21 °C Budapest
Golden Christmas balls and garland on a decorated fir tree in Shopping Mall. Blurred people on escalator, in festive business center make New Years purchases,.

Újra karácsony van a boltokban: úgy veszik most ezeket az árukat, mintha nem lenne holnap

2022. február 18. 09:45

Már a múlt héten, vagyis az utalások végső határideje előtt látványosan felfutott a drágább iparcikkek iránti kereslet az üzletekben, amely a kereskedők szerint a februárban kézhez kapott állami támogatásoknak és a bőséges jövedelemkiáramlásnak köszönhető. A várakozások szerint a karácsony előtti forgalmat meghaladó vásárlási láz kitart az első fél évben.

Nem csupán az élelmiszerüzletekben, hanem a tartós fogyasztási eszközök, nagyobb összegű kiadásokkal járó iparcikkek eladásaiban is azonnal megmutatkozott a látványos fogyasztásélénkítő hatás. A kereskedők szerint ez a februá­ri szja-visszatérítések és a hónap közepéig kézhez kapott, megemelt fizetések következménye - írja a Magyar Nemzet. Emellett a 25 év alattiak zsebében maradt pluszösszegek is megjelenhettek már a drágább műszaki termékek bolti forgalmában.

A több tízezer forintos vagy akár százezres nagyságrendű költséget jelentő háztartási gépek, otthoni berendezések, számítástechnikai eszközök, mobiltelefonok körében a nagyobb láncok üzleteiben és az online áruházakban eddig várakozáson felüli növekedést tapasztaltak az eladási forgalomban. A kereskedők szerint a karácsony előtti forgalomra hajazó vásárlási láz még hetekig kitart.

A mobiltelefonok, okostelefonok és háztartási nagygépek – például szárítógépek, mosógépek, hűtőszekrények – eladási forgalma több mint ötven százalékkal nőtt a MediaMarktnál, miközben az okosórák esetében is megduplázódott a forgalom. A kávéfőzőkre és a porszívókra is nőtt a kereslet. A háztartási berendezések értékesítése az eMAG–Extreme Digitalnál is megugrott közel harminc százalékkal. Náluk a háztartási gépek, a számítógépek, a mobiltelefonok és a lakberendezési cikkek forgalma bővült a leginkább.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség úgy számol, hogy az eddigi, nyolc-tíz százalékos béremelések tükrében éves szinten legalább öt-hat százalékos volumennövekedés várható, leginkább az iparcikkek értékesítésében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?