26 °C Budapest
Shopping cart at a hardware store - business concepts

Egyre nagyobb a baj a magyar boltokban: sok helyen már hiánycikk a hatósági áras liszt, cukor

2022. szeptember 21. 08:32

Korábban már lehetett arról hallani, hogy sok boltnál elfogyott a hatósági áras 2,8%-os tej, illetve cukorból is sokszor keveset, vagy egyáltalán nem lehetett látni a polcokon. Most már mindkét termék hiánycikknek számít – írja a Népszava.

A hatósági ár bevezetése miatt nagyot nőtt a kiskereskedelemben az árstopos élelmiszerek jelentősége, ugyanis ezeket a maximalizált fogyasztói árnál drágábban szerzik be a kereskedők.  A cégek árbevétel-kiesése egyre nagyobb emiatt, és ez már komoly pénzügyi veszteséget is jelent nekik. A kormány többször meghosszabbította a hatósági árak érvényességét, jelenleg december 31-ig vásárolhatjuk a hét árstopos terméket a tavaly október 15-i áron.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára arról beszélt a lapnak, hogy szerinte  célszerű lett volna elkezdeni októbertől az élelmiszerárstop fokozatos kivezetését. A beszerzési árak a fogyasztói áraknál is gyorsabban emelkednek, ami a kereskedőket terheli. Ráadásul ehhez adódik hozzá az árstopból fakadó veszteség, illetve a a rezsiárak drasztikus drágulása is.

Az intézkedés óta több üzlet is limitálta az árstopos termékekből vásárolható mennyiséget, mégis egyre több helyen fordul elő hiány ezekből. A tapasztalatatok alapján a nyáron több helyen nem lehetett cukrot kapni, újabban pedig a 2,8 százalékos UHT-tej hiányára panaszkodnak a vásárlók. Cukorellátási problémák vannak, és egy időben az étolajjal kapcsolatban is voltak fennakadások. Sőt, ilyen eseti hiányok a jövőben is lesznek – figyelmeztetett a szakértő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 14. vasárnap
Tibor
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem