A grocery store customer puts an empty plastic bottle into the recycling machine.

Durva áremelést hozhat a visszaváltási rendszer? Ez így biztos nem lesz jó

2024. április 19. 08:31

Több, mint négyszerese lesz a díja a műanyagpalackok kibocsátásának is az új visszaváltási rendszere miatt - és ez a vásárlókon csattanhat.

25 ezer cikkelemet is érinthet a tejes magyar piacon az, hogy a nyáron a tervek szerint végre elinduló új visszaváltási rendszer miatt át kell tervezni a műanyagpalackok csomagolását - ezt írja cikkében a 24.hu. A lap Vörös Attila, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSZ) ügyvezető igazgatójának szavaira támaszkodva azt is írja, hogy a termékek sokasága elsőre meglepő lehet, de a visszaválthatóságot a palackokon is jelezni kell, és az új kinézetből mintát is kell adni a hivataloknak, ez is plusz költség.

Vörös Attila emellett elmondta, hogy a gyártóknak négyszeres emelkedéssel kell számolniuk: a csatlakozási és szolgáltatási díjakat fel kell szorozni a kibocsátott hulladékok mennyiségével - a nyilvános adatok szerint ez 25 milliárdos összeg lesz egy évre. Ennek bevezetése előtt a környezetvédelmi termékdíj egész évre hatmilliárd forintot tett ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm