8 °C Budapest
San Antonio, Texas, USA

A lejárt jogosítvány cseréje: Mi a teendő ha lejárt a jogosítvány, lejárt jogosítvány meddig hosszabbítható meg?

2021. július 21. 17:24

A jogosítvány ügyintézés, amennyiben a jogosítvány lejárt, mindenképpen fontos feladatunk, ugyanis a magyar utakon a lejárt jogosítvány türelmi idő elteltével nem közlekedhetünk szabályosan. Tudd meg, a lejárt jogosítvány mennyi ideig hosszabbítható meg, mikor kell újra vizsgázni ha lejárt a jogosítvány!

Gyakran merül fel olvasóinkban a kérdés, hogy mi van ha lejárt a jogosítvány, mi a feladatunk amennyiben a jogosítvány lejárt. Cikkünkben minden fontos kérdést megválaszolunk a lejárt jogosítvány meghosszabbítása és az új orvosi alkalmassági vizsgálat elvégeztetése kapcsán. Eláruljuk, mi a teendő ha lejárt a jogosítvány, mennyi a lejárt jogosítvány türelmi idő és lejárt jogosítvány mennyi a büntetés, ha például idő közben nem vettük észre, hogy a jogosítvány lejárt!

Hol van a jogosítvány lejárati idő?

Ha meg akarjuk tudni, hogy a jogosítvány lejárt vagy még érvényes, nézzük meg magát a kártyát. A jogosítvány plasztikján két dátum szerepel, amelyek nem szükséges, hogy megegyezzenek egymással, vagyis a jogosítvány érvényessége eltérő módon is lejárhat. Az első oldalon lévő jogosítvány érvényességi dátum arra vonatkozik, hogy meddig használható a jogosítvány belföldön, mint személyazonosító okmány (a lakcímkártyával együtt felmutatva bárhol használható). A hátsó oldalon lévő dátum maga a jogosítvány érvényessége, azaz azt mutatja, meddig használható a jogosítvány a vezetéshez, vagyis meddig érvényes a jogosítvány megszerzésére vonatkozó orvosi alkalmassági vizsga.

Ha több jogosítvány kategóriát is megszereztünk, mindegyik jogosítványhoz más érvényességi idő tartozhat!

A jogosítvány érvényessége: Mikor jár le a jogosítvány?

A jogosítvány lejárati ideje minden állampolgár esetében egyedi, illetve a hivatásos jogosítvány esetében szigorúbb. Az életkor egy olyan tényező, ami befolyásolja a jogosítvány érvényességét: az első jogosítvány érvényessége (50 év alatti személy esetében) 10 évre szól, 50 és 60 év között pedig 5 évente szükséges a jogosítvány megújítása, amihez újabb orvosi alkalmassági vizsgálat kell. 60 és 70 év között már csak 3 évig tart a jogosítvány érvényessége, 70 év fölött pedig kétévente kell a procedúrát elvégeznünk mind a sofőr, mind a többi forgalomban lévő személy biztonsága érdekében.

C vagy magasabb jogosítvány kategória esetén 60 éves korig is 5 évenként kell új orvosi alkalmassági (kettes alkalmassági kategória, azaz hivatásos jogosítvány esetében). Amennyiben az életkori tényezőn kívül más okból (hatósági szervek felszólítására, rosszullétek és látásromlás miatt stb.) kifolyólag romlik a vezetési képesség, soron kívüli alkalmassági vizsgálat is szükségessé válhat, ami befolyásolhatja azt, hogy lehet-e jogosítványunk.

Mi van ha lejárt a jogosítvány? Mi a teendő ha lejárt a jogosítvány?

Magyarországon egy ideig lejárt jogosítvány esetén is lehetőségünk van a vezetésre: igazolással 2 hónapon keresztül vezethetünk, illetve a koronavírus járvány veszélyhelyzetében mind az EU tagállamokban, mind itthon hosszabb lejárt jogosítvány türelmi idő került bevezetésre a nehezebb ügyintézési feltételek miatt. Az új okmányt aláírásunkkal kell majd hitelesítenünk, a lejárt jogosítvány okmányát pedig le kell adnunk az okmányirodában ahhoz, hogy az újat hitelesítsék. Az új jogosítvány a Kormányablakban személyesen átvehető vagy postai úton kiküldhető.

A lejárt jogosítvány meddig hosszabbítható meg?

Akármilyen régen járt le a jogosítványunk (2 éve, 5 éve stb.), azt az okmányirodában, ha újra volán mögé szeretnénk ülni, bármikor megújíthatjuk, saját felelősségünkre, nincs megszabva években, hogy elévül-e egy hosszabb inaktív időszak után a vezetési tudásunk, azonban hosszas kihagyás után mindenképpen ajánljuk a KRESZ szabályainak átismétlését és néhány rutin óra vételét a balesetmentes közlekedés érdekében.

Lejárt jogosítvány türelmi idő

A jelenleg hatályos uniós rendelkezések szerint a koronavírus járvány okozta veszélyhelyzetben a lejárt jogosítvány (illetve minden más azonosító és a forgalmi engedélyben meghatározott műszaki érvényességi idő) esetében az okmány a lejárat napját követő 10 hónapig érvényes.

Amennyiben a lejárt jogosítvány meghaladja ezt az időszakot, nincs további türelmi idő, a lejárt jogosítvány érvénytelen és törvénytelen a használatával a forgalomban közlekedni!

Lejárt jogosítvány mennyi a büntetés?

Lejárt jogosítvány és jogosítvány nélküli vezetés esetében 20-45.000 Ft közötti helyszíni bírságra számíthatunk és örüljünk, ha a vezetői engedélyünket hatóságilag nem vonják be.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A lejárt jogosítvány cseréje

A jogosítvány cseréje, vagyis a jogosítvány hosszabbítás alapja egy háziorvosi vizsgálat, ami megmondja, hogy alkalmasak vagyunk-e a vezetésre. Ez a látás, a színtévesztés és a vérnyomás ellenőrzése. A lejárt jogosítvány hosszabbítás ügyintézése során szükségünk lesz a személyi igazolványra vagy útlevélre, a lakcímkártyára, a háziorvosi alkalmassági véleményre és a már meglévő jogosítványra is. Alkalmatlanság megállapítása esetén többletköltség térítésével lehetőségünk van a jogosítvány hosszabbítás igénylés felülvizsgálatára is.

A lejárt jogosítvány cseréje a Kormányablakokban történik, a járványhelyzetre való tekintettel az ügyintézéshez időpontot kell foglalnunk előzetesen, vagy lehetőség szerint részesítsük előnyben az online ügyintézést.

Lejárt jogosítvány cseréje: mi kell hozzá?

A jogosítvány hosszabbítás alapfeltétele egy új orvosi alkalmassági vizsgálat, illetve a következő dokumentumok felmutatása is szükségeltetik:

  • SZIG vagy útlevél + lakcímkártya;
  • a jelenlegi jogosítvány (lejárt jogosítvány)
  • a jogosítvány ügyintézés díja, amit befizethetünk csekkel, vagy egyből az okmányirodában.

Mikor kell újra vizsgázni ha lejárt a jogosítvány?

Simán lejárt jogosítvány esetében (ha nem vonták be azt hatóságilag) a tévhitekkel ellentétben nem kell újra vizsgáznunk sem a KRESZ-ből, sem gyakorlatból, mindössze az orvosi alkalmassági véleményt kell újra kiállíttatnunk.

A lejárt jogosítvány hosszabbítás ára

A lejárt jogosítvány hosszabbítás vizsgáltat díjköteles, ami az életkor és a lejárt jogosítvány cseréjének gyakorisága alapján változik:

  • 50 éves korig 7.200 Ft;
  • 50-60 éves kor között 4.800 Ft
  • 60-70 éves kor között 2.500 Ft;
  • 70 év felett pedig 1.700 Ft.

A lejárt jogosítvány hosszabbítás ügyintézés díja alapesetben 4.000 Ft, illetve +1.500 Ft, ha a lejárt jogosítvány hosszabbítás ügyét megigénylő személy már betöltötte a nyugdíjkorhatárt vagy az ő orvosi alkalmassági papírja 1 évnél rövidebb ideig érvényes. A lejárt jogosítvány ügyintézés díjáról a Kormányablak csekket állít ki, amelyet postai úton fizethetünk be, vagy fizethetünk helyben, a Kormányablakban is.

Nemzetközi jogosítvány esetén az eljárás az alapköltségeken felül extra 2.300 Ft-ba kerülhet.

Az alkalmatlansági felülbírálása

Ha a lejárt jogosítvány cseréje során a háziorvos valamilyen okból kifolyólag alkalmatlannak talál, lehetőségünk van felülvizsgálat kérvényezésére, amelynek azonban többletköltségei vannak. Ezek a többletköltségek a következőképpen alakulhatnak:

  • 50 éves korig 10.800 Ft;
  • 50-60 éves kor között 7.200 Ft;
  • 60-70 éves kor között 4.800 Ft;
  • 70 év fölött 3.200 Ft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem