3 °C Budapest

Gyorsulhatnak a perek a bíróságokon

2009. április 6. 09:45

Változik a polgári perrendtartás: csökkenti a jogkeresők adminisztratív terhelését, és meghatározott esetben illetékkedvezményt is nyújt számukra. Külön eljárási rendet vezet be a vállalkozások egymás közötti jogvitáira. A cél a perek gyorsabb lezárása, ennek érdekében egyebek között a jogvitát megelőző eljárások - köztük az előzetes bizonyítás - szerepének növelése és az elektronikus út további szélesítése.

A tervezet a mainál kényelmesebb és olcsóbb eljárást nyújtana a feleknek. Az eljárási illetéknek csak a felét kell majd megfizetniük, ha élnek az előzetes bizonyítás lehetőségével. Ez ösztönözheti az érintetteket arra, hogy még a pert megelőzően beszerezzék, rögzítsék a bizonyítékokat a bíróság vagy a közjegyző előtt. Az előzetes bizonyítással akár el is kerülhető a per. A bizonyítékok birtokában meggondolhatják a felek, érdemes-e egyáltalán bíróságra menniük.

A tervezet külön fejezetben szabályozza a cégek egymás közötti jogvitáit, hogy gyorsabb, pergőbb legyen az eljárás, s ne tartson két-három évig, mint manapság. A jogi személyiségű társaságoknak már most kötelező a per előtti egyeztetés, s a jövőben az lesz a nem jogi személyiségű vállalkozásoknak is. A bírósági procedúra közösen kialakított menetrend szerint, szoros határidőkkel folyik majd. A per rosszhiszemű elhúzását megakadályozandó, legkésőbb az első tárgyalás befejeztéig lehet keresetet változtatni, bizonyítási indítványokat, egyéb perbeli nyilatkozatokat tenni a fő szabály szerint. Az eljárás részvevői elektronikus úton kommunikálnak. Különösen az üzleti partnerek számára fontos, hogy a jogerős ítélet a Cégközlöny honlapján megismerhető lesz.

A gazdasági ügyekkel foglalkozó bírák előremutatónak tartják a kezdeményezést, megítélésük szerint 10-20 százalékkal csökkenhet a perek időtartama, elsősorban a keresetváltoztatásra és a bizonyítási indítványra előírt rövid határidőknek köszönhetően. Ugyanakkor kifogásolják: nem szerencsés, hogy a januárban hatályba lépett, kis értékű perekre vonatkozó rendelkezések után - amelyekben még nincs tapasztalatuk - újabb változásra kell felkészülniük.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?