Gyorsulhatnak a perek a bíróságokon

2009. április 6. 09:45

Változik a polgári perrendtartás: csökkenti a jogkeresők adminisztratív terhelését, és meghatározott esetben illetékkedvezményt is nyújt számukra. Külön eljárási rendet vezet be a vállalkozások egymás közötti jogvitáira. A cél a perek gyorsabb lezárása, ennek érdekében egyebek között a jogvitát megelőző eljárások - köztük az előzetes bizonyítás - szerepének növelése és az elektronikus út további szélesítése.

A tervezet a mainál kényelmesebb és olcsóbb eljárást nyújtana a feleknek. Az eljárási illetéknek csak a felét kell majd megfizetniük, ha élnek az előzetes bizonyítás lehetőségével. Ez ösztönözheti az érintetteket arra, hogy még a pert megelőzően beszerezzék, rögzítsék a bizonyítékokat a bíróság vagy a közjegyző előtt. Az előzetes bizonyítással akár el is kerülhető a per. A bizonyítékok birtokában meggondolhatják a felek, érdemes-e egyáltalán bíróságra menniük.

A tervezet külön fejezetben szabályozza a cégek egymás közötti jogvitáit, hogy gyorsabb, pergőbb legyen az eljárás, s ne tartson két-három évig, mint manapság. A jogi személyiségű társaságoknak már most kötelező a per előtti egyeztetés, s a jövőben az lesz a nem jogi személyiségű vállalkozásoknak is. A bírósági procedúra közösen kialakított menetrend szerint, szoros határidőkkel folyik majd. A per rosszhiszemű elhúzását megakadályozandó, legkésőbb az első tárgyalás befejeztéig lehet keresetet változtatni, bizonyítási indítványokat, egyéb perbeli nyilatkozatokat tenni a fő szabály szerint. Az eljárás részvevői elektronikus úton kommunikálnak. Különösen az üzleti partnerek számára fontos, hogy a jogerős ítélet a Cégközlöny honlapján megismerhető lesz.

A gazdasági ügyekkel foglalkozó bírák előremutatónak tartják a kezdeményezést, megítélésük szerint 10-20 százalékkal csökkenhet a perek időtartama, elsősorban a keresetváltoztatásra és a bizonyítási indítványra előírt rövid határidőknek köszönhetően. Ugyanakkor kifogásolják: nem szerencsés, hogy a januárban hatályba lépett, kis értékű perekre vonatkozó rendelkezések után - amelyekben még nincs tapasztalatuk - újabb változásra kell felkészülniük.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem