Sok magyar már itt vásárol - és tényleg sokat spórol

2015. július 14. 06:01

Egyre többen vásárolnak Romániában a határhoz közeli településekről, sőt, már távolabbról is: a magyar bevásárlóturisták akár 50 százalékkal alacsonyabb árakkal is találkoznak.

Látványosan sok magyar rendszámú autóval találkozni a határhoz közeli romániai nagyvárosok hipermarketjeinek parkolóiban. Amióta ugyanis csökkent az élelmiszeráfa Romániában, már messzebbről is megéri elindulni vásárolni.

A magyar vásárlókat is csábítják a román hipermarketek: konkrétan már Debrecenben is szórólapokat osztanak, hogy minél többen menjenek a határ túloldalára vásárolni (a legközelebbi partiumi nagyváros, Nagyvárad 75 kilométerre van).


Az RTL Híradónak nyilatkozó vásárlók szerint a magyar boltokhoz képest féláron vehetnek tartós élelmiszereket, például chipset, sört. A tészták is olcsóbbak: olyan, Magyarországon gyártott tésztát is kapni, ami a határ túloldalán kevesebbe kerül, mint nálunk.

24 helyett 9

Júniustól lépett életbe Romániában az élelmiszerek áfacsökkentésére vonatkozó törvény. Június 1-jétől minden élelmiszer után az eddigi 24 helyett csak 9 százalékos áfát kell fizetni.

Korábban csak a kenyérnél volt ilyen alacsony az áfakulcs, de a román parlament nemrég kiterjesztette minden élelmiszerre. A többi árunál is tervezik az áfacsökkentést, a hírek szerint 24-ről 20- vagy 19 százalékra vághatják vissza az áfakulcsot.

Az olcsóbb beszerzés lehetősége több, határ menti településen lakó magyar családot a romániai boltokba csábíthat majd - jósolta még áprilisban az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Vámos György szerint a fogyasztói árakon kívül általában a nemzeti valuták aktuális árfolyama valamint az üzemanyag-költségek is befolyásolják a bevásárlóturizmus alakulását.

Az OKSZ főtitkára szerint, ha a román piacon jelentősen mérséklődik a termékek áfatartalma, és a Magyarországon jellemző 27 százalékos kulcsnak csupán a harmada terheli majd a romániai árucikkeket, az eddiginél több család dönthet úgy, hogy hétvégente néhány kilométerrel arrébb intézi nagybevásárlásait, esetleg összekötve egy turisztikai programmal. Ezek a kiadások nem a hazai költségvetést gyarapítják majd - jegyezte meg. Attól ugyanakkor a főtitkár szerint nem kell tartani, hogy a nagy áfakülönbség miatt elharapózik a feketézés az itthoni élelmiszerpiacon. A magyar piacon az online pénztárgéprendszer és az élelmiszer-szállítmányokat regisztrációs kötelezettség alá vonó elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer eleve alaposan megnehezítheti a feketézők dolgát - mondta.

Mit éri meg a határ túloldalán vásárolni?

A Pénzcentrum információi szerint jellemzően tartós élelmiszerekért éri meg utazni. Akár úgy is, hogy több család összefog, de egy kisbuszt telepakolva is jól jöhetünk ki.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Kaufland diszkontlánc aktuális romániai katalógusában például olyan árakat találhatunk (forintra átszámítva), mint

 • 8 tojásos Gyermelyi tészta (250g) 174 forint
 • Sunny Fries mirelit burgonya (450g) 153 forint
 • Tibi Retro csoki (90g) 205 forint
 • Univer ketchup (470g) 237 forint
 • After Eight csokoládé (200g) 542 forint
 • Nestlé Smarties drazsé (38g) 104 forint.
 • Pepsi üdítő (2,5l) 349 forint

Információink szerint leginkább

 • tésztát, rizst,
 • lisztet, cukrot
 • olajat, ecetet
 • ketchupot, mustárt
 • chipseket
 • csokoládét, édességet
 • üdítőket
 • söröket
 • röviditalokat
 • müzlit
 • fűszereket
 • kávét
 • energiaitalt
 • mogyorókrémet hoznak haza a bevásárlóturisták.
Mi a helyzet a minőséggel?

A Pénzcentrumnak több "rutinos" vásárló is úgy nyilatkozott, hogy a minőség azért meglehetősen különbözik. Néhány nagy nemzetközi márka kivételével (például kólák, csokik) az az általános tapasztalat, hogy érezhetően gyengébb a romániai boltokban kapható termékek minősége.

Ugyanakkor Erdélyben is van olyan üzletlánc, amelyik jelentős részben Magyarországon előállított termékeket forgalmaz.

NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 22. szombat
Paulina
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm