatt, ami jelentős piaci értékvesztést eredményezett. Ennek ellenére a piaci kapitalizációja még mindig magasabb maradt más vezető autógyárak összesített értékéhez képest.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 30. kedd
Katalin, Kitti
18. hét
Április 30.
A katonazene napja
Április 30.
Jazz világnap
Április 30.
A méhek napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem