1 °C Budapest

Sok magyar már itt vásárol - és tényleg sokat spórol

2015. július 14. 06:01

Egyre többen vásárolnak Romániában a határhoz közeli településekről, sőt, már távolabbról is: a magyar bevásárlóturisták akár 50 százalékkal alacsonyabb árakkal is találkoznak.

Látványosan sok magyar rendszámú autóval találkozni a határhoz közeli romániai nagyvárosok hipermarketjeinek parkolóiban. Amióta ugyanis csökkent az élelmiszeráfa Romániában, már messzebbről is megéri elindulni vásárolni.

A magyar vásárlókat is csábítják a román hipermarketek: konkrétan már Debrecenben is szórólapokat osztanak, hogy minél többen menjenek a határ túloldalára vásárolni (a legközelebbi partiumi nagyváros, Nagyvárad 75 kilométerre van).


Az RTL Híradónak nyilatkozó vásárlók szerint a magyar boltokhoz képest féláron vehetnek tartós élelmiszereket, például chipset, sört. A tészták is olcsóbbak: olyan, Magyarországon gyártott tésztát is kapni, ami a határ túloldalán kevesebbe kerül, mint nálunk.

24 helyett 9

Júniustól lépett életbe Romániában az élelmiszerek áfacsökkentésére vonatkozó törvény. Június 1-jétől minden élelmiszer után az eddigi 24 helyett csak 9 százalékos áfát kell fizetni.

Korábban csak a kenyérnél volt ilyen alacsony az áfakulcs, de a román parlament nemrég kiterjesztette minden élelmiszerre. A többi árunál is tervezik az áfacsökkentést, a hírek szerint 24-ről 20- vagy 19 százalékra vághatják vissza az áfakulcsot.

Az olcsóbb beszerzés lehetősége több, határ menti településen lakó magyar családot a romániai boltokba csábíthat majd - jósolta még áprilisban az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Vámos György szerint a fogyasztói árakon kívül általában a nemzeti valuták aktuális árfolyama valamint az üzemanyag-költségek is befolyásolják a bevásárlóturizmus alakulását.

Az OKSZ főtitkára szerint, ha a román piacon jelentősen mérséklődik a termékek áfatartalma, és a Magyarországon jellemző 27 százalékos kulcsnak csupán a harmada terheli majd a romániai árucikkeket, az eddiginél több család dönthet úgy, hogy hétvégente néhány kilométerrel arrébb intézi nagybevásárlásait, esetleg összekötve egy turisztikai programmal. Ezek a kiadások nem a hazai költségvetést gyarapítják majd - jegyezte meg. Attól ugyanakkor a főtitkár szerint nem kell tartani, hogy a nagy áfakülönbség miatt elharapózik a feketézés az itthoni élelmiszerpiacon. A magyar piacon az online pénztárgéprendszer és az élelmiszer-szállítmányokat regisztrációs kötelezettség alá vonó elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer eleve alaposan megnehezítheti a feketézők dolgát - mondta.

Mit éri meg a határ túloldalán vásárolni?

A Pénzcentrum információi szerint jellemzően tartós élelmiszerekért éri meg utazni. Akár úgy is, hogy több család összefog, de egy kisbuszt telepakolva is jól jöhetünk ki.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Kaufland diszkontlánc aktuális romániai katalógusában például olyan árakat találhatunk (forintra átszámítva), mint

 • 8 tojásos Gyermelyi tészta (250g) 174 forint
 • Sunny Fries mirelit burgonya (450g) 153 forint
 • Tibi Retro csoki (90g) 205 forint
 • Univer ketchup (470g) 237 forint
 • After Eight csokoládé (200g) 542 forint
 • Nestlé Smarties drazsé (38g) 104 forint.
 • Pepsi üdítő (2,5l) 349 forint

Információink szerint leginkább

 • tésztát, rizst,
 • lisztet, cukrot
 • olajat, ecetet
 • ketchupot, mustárt
 • chipseket
 • csokoládét, édességet
 • üdítőket
 • söröket
 • röviditalokat
 • müzlit
 • fűszereket
 • kávét
 • energiaitalt
 • mogyorókrémet hoznak haza a bevásárlóturisták.
Mi a helyzet a minőséggel?

A Pénzcentrumnak több "rutinos" vásárló is úgy nyilatkozott, hogy a minőség azért meglehetősen különbözik. Néhány nagy nemzetközi márka kivételével (például kólák, csokik) az az általános tapasztalat, hogy érezhetően gyengébb a romániai boltokban kapható termékek minősége.

Ugyanakkor Erdélyben is van olyan üzletlánc, amelyik jelentős részben Magyarországon előállított termékeket forgalmaz.

NEKED AJÁNLJUK
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 1. péntek
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem