Jöhet az 1000 forintos fehér kenyér? A 70%-os eddigi drágulás csak a kezdet

Jöhet az 1000 forintos fehér kenyér? A 70%-os eddigi drágulás csak a kezdet

2022. szeptember 12. 10:02

Komoly gondot jelent a magyar sütőipari vállalkozásoknak is az elszálló rezsi. És bár a Magyar Pékszövetségnek konkrét adatai, számításai még nincsenek, a nehéz helyzet miatt a vállalkozások 20-25 százaléka bajba kerülhet. További gond a nagyfokú munkaerőhiány is, illetve az is, hogy a rezsi és a bérköltségek mellett a fuvarozási díjak is egyre magasabbak. Ezek pedig mind olyan tényezők, amik az érintett vállalkozások önköltségét növelik. Az összes problémát figyelembevéve nem sok jóra számíthatnak a vásárlók: az elmúlt egy évben már így is 70 százalékkal nőt a félbarna-, és a fehér kenyér ára, az emelkedés üteme pedig még nem látszik lassulni.

Ahogy az már az év elején, az egyre jobban berobbanó árak kapcsán, illetve az orosz-ukrán háború kitörésekor várni lehetett: a gabona ára az egekbe szökött, ezért a liszt és az ebből készült élelmiszerek ára is valósággal kilőtt. És bár idehaza a búzafinomliszt (BL 55) ára hatósági befagyasztást kapott, más lisztfélék majdnem 100 százalékkal drágultak egy év leforgása alatt, de ugyanígy a kenyerek sem úszták meg az árvérengzést.

Mára pedig ott tartunk, hogy a KSH legfrissebb adatai szerint 2021 augusztusa és 2022 augusztusa között a félbarna kenyér átlagos fogyasztói ára 78,4, míg a fehér kenyéré 77,1 százalékkal emelkedett. Ez pedig azt is jelenti, hogy az egyes termékekért átlagosan most már 620, illetve 700 forintot kell fizetni kilogrammoként, miközben tavaly még 347-et és 398-at kellett.

A brutális árrobbanás pedig valószínűleg nem mostanság fog megállni. Ugyanis ha az eddig képlethez hozzáadjuk még a rezsiárak elszállását is, akkor valószínűsíthető, hogy a sütőipari vállalkozásoknak is brutálisan megugrik az önköltségük, amik végeredményben további kenyérár-emelkedést eredményezhet. Azért, hogy tisztábban lássuk a kenyér árának alakulását illetően, megkerestük a Magyar Pékszövetséget, hogy számoljanak be arról, milyen kilátás vár a pékekre ilyen energiaárak mellett, de megkérdeztük azt is, meddig nőhet még a kenyerek ára Magyarországon.

Óriási gondot okoz a magas rezsi

A sütőipari vállalkozások jelentős részének gondot okoznak a jelenlegi árak. A gázár hétszeres, a villany tízszeresére emelkedett az utóbbi időben. Ezek a költségek mindenképpen működési nehézségeket okoznak, és a fejlesztésekre félretett összegeket az energia- és gázszámlák irányába fordítják

- mondta el lapunknak Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. A szakember hozzátette, most még nagyon az elején vannak a radikális rezsifolyamatoknak. Ezért nem tudják konkrétan, hogy milyen nagyságú terheket ró mindez a vállalkozásokra az elkövetkezendő időben, ahogy azt sem, ez a részükről mennyire lesz teljesíthető.

Az árakat illetően Septe József azt mondta a Pénzcentrumnak, hogy a pontos kimutatások elkészítéséhez időre van szükség, de azt biztos, hogy az alapanyagárak, az energiaköltségek, a logisztikai költségek növekedése és a munkabérek emelése is hozzájárul a sütőipari vállalkozások költségszerkezetéhez.

A mostani helyzetben pedig kiszámíthatatlanság jellemzi az iparágat.

Az elnök lapunknak elmondta azt is, mivel a fentebb említett költségek folyamatosan emelkednek, így ezeket a megnövekedett költségeket be kell építeni az eladott termékek árába. És ha mindez nem volna elég, ezeknek a költségeknek a folyamatos változásával is számolniuk kell a vállalkozásoknak, ezek mértéket előre meghatározni a jelen helyzetben viszont nem tudják.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Részünkről azt tartjuk korrekt viselkedésnek, ha a megfelelő kimutatások és számadatok a rendelkezésünkre állnak, akkor tudjuk pontosan meghatározni a kenyér árának önköltségét, és ebből minden vállalkozás saját maga határozza meg az emelkedés mértékét. Mivel a vállalkozások átadási árakon adják át termékeiket a kereskedelemnek, így a továbbiakban a kereskedelem határozza meg a fogyasztói árakat” – számolt be a Pénzcentrumnak Septe Jószef.

Az viszont mindenképpen beszédes az árakat illetően, hogy csak idén mintegy 250 forintos dráguláson ment keresztül a fehér kenyér, így annak átlagos fogyasztói ára már most 700 forint fölött jár. Ha pedig ilyen ütembe folytatódik a drágulás, akkor nemsokára az ajtón kopogtathat az 1000 forintos kilós átlagár is.

Bedobják a törölközőt a pékek?

A Magyar Pékszövetség szerint azok a vállalkozások, amelyek nincsenek megfelelő anyagi tartalékokkal felvértezve, veszélybe kerülhetnek. Ahogy az elnök fogalmaz,

tapasztalható az ágazatban, hogy hogy kevesebb a szakképzett munkavállaló, mint amire a sütőiparnak szüksége lenne. Minden munkahely elvesztése problémát okoz, és elképzelhető, hogy a vállalkozások 20-25 százaléka bajba kerül a jövőt illetően.

Korábbi cikkünkben a rezsiárak emelkedése mellett azt is vizsgáltuk, hogy a sütőipari vállalkozások munkaerőköltsége miként hathat a rekorddrága kenyér fogyasztási árára. Ezt a cikket a kiajánló dobozra kattintva olvashatod el:

Mondd el, hogy élsz!

Régóta nem volt olyan magas az infláció Magyarországon, mint 2022. augusztusában: 2021 azonos időszakához képest ugyanis az árak átlagosan több mint 15,6 százalékkal voltak magasabbak. Nincs olyan háztartás Magyarországon, amely ne érezné a saját bőrén a rohanó infláció okozta hatásokat. Mostani kérdőívünkben a magyar háztartások anyagi helyzetéről szeretnénk képet kapni, mennyire viselte meg őket a gyorsuló infláció, az energiaárak emelkedése, és hogy hatnak ezek a megtakarításaikra. Köszönjük, ha segítesz a kitöltéssel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem