Background of raspberries

Így szerzik be az élelmes magyarok szuperolcsón a méregdrága málnát: nagyot spórolnak ezzel

2024. június 18. 08:13

Egyre inkább úgy tűnik, hogy le kell mondanunk a magyar termesztésű málnáról, ugyanis egyre kisebb területen termesztik itthon ezt a gyümölcsöt. A szakma szerint ennek nem pusztán az éghajlatváltozás az oka, évek óta drasztikusan csökken a hazai termőterület, ez magas árakat okoz, ami azt eredményezi, hogy visszaesett a vásárlás is. Használjátok ki, amíg lehet, hogy van még egy-két működő Szedd magad málnás is az országban, ahol a bolti ár töredékéért gyűjthetjük be a friss hazai gyümölcsöt - írja a HelloVidék.

Évek óta kongatják a vészharangot a magyar málna miatt, és nem is alaptalanul, hiszen ma már csak szórványokban, nagyon kicsi területeken termesztik itthon a gyümölcsöt. Holott 40-50 évvel ezelőtt hazánk még az egyik legjelentősebb európai málnaexportőrnek számított.

"Annak, hogy a sokak által kedvelt málna kiszorult a hazai termesztésből, nem csak az éghajlatváltozás az oka. Évek óta drasztikusan csökken a termőterülete, emiatt nagyon drága, és hiába szereti szinte mindenki, egyre kevesebbet veszünk belőle" - közölte Apáti Ferenc, a FruitVeb Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke. Szerinte a magyar málna termőterülete gyakorlatilag megszűnt. Míg 40 évvel ezelőtt Európa egyik legnagyobb málnatermő országa voltunk 7000 hektárral, addig mostanra néhány 10 hektárról beszélhetünk, és azok is szétszórva vannak – közölte a szakember.

Ezekben a megyékben vannak az utolsó nagyobb málnások

A legtöbb málnás Nógrád, Baranya és Zala megyében található. Természetesen van még magyarországi málnatermesztés, de csak elenyésző területen. A 2022-es adatok szerint az országban még 101 hektárnyi ültetvényen termesztettek málnát. A legtöbb málnás Nógrád, Baranya és Zala megyében található. Az elmúlt években jelentős modernizációs fejlesztést Nagykanizsa térségében hajtottak végre az országban.

Szedd magad - amíg szedheted!

Szedd magad akciókban, ahogy körbekérdeztünk a termelőktől, jellemzően hozott dobozban 1900-2000 forintért lehet a málnát begyűjteni. Ha a helyszínen veszünk dobozt, akkor még 100-200 forintot rá kell fizetnünk. Az ország számos pontján van lehetőség helyben vásárlásra is, jellemzően 2200-2300 Ft/kg áron - írja a lap.

Ha érdekelnek a részletek, és hogy hol tudsz még biztosan málnát szedni, mindképtt olvasd el a HelloVidék teljes cikkét!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hogyan kellene korlátozni a mobiltelefon-használatot az iskolában?

A magyar kormány nemrégiben egy új jogszabály-módosító javaslatot nyújtott be, amely lehetővé tenné a diákok iskolai mobiltelefon-használatának korlátozását. A javaslat szerint a kormány jogosult lenne meghatározni azokat a tárgyakat, amelyeket tilos az iskolákba és kollégiumokba bevinni, illetve azokat, amelyeket csak igazgatói engedéllyel lehet az órákon használni. Ugyanakkor a kérdés egyelőre igencsak megosztja a szülőket, így most leginkább az ő véleményükre vagyunk kíváncsiak, hogyan is kellene rendezni a gyeremekek iskolai mobiltelefon-használatát. Kérjük, segítsd a munkánkat és töltsd ki az alábbi, anonim kérdőívünket.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 25. csütörtök
Kristóf, Jakab
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem