Serious senior man reading important news in his office.

Utolérheti a magyar vásárlók bosszúja a boltokat: jobb vigyázni, gyakran a vevő fizet rá

2024. február 4. 19:40

Az év ötödik hetében áthajtottuk a naptárat januárról februárra. Ez egyben azt is jelenti, hogy a hét elején véget ért a Volán-sztrájk, megszületett a megállapodás a Budapest-bérletek ügyében - ami még olcsóbbá is teszi azokat az utasoknak -, január 31-én lejártak az éves autópályamatricák, a hatoslottó novemberi nyertese végre jelentkezett a közel 1,9 milliárd forintos nyereményéért szinte az utolsó pillanatban. Február 1-jével Fejér és Pest vármegye is csatlakozott az új, egységes egészségügyi alapellátási ügyeleti rendszerhez; az ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében is a 1830. A felsőlégúti megbetegedések száma tovább emelkedett és az is kiderült az 5. héten, hogy melyik most a domináns covid variáns. Összegyűjtöttük a legfontosabb, legérdekesebb, legolvasottabb híreket, cikkeket az 5. hétről.

A kanyaró és szamárköhögéses megbetegedések terjedése is már aggodalomra ad okot Európában. Aki kisgyermekkel utazna, nézzen utána, mennyire biztonságos! Magyarországon egy még azonosítatlan hányással, hasmenéssel járó kórokozó okozott tömeges megbetegedést.

Az eheti Kormányinfón peddig többek között azt is bejelentették, hogy 2024-ben is támogatni fogja a kormány az újszülöttek SMA-szűrését. Csütörtök délelőtt pedig megállapodás született az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós segélycsomagról. Ezen a héten megkezdődött a dohai úszó-világbajnokság, a vizes vb menetrendjét itt közöltük.

Február 2-án ünneplik a keresztély közösségek a Gyertyaszentelő Boldogasszony napját, ez e hét péntekre esett. Ehhez a naphoz több időjárást jósló babona is kötődik - így pénteken jósoltak a magyar medvék is, meddig tart még a tél. A meteorológusok előrejelzései ezzel nem feltétlen voltak összehangban. Az alábbiakban rovatonként kigyűjtöttük a legérdekesebb cikkeinket az 5. hétről:

Vásárlás

A bosszúköltés egy pszichológiai, társadalmi jelentőséggel bíró folyamat, ami rendszerint egy példátlan gazdasági esemény utáni fogyasztói kiadásnövekedést jelent. Sokan esnek bele manapság is a költekezés ezen formájába Magyarországon, ugyanakkor lehet védekezni ellene. A pszichológus szerint a jelenség azért is veszélyes, mert hosszabb távon rá lehet függeni a bosszúvásárlásra - hiszen a költekezés dopamint termel az agyban, elégedettséggel tölti el az embert. Erről a jelenségről ebben a cikkben írtunk bővebben:

Újabb komoly vád fogalmazódott meg a Temuval kapcsolatban: egyesek szerint a webshop – csakúgy mint kínai anyavállalatának egy másik oldala korábban – adathalász tevékenységet folytat. A Temu lapunknak tagadta mindezt, szerintük csak meghatározott és indokolt esetben gyűjtenek adatokat a felhasználóktól, emellett egy sor biztonsági fejlesztést is végrehajtottak:

Miközben az elkövetkező években még mindig nagyon nagy ütemben fognak terjedni a robotkasszák, addig már most vannak olyan kutatások, amik azt mutatják, ennek a vásárlók nem biztos, hogy annyira örülnek. A legfrissebb adatok szerint, a robotkasszás üzletek iránt a vásárlóknak kisebb a hűsége, és egyre többen, egyre szívesebben térnek vissza olyan üzletekbe vásárolni, ahol hagyományos kasszák vannak. A megoldás ilyen téren egyfajta hibrid modell lenne, ám a vásárlókat rendkívül megosztja a téma, ahogy az a Pénzcentrum felméréséből is látszik:

Újra döbbenetes árazású Pick szalámit fogtunk, csak ezúttal nem Ausztriában, hanem Szlovákiában. Északi szomszédunknál a Billában 35 százalékos akció keretein belül a szóban forgó téliszalámi majd 5 000 (!) forinttal olcsóbb kilós áron, mint idehaza a legtöbb üzletben:

2024 februárjában az eddigi bejelentések alapján többek között szoláriumok, vendéglátóhelyek, sport-, fitnesz- és edzőtermi szolgáltatók, használtgépjármű-kereskedők, számítástechnikai és mobiltelefon üzletek, pékségek, sütödék, vagy automaták kerülhetnek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal célkeresztjébe:

Egészség

Újabb aggályok merültek fel a koronavírus elleni védoltásokkal kapcsolatban: azok állítólag súlyosbítják a pajzsmirigybetegek tüneteit. Viszont tudományos konszenzus egyelőre a kérdésben nincsen, a COVID-19 oltások és a pajzsmirigy és autoimmun betegségben szenvedők állapota között ugyanis nem állapítottak meg tényleges összefüggést. Ezt pedig egy sor orvosszakértő is megerősítette, egyelőre ennyit lehet tudni:

A héten továbbra is téma volt az esemény utáni tabletták vény nélkülivé nyilvánítása körül, melyet már Lengyelország is meglépett. Magyarországon kizárólag nőgyógyász írhatja fel, így utolsók között vagyunk Európa országainak sorában, ahol még mindig vényköteles a tabletta. A lapunknak nyilatkozó gyógyszerész szerint átgondolt szabályrendszerrel semmi nem indokolná, hogy ez a készítmény vényköteles maradjon, de inkább más okai vannak annak, hogy mégis az:

Ember legyen a talpán, aki ezekben a hónapokban megússza nátha, influenza vagy covid mutáció nélkül. Ilyenkor gyakran kerül elő otthon a családi lázmérő. Amiből jó esetben egy végig kísérhet akár több generációt is. Hogy ez így is legyen, érdemes alaposan utánajárni még vásárlás előtt, hogy melyiktől várhatunk hosszú távú megbízhatóságot:

A megfázásos tüneket okozó fertőzések esetén sokan tudják, hogy érdemes több folyadékot, C-vitaminban gazdag gyümölcsöket fogyasztani - mint a narancs vagy a citrom - vagy például mézet enni. Van azonban számos más hasznos étel és ital, ami támogathatja az immunrendszerünket a felépülésben. Ezeket gyűjtöttük most össze, hogy gyorsabban menjen a felépülés:

Mivel eltelt az első hónap a 2024-as évből, már sokan úgy érezhetik, kifelé megyünk a télből, hamarosan véget ér a lehangoltság, szezonális depresszió időszaka. Nem érdemes azonban a elbíznunk magunkat, még húzós hónapok állhatnak előttünk. Jobb lesz, ha a következő időszakban fokozottan figyelünk a mentális egészségünkre otthon és a munkahelyen is, hogy a legjobb lelkiállapotban kezdhessük a tavaszt. Ehhez adtunk tanácsokat:

Munka

Az egyes hivatások elismertsége, anyagi megbecsültsége országonként, koronként drasztikusan változik. Egész más volt a megítélése például az orvos vagy az ügyvéd szakmának egy évtizede, vagy egy évszázada, de akár egy év alatt is rengeteg változhat a kialakult kép egy-egy foglalkozásról. A Pénzcentrum, ahogy 2023-ban, idén is elvégezte felmérését annak kapcsán, hogy milyen az egyes szakmák megítélése Magyarországon: elismertek-e, a társadalmilag hasznos szakmának tekinthetők-e, illetve túl- vagy alulfizetettnek tartott hivatások-e. Az olvasóink válaszai alapján felállított rangsorból az is kiderül, milyen szakmát ajánlanának a legtöbben most a fiatalok számára:

A magyar vidéki állatorvosok helyzetéről beszélgettünk dr. Gönczi Gáborral, a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) elnökével és dr. Süth Miklóssal az Állatorvostudományi Egyetem tanszékvezetőjével. Jelenleg közel 2900 praktizáló állatorvos van bejelentve és ebből nagyjából 1200 Budapesten vagy Pest vármegyében, és a maradék 1700-nak is közel a 90%-a kisállat praxisként üzemel. Az interjúban kitértünk arra, hogy a háztáji állattartás drasztikus csökkenése mellett milyen más tényezők eredményezték azt, hogy vidéken ekkora a hiány:

A kilencvenes években a nyugati újdonságok tornádóként söpörtek végig Magyarországon is. Különböző csatornákon a magyar nézők ekkor láthattak először pankrációt is, ami rendkívül látványos volt már akkor is, de hazánkban komoly népszerűségre talán soha nem tett szert. Azt valószínűleg ma is kevesen tudják, hogy magyar követői is vannak ennek a népszerű sport-shownak. Igaz, nem az ammerikai "ligában", hanem különböző európai országokban pankrátorkodik Tihanyi Péter, de pénzt azért ezzel is lehet kersni. A Pénzcentrum videoblogja, a CashTag elkísérte egy gálára, ahol amit csak lehetett, megkérdeztünk tőle erről a sportágról:

Több mint harminc magyar munkást küldtek el nemrégiben egy budapesti gyárból, olyanokat is, akik korábban éppen az oda érkező vendégmunkásokat tanították be. A jelenség nem új, de abban immár a szakszervezetek is egyetértenek, hogy ennek ideje lenne gátat szabni - de azt is hozzátették a Pénzcentrumnak adott válaszaikban, hogy a munkásoknak is tudniuk kell kiállni saját érdekeikért. Hány vendégmunkás van Magyarországon, és meddig jönnek még tömegével?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A technológiai fejlődés, és a mesterséges intelligencia előretörése miatt óriási változások fognak igen gyorsan végbemenni nem csak a munkaerőpiacon, de az oktatásban is. Azt pedig már évek óta tudni lehet, hogy rengeteg embernek kell majd át-, illetve továbbképeznie magát ahhoz, hogy továbbra is versenyképes legyen a munkaerőpiacon. Az ehhez szükséges alapvető képességeket azonban jó, ha már a felsőoktatásban is elsajátítja magának az ember - tanácsolta lapunk kérdésére Vass Vilmossal, a Budapesti Metropolitan Egyetem oktatója:

Az elmúlt most már lassan négy év történéseinek igazán nagy vesztesei a vendéglátóhelyek voltak. A járvány miatt ideiglenesen be kellett zárniuk, az energiaválság miatt többszörösére nőtt a fenntartási költségük, a vásárlóerő folyamatosan csökken az infláció miatt, alkalmazottakból pedig óriási a hiány. Nem csoda, hogy 2019 és 2023 között összesen több mint 5400 egység tűnt el:

Fenntarthatóság

A városok és a régiók kulcsfontosságú szövetségesek az európai Zöld Megállapodás nyilvános támogatásának biztosításában. A Green Deal Going Local munkacsoport ülésére a Pénzcentrum is meghívást kapott, ahol a közös agrárpolitika jövőjét többek között a munkaintenzitáson és a környezeti fenntarthatóságon alapuló modellre való áttérésben látták, amely a kisebb termelőket és a vidékfejlesztés egészét támogatja. A fő konklúzió az volt, hogy növelni kell a gazdálkodók támogatását az európai zöld megállapodás (European Green Deal) előírásainak betartását és csökkenteni az ezzel kapcsolatos bürokráciát:

A Régiók Európai Bizottságának (CoR) tagjai többek között az éghajlati és környezeti kockázatok kezelésének legújabb lehetőségeiről, valamint a helyi és regionális szintű kihívásokról és szükségletekről tárgyaltak. A megoldás egyre sürgetőbb, ugyanis a jelentések aggasztóak: az átlaghőmérséklet drasztikusan emelkedik, ezért az Európai Uniónak konkrét akcióterveket és beruházási terveket kell kidolgoznia a klímareziliencia eléréséhez. Ebben jutnak fontos szerephez a helyi és regionális önkormányzatok, valamint a finanszírozás, mint a megoldás kulcsterülete:

Az újonnan bevezetésre kerülő kötelező üvegvisszaváltó rendszerről beszélgettünk a Tudatos Vásárlók Egyesületével. Amellett, hogy beszéltünk a fenntarthatóbb magatartás fontosságáráról, kitértünk olyan kérdésekre is, hogy hol van a gyártók és fogyasztók felelőssége ebben, mennyire működőképes a vásárlói oldal edukálása és arról is, hogy mire számítanak a DRS rendszer kapcsán:

Boltokat kérdeztünk arról, hogy mennyire készültek fel az új üvegvisszaváltó rendszer működésére, milyen átalakításokra volt szükség és hogy mit látnak mennyire fog könnyen lezajlani az átállás. A boltoknak számos felelőssége van a DRS megfelelő működésében, kezdve a gépek helyének megteremtésétől, a rendszeres ürítésen és tisztántartáson át, az új informatikai rendszer betanulásáig:

Utazás

Hiába tart még a tél - bár az időjárás kezd tavasziasodni - sokan már most nyári utazásaikat tervezik. Ez éppen a megfelelő idő erre. Egy úti célnál pedig nem csak azt érdemes figyelembe venni, milyen messze van, hány fokos a tenger vagy mennyi kulturális látnivalót tudunk belesűríteni egy napba, de vegyük számításba, hogy az adott országban mennyire vendégszeretőek az emberek, hogy bánnak a turistákkal. Egy friss kutatásból mindez kiderült:

Autó

2023-ban egy zsugorodó hazai piacon tudta növelni piaci részesedését az Opel, 2024-ben pedig egészpályás letámadást indít a márka - mondta a Pénzcentrumnak adott interjújában Rosta Gergely. Az Opel frissen kinevezett országigazgatója kifejtette, az offenzíva egyik legfontosabb lépése az új Corsa bevezetése, hiszen a modell kulcsfontosságú a magyar és az európai piacon is. Bár még a kisautó hazai alapára nem ismert, de megígérte: felrúgják azt a szabályt, miszerint ha egy modell megújul, annak az ára is automatikusan jócskán felmegy:

Két év alatt csaknem 20 százalékkal drágultak a használt autók Németországban, ez pedig a magyaroknak különösen fájhat, hiszen a legtöbb importált gépkocsi onnan érkezik az országba. A szakértők szerint az év első hónapjaiban nem is várható érdemi fordulat a használtautó-behozatalban. Egy új autó megvásárlása pedig az átlagbérből élő magyaroknak szinte elérhetetlen cél.

Valamelyest átalakult a legolcsóbb Magyarországon kapható új autók toplistája, de a dobogón változás nem történt. Ugyanakkor a top 10 több szereplője is megdrágult, és így ki is szorult a listáról. Most - épphogy - 5 millió forint alatt 3 személyautó elérhető itthon - nagy kompromisszumokkal:

Befektetés, pénz

Az utóbbi években tapasztalt magas inflációs környezet egyik következménye, hogy megváltozott a hazai lakossági megtakarítások szerkezete – míg korábban a kamatot szinte egyáltalán nem fizető folyószámlabetétek voltak a legnépszerűbb megtakarítási formák, addig mostanra az állampapírok vették át az első helyet, de a befektetési jegyek is dobogósok. Ennek ellenére a magyarok többsége még nem rendelkezik a befektetések nyilvántartására szolgáló értékpapírszámlával. A Pénzcentrum körbejárta, pontosan mit is kell tudni erről a speciális számlafajtáról, valamint azt is, hogy milyen költségekkel nyithatók ezek az egyes bankoknál:

Az árak elszabadulása óta az embernek gyakran az az élménye, hogy szinte bármilyen apróságot is vásárol, néhány ezer forintot biztosan otthagy a boltban. Ilyen körülmények között pedig sokakban felmerülhet, mégis mi értelme van az olyan kis értékű érméknek, mint amilyenek az 5, 10, 20 és 50 forintosok. A Pénzcentrum utána járt, hogy milyen érvek szólnak ezeknek az érméknek a megtartása mellett és ellen:

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közzétette a háztartásokkal és nem-pénzügyi vállalatokkal kötött hitel- és betétszerződések decemberi forgalmi és árazási adatait. Az alábbiakban a friss adatsorokból a lakáshitelekre vonatkozókat fogjuk ismertetni – megnézzük, hogy a hazai pénzintézetek mekkora összegben és milyen kamatok mellett nyújtottak jelzáloghiteleket a hazai háztartások számára. Bár a decemberi adatok elmaradtak a novemberiektől, 2023 egészét nézve mindenképpen figyelemre méltó eredmény született az év végén, ami ráadásul meghaladta a 2022 azonos időszakában regisztráltat is. További pozitívum, hogy a folytatódó kamatvágásoknak köszönhetően tovább csökkentek a kihelyezett hitelek átlagos hitelköltség mutatói:

Reneszánszát éli az elképzelés, miszerint egy gyűrű akkor igazán értékes, ha gyémántkő van benne. Csakhogy ez nem így van, hiszen e drágakő nem annyira értékálló, sőt, jelenleg nem is olyan drága, mint pár éve volt. Ráadásul a gyémánt körüli hajcihő csak egy brutálisan jól sikerült médiakampány eredménye:

Friss adatok szerint közel 780 ezer magyar él olyan háztartásban, ahol a lakhatási költségek meghaladják a jövedelem 40 százalékát, közülük százezren 18 éven aluliak. Ez az a határ, ahonnan a lakhatás kigazdálkodása túl nagy terhet jelent. Arányaiban a magyarok 8,1 százaléka küzd ezzel a problémával, a 65 év felettiek korosztályában valamivel magasabb, 8,6 százalékos az arány. Ezzel az EU-s átlag alatt maradunk, de azért bőven vannak országok, akár a szomszédunkban, ahol ennél jobb a helyzet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm