5 °C Budapest

A gyenge forint és a magas áfa miatt bajban a koncertszervezők

2012. január 30. 10:03

Lemaradhat Magyarország a környező országok mögött a koncertek tekintetében: a gyenge forint, a magas adók és a túlzó biztonsági előírások kiszámíthatatlanná teszik a rendezvényszervező-piacot - írja a Világgazdaság.

A koncertszervezők a lemaradás elsődleges okaként a jegyek után fizetendő 27 százalékos általános forgalmi adót említették, amely nemcsak az árakat emeli meg, de közvetetten a sztárok gázsiját is csökkenti. Brády Márton, a Showtime Budapest ügyvezető igazgatója szerint ugyanis a fellépők általában a fellépti díjon felül részesedést kapnak a bevételből is.

A jegyárakat viszont már nem lehet tovább emelni Magyarországon, így ha hazánkat választják a sztárok, be kell érniük kevesebbel. Az igazgató szerint a koncertjegyeket sújtó áfa mértéke Magyarországon a legmagasabb a világon. "Ausztriában tíz, Németországban nyolc, Csehországban hat, Szlovákiában tizenhét százalék az áfa" - sorol fel kapásból néhány európai példát Brády Márton, aki szerint a sztárok könnyedén kihagyják Magyarországot, ha egyetlen német város többet hoz a konyhára.

Gerendai Károly, a Sziget Kulturális Szervezőiroda ügyvezető igazgatója korábban úgy nyilatkozott, hogy a Sziget rendezvényeire a forint-euró árfolyam ingadozása van hatással. Elmondta, hogy miután kiadásaik jelentős részét euróban fizetik, a jelenlegi árfolyam nagyon megnöveli a költségeiket. "A Sziget esetében az a szerencsénk, hogy ott igen jelentős az euró bevételünk is, ami némi egyensúlyt hoz. A VOLT-nál vagy a Balaton Soundnál már sajnos más a helyzet, ezekre a fesztiválokra főleg a hazai közönség vált jegyet" - jegyezte meg az igazgató. A megoldást azonban nem a jegyárak további emelésében látja, hiszen a gazdasági helyzet miatt várhatóan csökken a kereslet. "Ezért most úgy tűnik, a kiadásokat kell visszafognunk".

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?