Cropped shot of a woman holding a basket while shopping at a grocery store

Sorra zárnak be ezek a magyar boltok: hol fogunk vásárolni, ha ez így megy tovább?

2024. május 24. 17:34

Egyre több és több kiskereskedelmi egység zár be hazánkban, a tavalyi év második felében újabb 4 ezerre került lakat - ez derült ki a KSH adataiból.

2023 második felében újabb 4 ezer kiskereskedelmi egység zárt be Magyarországon, ezzel folytatódott a hosszú évek óta tartó koncentráció - írja a Portfolio. Ráadásul most, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) felfelé módosította a szezonálisan igazított kiskereskedelmi forgalmi adatait még látványosabban nyílik az olló a boltok száma és a vásárlások volumene között.

Tavaly az év végén 106 300 kiskereskedelmi üzlet működött Magyarországon, amely 16,3 százalékkal kisebb, mint 4 évvel ezelőtt, de még a fél évvel korábbihoz képest is 3,6 százalékos csökkenés. Ezt azt jelenti, hogy fél év alatt eltűnt 3 955 üzlet, de úgy is nézhetjük, hogy naponta több mint 21 bolt zárt be Magyarországon.

Ha ebből levonjuk a 7 150, gépjármű- és alkatrész-értékesítéssel foglalkozó céget (amelyek a KSH azért számol külön, mert ezek jellemzően nem a lakossági szegmenst szolgálják ki), akkor most először 100 ezer alá csökkent az egységek száma. Ezekből az üzletekből 2005-ben még 157 600 volt, vagyis szűk 20 év alatt 37 százalékkal zuhant a számuk. 

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem