29 °C Budapest
Filléres kedvenceiktől búcsúzhatnak a magyarok: itt a teljes terméklista

Filléres kedvenceiktől búcsúzhatnak a magyarok: itt a teljes terméklista

2020. február 19. 11:05

Egyelőre nem derültek ki részletek a kormányzat környezetvédelmi akciótervéről, Orbán Viktor csak annak pontjait ismertette évértékelőjében. Ám egy tavaly elfogadott EU-s szabályban megtalálhatjuk, hogy milyen termékeket tilthatnak be Magyarországon.

Vasárnapi évértékelőjén hirdette meg a környezetvédelmi programot Orbán Viktor. A miniszterelnök a többi mellett az egyszer használatos műanyagok kivezetését is célul tűzte ki. Határidőt ugyan nem mondott, de így is nagyjából ki lehet következtetni, hogy mikor lesz vége ezeknek a termékeknek Magyarországon. Ugyanis az EU már tavaly elfogadta azt az irányelvet, amely szerint 2021-től tilos lesz ilyeneket használni: az új szabályok konkrétan megtiltják az olyan eldobható műanyag termékek használatát, amelyek alternatív termékekkel helyettesíthetőek.

Arról sem tudni még, hogy pontosan miket tiltana be a magyar kormány, de ehhez is mankót adhat az uniós szabályozás, amely a következő termékeket vezeti ki 2021-től:

  • egyszer használatos evőeszközök (villák, kések, kanalak és pálcikák),
  • egyszer használatos tányérok, poharak,
  • szívószálak,
  • fülpiszkálók,
  • léggömbök pálcikái, és
  • oxidatív úton lebomló műanyagok, ételtartók és expandált polisztirolból készült poharak.

Vasárnap a miniszterelnök pontjai között az is szerepelt, hogy visszaválthatók lesznek az üveg- és műnyagpalackok, valamint a fémdobozok. Erre sem neveztek meg egyelőre konkrét határidőt, de a tavaly elfogadott EU-szabály is rendelkezik a hulladékok újrahasznosításáról. A tagállamoknak 2029-re a műanyag flakonok 90 százalékát össze kell gyűjteniük, a műanyag palackoknak 2025-re legalább 25 százalékukban, 2030-ra pedig már 30 százalékukban újrahasznosított anyagból kell állniuk.

Lápnek a cégek is

A kormányok és az EU mellett a nagyvállalatok is belátták, valamit tenni kell a szeméthegyek ellen. Nemrégiben a Coca-Cola jelentette be, hogy szemléletformáló kampányt indít a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás mellett. Ennek részeként valamennyi üdítőitaluk kupakját lecserélik: az adott márka logója helyett a palack újrahasznosítására buzdító grafikát helyezünk el a záróelemeken. A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség is emellett tett hitet: a magyarországi élelmiszergyártó ágazatok közül elsőként tettek fenntarthatósági vállalásokat. A szövetség indokoltnak tartja, hogy uniós és kormányzati segítséggel egy PET palack újrahasznosító üzem is létrejöjjön Magyarországon, amelynek termékeit ismét italpalackok gyártására lehetne felhasználni. 2030-ra már a műanyagok felét hasznosítanák újra.

Az IKEA január elseje óta kivonta a kínálatból az egyszer használatos műanyagokat, így vásárlók nem fognak már olyan termékekkel találkozni, mint az egyszer használatos műanyag szívószálak, tányérok, poharak, evőeszközök, italkeverők, fagyasztótasakok, szemeteszsákok, valamint a műanyaggal bevont papírtányérok és poharak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nagy fesztiválok is elbúcsúztak az eldobható poharaktól, helyettük visszaváltós rendszert  vezettek be. A rendszerrel egyre több futballmeccsen, stadionban is találkozhatunk.

A boltok sem tétlenek: egyre több helyen vezettek be környezetbarát szatyrokat például. A Tesco novemberben jelentette be, hogy a házhozszállításhoz csak a legszükségesebb termékeket csomagolja műanyag zacskóba, a megrendeléseket pedig alapesetben csomagolás nélkül teljesíti. A vásárlók ugyanakkor eldönthetik, hogy kérik-e a megrendelt árukat papírtáskába csomagolni. Az online vásárláshoz kapcsolódóan így közel 60 százalékkal kevesebb műanyaghulladék keletkezik.

Ugyanakkor, ahogy a Pénzcentrum korábban megtudta a boltoktól, az áruházláncok nyitottak lennének a környezetbarát megoldások felé, de amíg a jogalkotó álláspontja ismeretlen, addig tehetetlenek. Így a legtöbb üzletben egyelőre nincs lehetőség arra, hogy zacskók és fóliák nélkül vásárolhassunk például hús- és hentesárut. Talán a miniszterelnök vasárnapi bejelentése meggyorsíthatja a folyamatokat.

Címlapkép - MTI/Szigetváry Zsolt

NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?