A kalózok is az Oscart várják?

Pénzcentrum
2011. február 1. 19:02

A megelőző éveknél kevesebb jó minőségű kópia szivárgott ki idén a világhálóra az Oscar-jelölt filmekről a díjátadót megelőzően. A kalózkópiákból nem csak kevesebb jelent meg, de ezek a szokottnál később is bukkantak fel.

Ahogy 2003 óta minden évben, úgy a 2011-es Oscar-díj átadása előtt is elkészítette összesítését a jelölt filmek illegális megjelenéséről a Waxy.org. Az adatok azt mutatják, hogy évről évre csökken a díjátadó előtt kiszivárgó screener kópiák száma. A 2011-es év jelöltjei közül - a dokumentumfilmes és idegen nyelvű kategória jelöltjeit nem számítva - 29 filmből már 20 alkotás DVD minőségű kópiája érhető el illegálisan az interneten. Tavaly a jelöltek bejelentésének napján ez az arány 26-ból 23 film volt, sőt a 2010-es díjátadó idejére gyakorlatilag mindegyik film felkerült a netre.

A nagy számok ellenére, a 2003 óta tapasztalható trend azt mutatja, hogy évente egyre kevesebb jó minőségű kópia szivárog ki idő előtt a világhálóra. A 2011-es jelölt filmek 38 százaléka került ki screener kópiaként, míg tavaly ez az arány 41 százalék volt. Ha a kereskedelmi forgalomba került DVD-kről készült másolatokra is kiterjesztjük a kategóriát, akkor az adatok azt mutatják, hogy a jelöltek nyilvánosságra hozatalakor a tavalyi 79 százalékos arányhoz képest idén a jelöltek 66 százaléka volt letölthető illegálisan kitűnő minőségben.


Az idei összesítés másik érdekessége, hogy nőni látszik a mozibemutató és az online illegális megjelenés közötti időintervallum. Az idei jelölt filmek esetében átlagosan 37 nap telt el a bemutató és a kamerával felvett vagy más formátumú kalózkópia online felbukkanása között. Ez 2003 óta a leghosszabb átlagidő, igaz, a legtöbb film ennél sokkal rövidebb idő alatt a kalózok kezébe került, de az átlagot növeli, hogy három film esetében több mint 100 nap telt el a két időpont között. A filmek felbukkanásának medián értéke 17 nap, azaz ugyanannyi kalózkópia bukkant fel ezen intervallumot megelőzően, mint utána.

Az adatgyűjtés szerint a legkorábban, nyolc nappal a bemutató előtt a Nicole Kidman nevével fémjelzett The Rabbit Hole szivárgott ki jó minőségben, míg a legkésőbb, 125 nappal a bemutató után, a Winter's Bone.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


(Forrás: Hamisítás Elleni Nemzeti Testület)

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07