12 °C Budapest
recycle bottle glass can

Durva hibára figyelmeztetnek a boltok a visszaváltó automatáknál: így persze hogy nem működik

2024. január 3. 11:58

Már kötelező ugyan az új, megjelölt italcsomagolások visszaváltása az üzletekben – de ilyet még nem szállított az ipar, közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ). A szövetség 2023. december 27-i sajtóközleményében már részletes tájékoztatást adott arról, melyek a vásárlókra vonatkozó szabályai a különféle üdítő- és szeszesital csomagolások - műanyag, fém, üveg palackok - kötelező visszaváltásának az üzletekben. A napokban több híradás is megjelent arról, hogy a visszaváltó automaták nem működnek, a bedobott italcsomagolások ellenében pedig estenként nem használható utalványokat adnak ki. Ezt a helyzetet tisztázza most az OKSZ.

A szabály egyszerű: az automatába csak az dobható be, ami után már fizetett visszaváltási díjat a vásárló – más palack, doboz nem, írják a közleményben. Többen is próbálkoztak azzal, hogy az év első napjaiban már bedobtak az automatákba különféle italcsomagolásokat. Az új előírások azonban csak azokra az italféleségekre vonatkoznak, melyeken a gyártó ezt fel is tünteti a csomagoláson, palackokon. Ezek a visszaváltásos csomagolású italok 2024. első féléve során fokozatosan fognak megjelenni az üzletek polcain, az év első napjaiban ez nem volt várható - közölték.

Tehát csak az dobjon majd italos palackot az automatákba, aki a visszaváltási díjat ki is fizette vásárláskor, a palackon pedig rajta van az előírt logo, feliratozás és a visszaváltási díj összege is. A gyártók részéről az átállás az új címkézésre, feliratozásra egy időigényes folyamat, ezért is alakított ki a jogalkotó egy június végéig tartó türelmi időszakot az átállásra.

Az automaták telepítése folyik év elején is, a tesztelés pedig számos berendezésnél még csak most következik - hívták fel a figyelmet.

A visszaváltó automatákat a berendezés gyártója, az arra feljogosított telepítési csapatok végzik (ez nem a kereskedők feladata). A telepítések, a szükséges informatikai beállítások és az elengedhetetlen tesztelések, próbaüzemelések még nem zárultak le, mindez a berendezéseket szállító gyártók leterheltségétől függ.

Előírások

A visszaváltási rendszer lényege, hogy az italgyártó üzemekben újra nem tölthető, ezért csak egyszer használatos - úgynevezett egyutas - italos palackok értékesítésekor, ha a gyártó ezt már fel is tüntette a csomagoláson, a kereskedők kötelesek lesznek 50 forint visszaváltási díjat felszámolni a vásárlóknak az értékesítéskor.

Ezt a visszaváltási díjat a vásárló visszakaphatja egy levásárolható utalvány formájában, ha visszaviszi az italos palackot az üzletbe. Dönthet majd azonban úgy is a vásárló, hogy az utalványt a pénztáraknál pénzre váltja. A vásárló az üzletbe visszavitt üres italcsomagolást, ha kifizette az 50 forint visszaváltási díjat is, a visszaváltó automatába dobhatja bele. Ezek az automaták az italcsomagolás ellenőrzését követően azonnal adnak a vásárlónak egy levásárolható vásárlási utalványt, aminek értéke a visszaváltási díjjal azonos, tehát 50 forint csomagolásonként.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nem visszaváltható palackokat - melyeken nincs rajta a visszaváltás lehetőségét jelző felirat, logó, címke - tilos az automatákba dobni, azok meghibásodást, károkat is okozhatnak. 

Az átmeneti időszakban - június végéig - a gyártók még átadhatnak a kereskedőknek régi, tehát nem visszaváltható csomagolású italféleségeket is, utána viszont - 2024. júliusától - már csak a visszaváltás lehetőségét feltüntető címkézéssel szállíthatnak árut a boltokba.

Az üzleteknek értékesíteniük kell a korábban gyártott és a visszaváltási logó és díj feltüntetése nélkül csomagolt italféleségeket is, melyek megtalálhatók lesznek az árusítóhelyek polcain egészen addig, ameddig el nem adják, akár a féléves türelmi időszakon túl is. Így a vásárló majd egy ideig még megtalálhatja az üzletekben a régi és az új csomagolású italféleségeket egyaránt.

Figyelni kell a visszaváltást jelző feliratot és az italcsomagolásnak sértetlennek kell lennie

A vásárlóknak ügyelniük kell arra, hogy visszaváltási díjat csak olyan ital megvásárlásakor kötelesek fizetni, amelynek a csomagolásán feltüntette a gyártó a visszaváltás lehetőségét, ennek módja, megjelenése egységes lesz minden palackon. A vásárló csak ezeket a palackokat viheti vissza az üzletbe visszaváltási díjért cserébe. Visszaváltási díjat minden olyan palack után fizetni kell bármely értékesítőhelyen, melyen a visszaváltás lehetőségét jelző felirat, címke rajta van

A visszaváltás a 400 négyzetméternél nagyobb üzletekben kötelező, de a kiseb alapterületű üzletek is kötelesek az 50 forint visszaváltási díjat felszámítani, ugyanakkor az üres, használt palackokat már nem kötelesek visszaváltani (bár önként csatlakozhatnak a rendszerhez). Más értékesítőhelyeken is (például egyes iparcikk áruházakban, drogériákban, vendéglátóhelyen elvitel esetén, vagy dohányboltokban) kötelező lesz az 50 forint visszaváltási díj felszámítása, amikor a szükséges jelzés már a csomagoláson is rajta van.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem