9 °C Budapest

Mága is ingyen kapta az Arénát: milliós koncertek, bérleti díj nélkül

2012. február 23. 05:16

Az idei évben 11 rendezvény, összesen 22 napra bérleti díj nélkül kaphatja meg a Papp László Budapest Sportarénát - értesült a Pénzcentrum.hu. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) pályáztatás útján adja oda ingyen az intézményt, az úgynevezett Állami Eseménynapokhoz - köztük a Mága Zoltán nevével fémjelzett Budapesti Újévi Koncerthez.

Múlt vasárnap rendezték meg a Papp László Budapest Sportarénában az Összefogás Koncert Magyarországért című fesztivált. A rendezvény nem minősíthető egyértelmű sikernek, sajtóbeszámolók szerint csak pár száz néző vett részt a koncerteken, a 12 500 fő befogadására is alkalmas Arénában. A dolog egyik érdekessége, hogy erre a rendezvényre is ingyen kapták meg a szervezők helyszínt, mivel a koncert is az úgynevezett Állami Eseménynapok körébe tartozik.

Az idei évre 11 eseményre - koncertekre, sportrendezvényekre, egyházi találkozókra - összesen 22 napra biztosítja ingyen a helyszínt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Az események között megtalálhatjuk például a Budapest Tennis Classics nevű, szeptember végén megrendezésre kerülő tenisztornát, a szeptember 22-i Illés Lajos Életmű koncertet, a DJ Dominique nevével fémjelzett szilveszteri Integrált Sportnapot és Jótékonysági Koncertet, a decemberi OTP Bank Lovas Világkupát (ennek szervezője az a Lovas Show Kft., melynek egyik tulajdonosa a CBA-társtulajdonos Lázár Zoltán), vagy a 2012. évi Budapesti Újévi Koncertet, amit a Mága Zoltán ügyvezető (az MTV műsorvezetője) irányítása alatt álló Primarius Produkció Kft. szervez.

Profitorientált események is megkapják

Az Állami Eseménynapokról a korábbi Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium 2003-as utasítása rendelkezik. Az utasítás szerint: " A Minisztériumi Eseménynapok (állami eseménynapok) szerepe egyrészt megfelelő helyszín biztosítása az ország számára kiemelt jelentőséggel bíró sport- vagy egyéb esemény számára (olimpia, világbajnokságok, Európa-bajnokságok, magyar válogatott szereplése stb.), másrészt társadalmilag fontos (kulturális, vallási stb.) rendezvények támogatása a helyszín ingyenes biztosításával. A Minisztériumi Eseménynapok lehetőséget nyújtanak továbbá arra, hogy bizonyos állami rendezvényekre (például állami ünnepekhez kapcsolódó rendezvényekre) méltó keretek között kerüljön sor."


A rendezvényeket a sportlétesítmény - azaz a Papp László Budapest Sportaréna - ingyenes rendelkezésre bocsátásával támogatja az állam. Mint arról a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a Pénzcentrum.hu-t tájékoztatta, ez nem minősül pénzbeli támogatásnak, ugyanakkor a mindenkori üzemeltetői árképzésnek megfelelően pénzbeli értékben is kimutatható. Annak pontos értékéről azonban a tárca nem tud felvilágosítást adni, hiszen azt maga a minisztérium is térítésmentesen kapja.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mint azt táblázatunk is mutatja, az Állami Eseménynapok körébe profitorientált rendezvények is bekerülnek. A sport- és kulturális események szervezői pályázat útján juthatnak Állami Eseménynapokhoz. Az évi 22 napos keret felhasználásáról a beérkezett pályázatok alapján a nemzeti erőforrás miniszter dönt. Miután az események profitorientáltsága nem kizáró feltétel, így ezt az elbírálásnál a Nemzeti Erőforrás Minisztérium nem vizsgálhatja - tudtuk meg a NEFMI válaszából.

Mennyibe kerül mindez?

Kérdés persze, hogy mennyibe kerülne a szervezőknek, ha fizetniük kellene az Aréna bérleti díját. Nyolcezer fő feletti rendezvényeknél 4,7 millió forint + Áfa a minimum napi bérleti díj - derül ki az intézmény hivatalos honlapján található terembérleti konfigurációkból. A rendezvényekhez kapcsolódnak kötelezően igénybe vett szolgáltatások is - ezeknek a díjait a szervezőknek kell fizetniük. A technikai átalánydíj óránként 260 ezer forint, de fizetni kell például egy közmű átalánydíjat is.

Összehasonlításként: a Budapesti Újévi Koncertre 3000 és 35 000 forint közötti áron lehetett jegyet váltani. Az idei rendezvényre minden jegy elkelt, így - számításaink szerint - az est jegybevétele a több tízmillió forintot is elérte.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem