A kalózok is az Oscart várják?

Pénzcentrum
2011. február 1. 19:02

A megelőző éveknél kevesebb jó minőségű kópia szivárgott ki idén a világhálóra az Oscar-jelölt filmekről a díjátadót megelőzően. A kalózkópiákból nem csak kevesebb jelent meg, de ezek a szokottnál később is bukkantak fel.

Ahogy 2003 óta minden évben, úgy a 2011-es Oscar-díj átadása előtt is elkészítette összesítését a jelölt filmek illegális megjelenéséről a Waxy.org. Az adatok azt mutatják, hogy évről évre csökken a díjátadó előtt kiszivárgó screener kópiák száma. A 2011-es év jelöltjei közül - a dokumentumfilmes és idegen nyelvű kategória jelöltjeit nem számítva - 29 filmből már 20 alkotás DVD minőségű kópiája érhető el illegálisan az interneten. Tavaly a jelöltek bejelentésének napján ez az arány 26-ból 23 film volt, sőt a 2010-es díjátadó idejére gyakorlatilag mindegyik film felkerült a netre.

A nagy számok ellenére, a 2003 óta tapasztalható trend azt mutatja, hogy évente egyre kevesebb jó minőségű kópia szivárog ki idő előtt a világhálóra. A 2011-es jelölt filmek 38 százaléka került ki screener kópiaként, míg tavaly ez az arány 41 százalék volt. Ha a kereskedelmi forgalomba került DVD-kről készült másolatokra is kiterjesztjük a kategóriát, akkor az adatok azt mutatják, hogy a jelöltek nyilvánosságra hozatalakor a tavalyi 79 százalékos arányhoz képest idén a jelöltek 66 százaléka volt letölthető illegálisan kitűnő minőségben.


Az idei összesítés másik érdekessége, hogy nőni látszik a mozibemutató és az online illegális megjelenés közötti időintervallum. Az idei jelölt filmek esetében átlagosan 37 nap telt el a bemutató és a kamerával felvett vagy más formátumú kalózkópia online felbukkanása között. Ez 2003 óta a leghosszabb átlagidő, igaz, a legtöbb film ennél sokkal rövidebb idő alatt a kalózok kezébe került, de az átlagot növeli, hogy három film esetében több mint 100 nap telt el a két időpont között. A filmek felbukkanásának medián értéke 17 nap, azaz ugyanannyi kalózkópia bukkant fel ezen intervallumot megelőzően, mint utána.

Az adatgyűjtés szerint a legkorábban, nyolc nappal a bemutató előtt a Nicole Kidman nevével fémjelzett The Rabbit Hole szivárgott ki jó minőségben, míg a legkésőbb, 125 nappal a bemutató után, a Winter's Bone.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


(Forrás: Hamisítás Elleni Nemzeti Testület)

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?