Wild common carp (Cyprinus carpio). Wild life animal.

15 termék, ami tényleg brutális drágulást produkált az elmúlt 10 évben

2021. május 17. 12:05

Aki rendszeresen jár bevásárolni, az tudja, hogy szó szerint elszálltak az árak: a járvány okozta drágulás tavaly március óta tart, és egyelőre nem látni a végét, elemzők szerint az áremelkedés tartós lehet. A hivatalos statisztikai adatok szerint 3 - 4 százalékos az infláció, ezt azonban a háztartások sokkal magasabbnak érzékelhetik, hiszen egyrészt a boltban történő vásárlás befolyásolja legerősebben az áralakulással kapcsolatos érzékelésünket, másrészt viszont azok a termékek drágulnak a legnagyobb mértékbe, melyek nap mind nap bekerülnek a kosarunkba. A Pénzcentrum most annak járt utána, mely termékek árai emelkedtek meg brutális mértékben az elmúlt 10 évben, és összehasonlításként megnéztük, mik nőttek nagyot 5 évvel ezelőtt. 

Mint ahogy azt nap mint nap érzékelhetjük, az áruk és szolgáltatások árai szüntelenül változnak, az esetek nagy részében emelkednek, néha csökkennek: inflációról akkor beszélünk, ha nem csak egy-egy dolog ára emelkedik meg, hanem sokféle árué és szolgáltatásé. Ezen árváltozásokat a Központi Statisztikai Hivatal hónapról hónapra pontosan méri, és vezeti, így akár 10-20 évre visszamenőleg is tudjuk mennyit emelkedtek a fogyasztói árak, ahogy az átlagkeresetek is.

2020 decemberében például 4 százalék volt éves drágulás Magyarországon, erre 7 éve nem volt példa: egyfajta lékeltani határt lépett át a mutató. De hiába olvassuk statisztikai hivatal adatokból, hogy 3-4-5 százalékos volt az infláció egy adott hónapba, sokszor ezt lényegesen többnek érezzük a pénztárnál, amikor a napi fogyasztási cikkeket fizetjük. Ez jellemzően azért van, mert a havi mutató egy átlagszám, és esetenként az élelmiszerek, nagyobb mértékben emelkednek. A Pénzcentrum ezúttal arra kereste a választ, melyik termékeknek nőtt a legnagyobb mértékben az átlagára 2011 és 2021 között. Nézzük a TOP 15-ös listát!

Ahogy a fenti ábrán is jól látszik, legnagyobb mértékben a cigaretta drágult, méghozzá a Pall Mall 40 grammos csomagolt dohány: 75 százalékkal. De idén is folytatódik a dohánytermékek adóemelése annak érdekében, hogy a cigaretta jövedéki adója megfeleljen az európai uniós minimumkövetelményeknek. Nem csoda tehát, hogy a 2. és a 3. helyre is cigaretta került. 4. helyre az arany karikagyűrű került, melynek 59 százalékot emelkedett az ára 10 év alatt, 5. helyen a ponty áll, melynek 58 százalékot ment fel az ára. (Itt azonban fontos megjegyezni, hogy 2016-ig élő ponty árát mérte a hivatal, 2017-től a pontyszelet kilóját.) Az egyik legegészségesebb táplálék, a hal eddig sem számított a legolcsóbb fogások közé. A hazai halfogyasztás nem éri el a 7 kilót, ami az uniós 20 kilós átlag alig egyharmada. Még ez a csekély mennyiség is lejjebb úszhat, ha a termelési költségek miatt nyár elejétől további 10-15 százalékkal drágul a hal. A legnépszerűbb a pontyszelet, illetve halfilé kilója, átlagosan már most is jóval 2000 forint fölött van, de például a szürkeharcsa termékek kilóját 5800-6000 forintért is árusítják - számolt be nemrég a Népszava. 

Aki rendszeresen vásárol, az már nem lepődik meg a zöldségek gyümölcsök árának meredek emelkedésén, legfeljebb újra és újra megdöbben. A statisztikai adatok is igazolják ezt: a zöldpaprika ára 55,5 százalékot, a paradicsomé 52,9 százalékot emelkedett 10 év alatt, a körte 46, a citrom 45 százalékkal lett drágább, és idén további áremelkedésre számíthatunk. Az abnormális tavaszi időjárás következményeként kialakuló jelentős terméskiesés az oka a magas gyümölcsáraknak. Apáti Ferenc FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint, már most prognosztizálható, hogy kajszibarackból és őszibarackból lesz nagyon nagy terméskiesés, hazai és európai szinten egyaránt, így ezekért a gyümölcsökért magasabb összeget kell fizetnie a vásárlóknak - írta május elején az Agrárszektor.

Áremelkedés 2006 - 2016

A Pénzcentrum hasábjain már hosszú évek óta foglalkozunk a fogyasztói árak alakulásával, így korábbi elemzéseinket visszaolvasva, könnyen összehasonlíthatjuk az árakat és a drágulás mértékét. Egy 2017-es cikkünkben megvizsgáltuk az akkor leggyorsabban dráguló termékeket: érdekes egymás mellé tenni most a ezeket a számokat. Akkoriban azt találtuk, hogy az alábbi termékek árai emelkedtek meg a legnagyobb mértékben:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 • Önkormányzati összkomfortos lakás bérleti díja: Árváltozás 2006-2016: 86%
 • Vörös asztali bor: 89%
 • Szemétszállítás, 110-120 l-es kuka ürítése: 93%
 • Brikett: 99%
 • Nemzeti Sport: 103%
 • Vonaljegy: 104%
 • Fehér asztali bor: 106%
 • Múzeumba belépőjegy: 113%
 • Sopianae multifilteres cigaretta, rövid: 115%
 • Multifilter cigaretta: 118%
 • Szabványméretű levél belföldre (Ft/db): 121%
 • Symphonia cigaretta: 144%
 • Citrom: 149%
 • Mozijegy, péntek délután:154%
 • Frottírtörülköző, 50x100 cm: 171%

Ha összevetjük ezeket a termékeket a most vizsgált TOP15-tel, azt látjuk, hogy a dohánytermékeken és a citromon kívül nincs közös eleme a két listának. Míg 2006 és 2016 között jellemzően a szolgáltatások árai tudtak bekerülni a legnagyobb drágulást produkálók közé (bérleti díj, szemétszállítás, vonaljegy, múzeumi belépő, levélfeladás, mozijegy) 

addig a mostani friss TOP15-ből 9 élelmiszer, méghozzá olyan termékek, melyek nagyobb súllyal jelennek meg egy átlagos fogyasztói kosárba.

Gondoljunk csak bele, a háztartások gyakrabban vesznek paradicsomot, paprikát, körtét, uborkát és diót, mint például brikettet, Nemzeti Sportot, frottírtörülközőt, vagy adnak fel szabványméretű levelet a postán. Ezért lehet az, hogy a mostani áremelkedést sokkal drasztikusabbnak érezzük.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22