8 °C Budapest

A kalózok is az Oscart várják?

Pénzcentrum
2011. február 1. 19:02

A megelőző éveknél kevesebb jó minőségű kópia szivárgott ki idén a világhálóra az Oscar-jelölt filmekről a díjátadót megelőzően. A kalózkópiákból nem csak kevesebb jelent meg, de ezek a szokottnál később is bukkantak fel.

Ahogy 2003 óta minden évben, úgy a 2011-es Oscar-díj átadása előtt is elkészítette összesítését a jelölt filmek illegális megjelenéséről a Waxy.org. Az adatok azt mutatják, hogy évről évre csökken a díjátadó előtt kiszivárgó screener kópiák száma. A 2011-es év jelöltjei közül - a dokumentumfilmes és idegen nyelvű kategória jelöltjeit nem számítva - 29 filmből már 20 alkotás DVD minőségű kópiája érhető el illegálisan az interneten. Tavaly a jelöltek bejelentésének napján ez az arány 26-ból 23 film volt, sőt a 2010-es díjátadó idejére gyakorlatilag mindegyik film felkerült a netre.

A nagy számok ellenére, a 2003 óta tapasztalható trend azt mutatja, hogy évente egyre kevesebb jó minőségű kópia szivárog ki idő előtt a világhálóra. A 2011-es jelölt filmek 38 százaléka került ki screener kópiaként, míg tavaly ez az arány 41 százalék volt. Ha a kereskedelmi forgalomba került DVD-kről készült másolatokra is kiterjesztjük a kategóriát, akkor az adatok azt mutatják, hogy a jelöltek nyilvánosságra hozatalakor a tavalyi 79 százalékos arányhoz képest idén a jelöltek 66 százaléka volt letölthető illegálisan kitűnő minőségben.


Az idei összesítés másik érdekessége, hogy nőni látszik a mozibemutató és az online illegális megjelenés közötti időintervallum. Az idei jelölt filmek esetében átlagosan 37 nap telt el a bemutató és a kamerával felvett vagy más formátumú kalózkópia online felbukkanása között. Ez 2003 óta a leghosszabb átlagidő, igaz, a legtöbb film ennél sokkal rövidebb idő alatt a kalózok kezébe került, de az átlagot növeli, hogy három film esetében több mint 100 nap telt el a két időpont között. A filmek felbukkanásának medián értéke 17 nap, azaz ugyanannyi kalózkópia bukkant fel ezen intervallumot megelőzően, mint utána.

Az adatgyűjtés szerint a legkorábban, nyolc nappal a bemutató előtt a Nicole Kidman nevével fémjelzett The Rabbit Hole szivárgott ki jó minőségben, míg a legkésőbb, 125 nappal a bemutató után, a Winter's Bone.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


(Forrás: Hamisítás Elleni Nemzeti Testület)

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm