10 °C Budapest

Százmilliók üthetik magyar vállalkozások markát idén

2018. január 11. 15:00

Az utóbbi két évhez hasonlóan idén is jelentős forrásra, 30 milliárd forintra pályázhatnak a vállalkozások a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból (NKFI). Két további konstrukció a kutatói-ipari együttműködést ösztönzi összesen 31 milliárd forintos keretösszeggel, hogy a piacon hasznosuló innovatív termékekben, technológiákban öltsenek testet a kutatóhelyeken elért eredmények, többek között a mesterséges intelligenciához, a fehérjekutatáshoz és a tiszta ivóvízhez kapcsolódó kutatási területeken.

Idén is jelentős (61 milliárd forint) forrás jut vállalkozások számára a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból. A magyar mikro-, kis- és középvállalkozásokat

most két pályázati modellben ösztönözzük innovációs tevékenységük megerősítését, hogy mielőbb növekedési fázisba juthassanak. 2018-ban összesen 10 milliárd forintra kifejezetten ők pályázhatnak

- mondta Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke az új pályázatok meghirdetése kapcsán. Melyek a következők:

Mikro- és kisvállalkozások innovációs tevékenységének támogatása (2018-1.1.1-MKI):

  • keretösszege 10 milliárd forint, projektenként 30-100 millió forint pályázható. A beadási határidő 2018. március 12.

 Kis-, közép- és nagyvállalatok KFI tevékenységének támogatása (2018-1.1.2-KFI):

  • keretösszege 20 milliárd forint, projektenként 100-500 millió forint pályázható. A beadási határidő 2018. május 15.

Nemzeti kiválósági program (2018.1.2.1-NKP) felhívásra öt tematikus alprogramban lehet pályázatokat benyújtani:

  • Az ELI-hez kapcsolódó, elsősorban kísérleti kutatások Nemzeti Programja (a szegedi ELI lézerközpontban induló kutatások ösztönzésére)
  • A mesterséges intelligencia alkalmazását megalapozó kutatások Nemzeti Programja
  • A társadalom biztonságát elősegítő Nemzeti Program (pl. a cyber-biztonsághoz kapcsolódó kutatások és alkalmazások)
    "Tiszta ivóvíz" Nemzeti Program
  • Fehérjetudomány és alkalmazásai Nemzeti Program

A pályázati kiírás keretösszege 5 milliárd forint (alprogramonként 1-1 milliárd). A beadási határidő 2018. február 28.

Versenyképességi és kiválósági együttműködések (2018-1.3.1-VKE):

  • a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégiában (S3) meghatározott területeken; keretösszege 26 milliárd forint, projektenként 0,5-1,5 milliárd forint pályázható. A beadási határidő 2018. február 28.

Az NKFI Alapból most megjelent két vállalati pályázati kiírás a gyorsan hasznosítható, innovatív termékek, szolgáltatások és eljárások fejlesztését, piacra vitelét, szellemitulajdon-védelmét ösztönzi a Közép-Magyarország régióban. Újdonság, hogy a vállalkozásoknak szánt 30 milliárd forint egyharmada kifejezetten a mikro- és kisvállalkozások számára érhető el. A vállalkozásoknak szóló felhívásokra kizárólag budapesti és Pest megyei cégek pályázhatnak, hiszen az ország többi részében - az ún. kevésbé fejlett régiókban - az elmúlt két évben összesen 117 milliárd forint uniós finanszírozású forrás ösztönözte a vállalatok önálló KFI tevékenységét a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A hivatal egyes stratégiai jelentőségű tudomány- és szakterületeken is közzétesz felhívásokat a kutatás-fejlesztési tevékenység célzott ösztönzésére. Ezeken a pályázatokon Magyarország legversenyképesebb kutató műhelyei nyerhetnek támogatást olyan összetett társadalmi-gazdasági kihívások elemzéséhez és a kapcsolódó fejlesztésekhez, amelyek megoldása csak a kutatói és a vállalati szféra hatékony együttműködésében képzelhető el. Ilyen, hosszú távon fenntartható együttműködési projektek indítását támogatja az a két új pályázati konstrukció, amely a 2017-ben megjelent hasonló pályázatok (NKP_17, VKE_17) folytatása.

A felhívások az eddigi évekhez képest korábban jelentek meg, ami a finanszírozás kiszámíthatóságát javítja. A beérkező pályázatok értékelési folyamata a pályázati kiírásokban rögzített szempontrendszer szerint, anonim szakértők bírálatai alapján, szakértői csoportok bevonásával zajlik. A nyáron megszülető támogatói döntések nyomán a projektek várhatóan már 2018 második felében elindulhatnak.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem