Hivatali ügyintézés takarékosan: tuti tippek

2009. október 23. 12:00

A gazdasági válság idején mindenki azon igyekszik, hogy megfogja a forintokat, és csak a legszükségesebbekre költsön, ami akár munkahelyek megtartását is jelentheti. Egy nemrég készült felmérés szerint akár 1,9 milliárd eurót is meg lehetne takarítani a papírfelhasználás csökkentésével. Ezen felül a környezeti terhelés is nagymértékben csökkenthető.

Az elektronikus ügyintézés nem csak időt, energiát és pénzt takarít meg, de a környezetet is kíméli. A hivatalok, illetve különböző intézmények papírfelhasználása indokolatlanul magas. A különböző bürokratikus folyamatok nem optimális szabályozása az iratok többszörös kinyomtatását, másolását, tárolását eredményezi. Ugyan az Európai Unió nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, a különböző EU-s pályázatokat Magyarországon még mindig papír alapon, 2-3 példányban kell benyújtani.

Egy, nem ritkán 600-800 oldalas pályázat során a kinyomtatott, fénymásolt oldalak száma elérheti a 2000-2500 darabot. Az átlagos 80g/m2 súlyú papírok esetében egy komplett pályázati dokumentáció megközelítheti akár a 20 kg súlyt is. Ha figyelembe vesszük, hogy egy tonna klasszikus fehér papír előállításához 12 öreg fát kell felhasználni, akkor egy gyors számolással rájöhetünk, 4 darab, hasonló terjedelmű pályázat benyújtása akár egy fa életébe is kerülhet. Ez az adat különösen abban az esetben pikáns, amikor a pályázat célja esetlegesen egy környezetbarát fejlesztés támogatása.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján található Uniós számláló alapján, a 2007. óta futó Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében meghirdetett pályázati konstrukciókra több mint 32.500 támogatási igény érkezett. Ezeknek természetesen nem mindegyike éri el a 600 oldalas terjedelmet, de még így is szemmel látható a szomorú tény, hogy az elmúlt két évben egy kisebb erdőnyi papírt használtak fel, csak az Európai Uniós pályázati szektorban. Ehhez természetesen még hozzáadódik a különböző hivatalokban, intézményekben, a köz-, és magánszférában felhasznált papírmennyiség is, melynek mértékét még megbecsülni sem lehet.

A pályázati szektorban sajnálatos módon még nem, de az önkormányzati- és közszférában már létezik alkalmazható struktúra a papírhasználat csökkentésére. Ilyen rendszer például a Magyarország.hu internetes oldalon található Ügyfélkapu, ahol a regisztrált állampolgárok adóügyeiket, illetve különböző hivatali ügyeiket intézhetik. A rendszer hátránya, hogy helyi, illetve önkormányzati ügyek intézésére nem alkalmas.

Az egyes településeken a papírfelhasználás csökkentését például egy jól működő önkormányzati elektronikus ügyintézési rendszer tudná szavatolni. A szentendrei kistérségben kialakítandó e-önkormányzati rendszer lehetővé teszi a kistérség településeinek, valamint lakosságának, hogy a hivatali ügyeiket nem csak gyorsan és kényelmesen, de környezettudatosan intézhessék.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ragoncsa Géza, az e-önkormányzati rendszereket kialakító IQSYS Zrt. ügyvezető igazgatóhelyettese kérdésünkre elmondta, "cégünknél, a belső folyamatok szervezésekor is nagy hangsúlyt fektetünk a papírhasználat leszorítására. Ezért az e-önkormányzati rendszer tervezésekor és kialakításakor nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy a rendszer üzemeltetésekor a papírfelhasználás egy minimumra - adott esetben nullára - csökkenthető legyen. Megfelelő használat mellett a szentendrei kistérségben kialakítandó e-önkormányzati folyamatok lehetővé teszik a teljes mértékben papírmentes ügyintézést."

Egy, a kistérségben nemrégiben lefolytatott felmérés megcáfolja azt az elterjedt hiedelmet is, hogy az emberekben nem alakult ki a környezettudatos gondolkodás. A megkérdezettek többsége számára ugyanis fontos szempont, hogy az élet minden területén, így az ügyintézés esetében is, minél környezetkímélőbb megoldásokat alkalmazzunk.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem