35 °C Budapest
accountant is examining  invoices and documents

Repülhet a gigabírság ezeknek a magyar cégeknek: ezt a papírt muszáj még ma benyújtani

2023. május 31. 11:31

Ma éjfélig kell benyújtani a cégeknek a 2022. évre vonatkozó társasági adóbevallást és megfizetni azt. Fontos változás, hogy ebben az adóbevallásban már szerepeltetni kell a transzferár dokumentációra köteles vállalkozásoknak a kapcsolt felek közötti tranzakciók legfontosabb adatait (ATP-01 és ATP-KV nevű lapokon). Amennyiben ezt a határidőt elmulasztják a vállalkozások, vagy hibásan töltik ki a bevallást és hatósági ellenőrzést kapnak, akkor komoly büntetésekre kell számítaniuk– figyelmeztet Kakuk Bianka, az ICT Business Advisory vezető transzferár szakértője.

A transzferár dokumentáció készítése eddig is kötelező volt azoknak a társaságoknak, akik nem minősültek kisvállalkozásnak és elérték a kapcsolt vállalkozásukkal folytatott ügyfeletek értékében az 50 milliós határt. A 2022. üzleti évre ez a határ 100 millióra növekedett, de így is több ezer cég érintett a transzferár dokumentáció elkészítésére. Talán még ennél is fontosabb változás, hogy a NAV által egyszerűbben ellenőrizethő, hogy mely vállalkozás készítette el a dokumentációt, hiszen a társasági adóbevallásban kötelező feltüntetni a legfontosabb adatokat. Ez a kötelezettség korábban nem volt, így egyszerűen szűrhető, hogy mely cégek nem teljesítik az adatszolgáltatást– hívja fel a figyelmet az ICT Business Advisory Zrt. transzferár szakértője.

Amennyiben a vállalkozás elmulasztja, vagy hibásan tölti ki társasági adóbevallást vonatkozó részeit, úgy a nyilvántartási kötelezettség megsértése miatt ügyletenként 2 millió forintos bírsággal számolhat. Ismételt mulasztás esetén (2 éven belül) 4 millió forintos bírság várható, de ismételt mulasztás ugyanazon nyilvántartásban (2 éven belül) akár 8 millió forintos büntetés is lehetséges. Ugyanezen jogsértések az Art.230§-a alapján a jövőben 5-,10-,20 millió forint lesz. A szakértő javasolja, hogy a könnyebbé vált ellenőrzési lehetőség miatt, valamint a jelentős bírságok elkerülése érdekében érdemes az elévülési határidőn belül (az elmúlt 5+1 évre) elkészíteni a teljes dokumentációt az arra kötelezett cégeknek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 17. szerda
Endre, Elek
29. hét
Július 17.
Emoji világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 17. 11:30
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem