17 °C Budapest
Shopping cart at a hardware store - business concepts

Egyre nagyobb a baj a magyar boltokban: sok helyen már hiánycikk a hatósági áras liszt, cukor

2022. szeptember 21. 08:32

Korábban már lehetett arról hallani, hogy sok boltnál elfogyott a hatósági áras 2,8%-os tej, illetve cukorból is sokszor keveset, vagy egyáltalán nem lehetett látni a polcokon. Most már mindkét termék hiánycikknek számít – írja a Népszava.

A hatósági ár bevezetése miatt nagyot nőtt a kiskereskedelemben az árstopos élelmiszerek jelentősége, ugyanis ezeket a maximalizált fogyasztói árnál drágábban szerzik be a kereskedők.  A cégek árbevétel-kiesése egyre nagyobb emiatt, és ez már komoly pénzügyi veszteséget is jelent nekik. A kormány többször meghosszabbította a hatósági árak érvényességét, jelenleg december 31-ig vásárolhatjuk a hét árstopos terméket a tavaly október 15-i áron.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára arról beszélt a lapnak, hogy szerinte  célszerű lett volna elkezdeni októbertől az élelmiszerárstop fokozatos kivezetését. A beszerzési árak a fogyasztói áraknál is gyorsabban emelkednek, ami a kereskedőket terheli. Ráadásul ehhez adódik hozzá az árstopból fakadó veszteség, illetve a a rezsiárak drasztikus drágulása is.

Az intézkedés óta több üzlet is limitálta az árstopos termékekből vásárolható mennyiséget, mégis egyre több helyen fordul elő hiány ezekből. A tapasztalatatok alapján a nyáron több helyen nem lehetett cukrot kapni, újabban pedig a 2,8 százalékos UHT-tej hiányára panaszkodnak a vásárlók. Cukorellátási problémák vannak, és egy időben az étolajjal kapcsolatban is voltak fennakadások. Sőt, ilyen eseti hiányok a jövőben is lesznek – figyelmeztetett a szakértő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?