11 °C Budapest
Golden Christmas balls and garland on a decorated fir tree in Shopping Mall. Blurred people on escalator, in festive business center make New Years purchases,.

Újra karácsony van a boltokban: úgy veszik most ezeket az árukat, mintha nem lenne holnap

2022. február 18. 09:45

Már a múlt héten, vagyis az utalások végső határideje előtt látványosan felfutott a drágább iparcikkek iránti kereslet az üzletekben, amely a kereskedők szerint a februárban kézhez kapott állami támogatásoknak és a bőséges jövedelemkiáramlásnak köszönhető. A várakozások szerint a karácsony előtti forgalmat meghaladó vásárlási láz kitart az első fél évben.

Nem csupán az élelmiszerüzletekben, hanem a tartós fogyasztási eszközök, nagyobb összegű kiadásokkal járó iparcikkek eladásaiban is azonnal megmutatkozott a látványos fogyasztásélénkítő hatás. A kereskedők szerint ez a februá­ri szja-visszatérítések és a hónap közepéig kézhez kapott, megemelt fizetések következménye - írja a Magyar Nemzet. Emellett a 25 év alattiak zsebében maradt pluszösszegek is megjelenhettek már a drágább műszaki termékek bolti forgalmában.

A több tízezer forintos vagy akár százezres nagyságrendű költséget jelentő háztartási gépek, otthoni berendezések, számítástechnikai eszközök, mobiltelefonok körében a nagyobb láncok üzleteiben és az online áruházakban eddig várakozáson felüli növekedést tapasztaltak az eladási forgalomban. A kereskedők szerint a karácsony előtti forgalomra hajazó vásárlási láz még hetekig kitart.

A mobiltelefonok, okostelefonok és háztartási nagygépek – például szárítógépek, mosógépek, hűtőszekrények – eladási forgalma több mint ötven százalékkal nőtt a MediaMarktnál, miközben az okosórák esetében is megduplázódott a forgalom. A kávéfőzőkre és a porszívókra is nőtt a kereslet. A háztartási berendezések értékesítése az eMAG–Extreme Digitalnál is megugrott közel harminc százalékkal. Náluk a háztartási gépek, a számítógépek, a mobiltelefonok és a lakberendezési cikkek forgalma bővült a leginkább.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség úgy számol, hogy az eddigi, nyolc-tíz százalékos béremelések tükrében éves szinten legalább öt-hat százalékos volumennövekedés várható, leginkább az iparcikkek értékesítésében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm