20 °C Budapest
Fresh farm cottage curd cheese,  organic dairy product, close up

Nem csak a túró rudi áfája csökken 2024-től: itt a desszert jellegű sajtkészítmények tételes listája

2023. november 2. 18:14

A magyar sajtó nagy része megírta, hogy jövő év január 1-től áfakulcs-csökkentést hajt végre a kormány, így olcsóbban juthatunk hozzá többek között a túró rudihoz. Ugyanakkor a módosítás nem csak erre az édességre vonatkozik, az áfakulcs-csökkentés egy sor másik termékre is érvényes lesz.

Szerda éjjel egy tucat más törvényjavaslattal együtt nyújtotta be a Pénzügyminisztérium az Országgyűlésnek az adótörvények módosításáról szóló javaslatát. Az összesen 19 közzétett javaslat között van energetikai tárgyú, igazságügyi törvénymódosítási, kkv-támogatásokról szóló, környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos, közlekedési, vagyongazdálkodási, a víziközmű-szolgáltatásról szóló, sporttal összefüggő, atomenergiát tárgyaló törvénytervezet is, de a parlament elé került többek között a globális minimum-adószintet biztosító javaslat is.

S hogy mit is nevezünk desszert jellegű sajtkészítménynek? Erről pontosan a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezik, melyben az ilyen jellegű termékek pontos összetevőinek listáján, illetve az érzékszervi követelményeken kívül, az élelmiszergyártási folyamatról is bővebb információ kapható. De remek összefoglalót készített a sajtkészítményekről a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta termékteszt programjának hivatalos weboldala is még 2020-ban. Itt csak annyit jegyzünk meg előzetesen, hogy "a sajtkészítmények három csoportba sorolhatóak: natúr, ízesített, valamint desszert jellegűek." Azaz

nem minden sajtkészítmény desszert jellegű sajtkészítmény, de minden desszert jellegű sajtkészítmény sajtkészítmény.

Az áfakulcs-csökkentés kapcsán a Pénzcentrum több szakértővel is beszélt, akik elmondták: hiába fog csökkeni a túró desszertek áfája, ez sem a kereskedőknek, sem a gyártóknak, sem a vásárlóknak nem lesz igazán számottevő változás. A csökkenés mértéke ugyanis egy darab édesség esetén rendkívül csekély. Ezzel együtt elképzelhetőnek tartották, hogy a boltok többször, könnyebben és némileg nagyobb mértékben fognak majd túró rudi akciókat hirdetni. Az árak alakulásáról ugyanakkor most még nem tudtak konkrétumokat megosztani, ugyanakkor azt leszögezték, hogy hosszú távon azonban a túró desszertek árát a piac fogja meghatározni, nem az áfatartalom mértéke.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Érdekes, hogy bár a sajtó nagy része kifejezetten a túró rudit nevezte meg az áfakulcs-csökkentés nyertesének (iparági kommentárok szerint nemigen lesznek nyertesek, legalábbis a fogyasztók biztos, hogy nem), az számtalan más termékre is vonatkozik.

A fentiek alapján pedig íme néhány konkrét termék, amihez jövő év január elsején olcsóbban juthatunk majd hozzá:

  • EXQUISA Desszertjellegű sajtkészítmény, 400 g, áfonya
  • Philadelphia Milka szendvicskrém alpesi tej felhasználásával készült tejcsokoládéval 175 g
  • Kockás nagy túrórúd 5 x 50 g (250 g)
  • Milli Túrógombóc krémtúró 90 g
  • High Protein krémtúró MILBONA
  • NIKA Krémtúró, 80 g

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 16:06
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem