Gyorsulhatnak a perek a bíróságokon

2009. április 6. 09:45

Változik a polgári perrendtartás: csökkenti a jogkeresők adminisztratív terhelését, és meghatározott esetben illetékkedvezményt is nyújt számukra. Külön eljárási rendet vezet be a vállalkozások egymás közötti jogvitáira. A cél a perek gyorsabb lezárása, ennek érdekében egyebek között a jogvitát megelőző eljárások - köztük az előzetes bizonyítás - szerepének növelése és az elektronikus út további szélesítése.

A tervezet a mainál kényelmesebb és olcsóbb eljárást nyújtana a feleknek. Az eljárási illetéknek csak a felét kell majd megfizetniük, ha élnek az előzetes bizonyítás lehetőségével. Ez ösztönözheti az érintetteket arra, hogy még a pert megelőzően beszerezzék, rögzítsék a bizonyítékokat a bíróság vagy a közjegyző előtt. Az előzetes bizonyítással akár el is kerülhető a per. A bizonyítékok birtokában meggondolhatják a felek, érdemes-e egyáltalán bíróságra menniük.

A tervezet külön fejezetben szabályozza a cégek egymás közötti jogvitáit, hogy gyorsabb, pergőbb legyen az eljárás, s ne tartson két-három évig, mint manapság. A jogi személyiségű társaságoknak már most kötelező a per előtti egyeztetés, s a jövőben az lesz a nem jogi személyiségű vállalkozásoknak is. A bírósági procedúra közösen kialakított menetrend szerint, szoros határidőkkel folyik majd. A per rosszhiszemű elhúzását megakadályozandó, legkésőbb az első tárgyalás befejeztéig lehet keresetet változtatni, bizonyítási indítványokat, egyéb perbeli nyilatkozatokat tenni a fő szabály szerint. Az eljárás részvevői elektronikus úton kommunikálnak. Különösen az üzleti partnerek számára fontos, hogy a jogerős ítélet a Cégközlöny honlapján megismerhető lesz.

A gazdasági ügyekkel foglalkozó bírák előremutatónak tartják a kezdeményezést, megítélésük szerint 10-20 százalékkal csökkenhet a perek időtartama, elsősorban a keresetváltoztatásra és a bizonyítási indítványra előírt rövid határidőknek köszönhetően. Ugyanakkor kifogásolják: nem szerencsés, hogy a januárban hatályba lépett, kis értékű perekre vonatkozó rendelkezések után - amelyekben még nincs tapasztalatuk - újabb változásra kell felkészülniük.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem