-1 °C Budapest
Modern automobile production line, automated production equipment. Shop for the Assembly of new modern cars. The way of Assembly of the car on the Assembly line at the plant

Kígyóznak a sorok ezekért az autókért Magyarországon: tényleg ez a márka a legjobb vétel?

2022. október 19. 16:12

Csak papíron néz ki jól az európai autópiac helyzete: bár tavaly szeptemberhez képest jócskán növekedett a forgalomba helyezések száma, de 2021-ben még óriási gondokat okozott a chiphiány. Magyarország ugyanakkor nem áll túl fényesen az uniós átlaghoz képest.

2022 szeptemberében az Európai Unióban 9,6%-kal nőtt az új személygépkocsik regisztrációja, ami idén már a második egymást követő hónapban jelent növekedést - derült ki az Európai Autógyártók Szövetségének összesítéséből.

Azonban megjegyezték, hogy a növekedést nagyrészt a 2021. szeptemberi alacsony összehasonlítási alap okozta, amikor a félvezetőhiány nagyban akadályozta a járműgyártást. A négy legnagyobb uniós piacot tekintve Németország és Spanyolország kétszámjegyű növekedést ért el (+14,1%, illetve +12,7%), míg Franciaország (+5,5%) és Olaszország (+5,4%) szerényebb növekedési ütemet mutatott az egy évvel korábbihoz képest.

A grafikonon is látható, hogy a magyar autópiac jócskán elmaradt az uniós átlagtól, nálunk 1,1%-os visszaesés mutatkozik a tavalyi számokhoz képest.

Autót vennél, de szűkös a keret? Nézz szét a Pénzcentrum hitelkalkulátorában!

2022 első három negyedévében az EU személygépkocsi-piaca 9,9%-kal, 6 784 090 darabra zsugorodott, az elmúlt két hónap pozitív eredményei ellenére. Ez a legtöbb ország teljesítményében is tükröződött, a régió valamennyi jelentős piacán visszaesést kellett elkönyvelni ebben a kilenc hónapos időszakban. Olaszországban volt a legmeredekebb a visszaesés (-16,3%), amelyet Franciaország (-11,8%), Németország (-7,4%) és Spanyolország (-7,4%) követett.

Ebben a tekintetben a hazai adatok minimálisan jobban az uniós átlagnál, de a negyedéveket vizsgálva Magyarországon így is 9,3 százalék a visszaesés a tavalyi év első három negyedévéhez képest.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ezek a magyarok kedvenc autói 2022-ben

A Datahouse adatai is azt jelzik, hogy korántsem tért magához a magyar autópiac: július és szeptember között 28 361 autó állt forgalomba itthon. Ez 4,6 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év azonos időszakában volt, a 2020-as adatokhoz képest pedig már tetemesebb, 17,6 százalékos a lemaradás.

A szeptemberi adatok szerint pedig messze nincsen lefutva, hogy 2022-ben hogy alakul a "magyarok kedvenc autója" verseny végeredménye. A modellek éves összesítésében még mindig elég magabiztosan a Suzuki SX4 S-Cross vezet 5038 forgalomba helyezéssel.

Mögötte pedig már feljött a KIA Ceed nyakára a Vitara is (3201 vs. 3139), de a meccsbe a Dacia Duster és a Toyota Corolla is bőven beleszólhat még.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?