27 °C Budapest
Raw chicken fillet meat without skin without bone, for cooking.Fresh chicken fillet on line board.

Halált okozott a szalmonellás hús: akár Magyarországra is kerülhetett a fertőzött szállítmányból

2024. április 15. 12:26

Veszélyes szalmonella baktériummal fertőzött ukrán baromfihústól betegedtek meg többen az Európai Unióban és Nagy-Britanniában, egy ember meg is halt - írja az Infostart. Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta: egyelőre nincs jele, hogy Magyarországra is érkezett a fertőzött húsból, elvileg nem is lehet behozni, ám iparági szakértők szerint ügyeskedők kijátsszák a tilalmat.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) figyelmeztetett arra, hogy van egy olyan kifogásolható szállítmány, amely megbetegedéseket okozott az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban. A hírek szerint 23 ember lett beteg, közülük hatan vérmérgezést kaptak, és egy ember az Egyesült Királyságban meg is halt. Egyelőre nem ismert, hogy pontosan milyen háttere van a történteknek, mekkora volt a fertőzött szállítmány, vagy hogy lehetnek-e még további esetek.

Ilyen problémák esetén az Európai Unióban beindul egy riasztási rendszer. Minden tagállamot értesítenek arról, hogy melyik volt a kifogásolható tétel, aminek ismeretében az érintett országok igyekszenek mindent megtenni annak érdekében, hogy ezt minél előbb kivonják a forgalomból és ne jusson el a vásárlókhoz – magyarázta az InfoRádióban Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője.

Kiemelte: hivatalosan nem kerülhetett hazánkba ilyen szállítmány, hiszen Magyarország egy rendeletben szabályozta, milyen termékeket tilos behozni Ukrajnából. Utóbbiak között szerepelnek gabonafélék, különböző élelmiszerek, tojás, csirkehús, sertéshús is. A cukor, majd a méz egy-egy rendeletmódosítással utóbb kikerült a listából, ami egyébként a méhészek között nagy felháborodást is keltett – jegyezte meg.

Ám egyes, meg nem erősített hírek szerint – a problémára szakmai szervezetek is figyelmeztetnek – elő-előfordulhat az EU-ban, hogy beérkeznek harmadik országból, például Ukrajnából különböző termékek, így akár baromfihús is, és ezt átcsomagolják, esetleg át is darabolják, és így – jogilag persze kifogásolható módon – már európai uniós csirkehúsként érkezik be Magyarországra. Egyes hírek szerint ehhez hozzájárul, hogy az ukrán baromfinak nagyon jelentős árelőnye van az európai uniós baromfihoz képest, és ez az ügyeskedőket is csábítja. Egyelőre nincs arról szó, hogy Magyarországon lenne ilyen, de kizárni nem lehet

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

– fogalmazott a szakember, aki úgy vélte, minden bizonnyal az ügyeskedésekre figyelemmel jelentette be Nagy István agrárminiszter a Kormányinfón, hogy azon mezőgazdasági termékekre, amelyeket tilos behozni Ukrajnából, teljes körű bejelentési kötelezettséget ír elő a kormány.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem